[2.0 GDI] Oponki na zimę do Pinina |
Autor |
Wiadomość |
zuk21
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-11-2009, 22:12 [2.0 GDI] Oponki na zimę do Pinina
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałem zapytać jakie polecacie oponki na zimę do Pinina. Stałem się świeżym posiadaczem tego auta i przede mną właśnie zakup opon. Zastanawiam się, czy kupować zimówki czy może sprawdzą się "całoroczne'. Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gene 05-11-2009, 14:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-11-2009, 14:53
|
|
|
Dzien dobry,
pewnie ilu posiadaczy tyle propozycji. Nie namawiam a tylko napisze o moich doswiadczeniach.
Mialem Pinina 1.8 i 3 sezony smigalem na Dunlopach Grandtrek SJ6. Dla mnie bajka. Tatry, Slowacja, sliskie i strome podjazdy, kopny snieg robil jak zloto. To samo miasto. Bylem i jestem bardzo zadowolony bo teraz mam w Sporcie.
 |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 98 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 06-11-2009, 18:45 opony do pinina
|
|
|
Witam,w swoim pininie w zeszlą zimę założyłem oponki BF Goodrich Winter Slalom i również spisują sie bardzo dobrze nawet jadąc po pół metrowym śniegu i to dosłownie... Bardzo polecam. |
_________________ Pajero Pinin 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
jendrol
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 08-11-2009, 20:05
|
|
|
Te opony co poleca Gene to jest istna rewelacja
O całorocznych lepiej zapomnij,bo używam ich latem,a jak spadnie śnieg-to śmierc w oczach |
|
|
|
 |
zuk21
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
|
Wysłany: 10-11-2009, 16:37
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi,
na swoich Goodyear Wrangler All weather miałem właśnie przygodę na świeżym śniegu. Niespodziewanie na łuku Pininek zaczął iść bokiem, na szczęście przy nie dużej prędkości i spokojnie go wyprowadziłem. Ale gdyby było szybciej...
Zatem trzeba gnać po zimóweczki.
Pozdrawiam |
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2009, 10:00
|
|
|
Całoroczne dają radę, ja używam Pirelli Scorpion M+S. Trzeba sobie oczywiście zdawać sprawę z tego na czym się jeździ i wzmożona uwaga w zimie jest bardzo wskazana, o prędkościach nie ma tu mowy jednakże w przypadku wykopywania i spindrania się po śniegu/lodzie na reduktorze radzą sobie bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-07-2010, 11:22
|
|
|
Też sobie kupiłem dopiero co 1,8 MPI i od razu zakupiłem komplet Bridgestone Dueller A/T 694. Niby oferowane jako letnie ale oznaczenie M+S mają (wiem, wiele terenowych je ma). Kupiłem je chociaż mało nie kosztowały, właśnie ze względu na opinie w necie od właścicieli, że również zimą dają radę, a nie chcę kupować 2 kompletów (bo to razem 4tyś). Wczoraj jeździłem po świeżym błotku (czyli warunki często zimą spotykane) i bez problemu driftowałęm aż miło, ale czułem że to ja wskazuję autu gdzie ma jechać. Na suchym piasku w lesie to samo. Myślę że większość dobrych opon z oznaczeniami M+S sprawdzi się w śniegu (popatrzcie ilu właścicieli jeździ cały rok na gorszych od moich fabrycznych Duellerach), ale pamiętać należy że na lodzie żadna opona bez kolców nie będzie jechała jak po sznurku. Kiedy się szuka opon typowo letnich i typowo zimowych w rozmiarze Pinina, od razu rzuca się w oczy że to opony typowo szosowe, jak do osobówek. Nie wiem jak będzie zimą, ale myślę że do normalnego użytkowania dobry komplet całorocznych do takiego auta wystarczy (inaczej w osobówkach - tam zawsze wymieniam na zimę). |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 19-07-2010, 11:34
|
|
|
ale jednak zimówka to zimówka, a letnia to letnia...zawsze jest tak, że coś co jest uniwersalne, jest trochę gorsze....ale za kompromis się tak w w tym wypadku płaci... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 19-07-2010, 14:42
|
|
|
mstrucz napisał/a: | Wczoraj jeździłem po świeżym błotku (czyli warunki często zimą spotykane) i bez problemu driftowałęm aż miło | tak tylko "guma" jako zimówka ma inne parametry->> inaczej się zachowuje, w niskich temperaturach a inne w wysokich->> letnich więc skala porównawcza jest-sorki->>zakłamana
mstrucz napisał/a: | a nie chcę kupować 2 kompletów (bo to razem 4tyś) | jest takie powiedzenie->> jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jeśli jeździsz terenowo->60% a 40% szosa to MT lub AT jeśli raczej szosa i sporadycznie lub w ogóle teren to zimówka zimą a letnia latem. Tak na marginesie to zimowe dobrze robią na trawie i trawersie i tak jak gołąb napisał/a: | ale za kompromis się tak w w tym wypadku płaci... | ma świętą rację ->>> niestety |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 02-12-2010, 21:48
|
|
|
A jednak moje Duellery 694 A/T okazały się bardzo sprawne, dzisiaj przy - 7stC i padającym bardzo śniegu postanowiłem trochę powjeżdżać na wzniesienia i okazało się że pomimo iż sprzedają je jako letnie (pomimo oznaczenia M+S) to opony po prostu idą po śniegu aż miło.
Na potwierdzenie filmik z dzisiaj - kąt wzniesienia od 9-15st. wysokość górki jakieś 30m od dołu. Zarówno zjazd i podjazd bez problemu - gościu z filmu był naprawdę zdziwiony.
P.S. Ten widok na szczycie to port w Gdyni a ta nitka świateł to Estakada Kwiatkowskiego - początek A1.
Na tym zdjęciu dość dobrze widać te opony:
a tu filmik
http://www.youtube.com/watch?v=Q60QWdDcJ_M |
|
 |
|