ASX kontra ix35 |
Autor |
Wiadomość |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 06-11-2010, 16:41
|
|
|
Silnik identyczny jak w Kii Sportage - moim zdaniem ciekawsza propozycja niż ASX - tym bardziej jeśli się zerknie na gwarancję |
|
|
|
 |
marpit
Forumowicz
Auto: berlingo
|
Wysłany: 06-11-2010, 19:40
|
|
|
A ja zwróciłem uwagę na silnik 1.7 CRDi. Parametry niby podobne jak słabsza wersja 1.8 w ASX. Ale zwróćcie uwagę na dostępność momentu od 1250 do 2750. To auto powinno przyspieszać cały czas równiutko. Jeżeli nie ma w tym czasem jakiegoś błędu bo tak nisko moment to widziałem tylko w tdi V6 czy V8 to taki silniczek może być nawet ciekawszy od 1.8. |
_________________ Coś tu będzie |
|
|
|
 |
Kjuba
Forumowicz
Auto: Lancer 1,8 Invite, Octavia 3RS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 08-11-2010, 12:42
|
|
|
ale powyżej 2,7 k obrotów słabo ciągnie a ASX lepiej |
|
|
|
 |
soren
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen Xsara II
|
Wysłany: 13-11-2010, 15:43
|
|
|
Też stoję przed podobnym wyborem. Jeździłem i ASX-em w benzynie 1,6 i ix35, ale tylko z silnikiem 2.0. Hyundai z tym silnikiem, wiadomo, lepiej się wozi. Pomijając jednak kwestie związane z silnikami, to ix35 sprawił na mnie lepsze wrażenie. Subiektywne wrażenie jest takie, że komfort jazdy, jakość wykończenia, wygląd deski rozdzielczej, wyciszenie jest lepsze niż w Mitsu. No i jest tam zdecydowanie więcej miejsca, zarówno dla kierowcy i pasażerów jak i w bagażniku. Tylko, że to koreaniec... |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2010, 18:10
|
|
|
Żeby to jeszcze był koreaniec to byłbym bardziej przekonany do niego, ale u nas to będzie "słowak" i to chyba jego największy minus. Trochę też mnie zastanawia czy ten silnik 1.6 135KM nie jest zbyt mocno "wyżyłowany". Hyundai jest lepiej wyposażony od ASX-a za kilka set zł. więcej. ASX w moich oczach ma ładniejszą sylwetkę i jest 100% Japończyk . Mimo to zostawia duży niedosyt głównie za sprawą stylu wnętrza i w brew pozorom jego małej funkcjonalności. Mam tu na myśli porównanie do naszego Space Star-a gdzie ASX jest dłuższy o 26,5cm. i szerszy o 5,5cm. ma zaledwie o 49l większy bagażnik nie mając przy tym pełno wymiarowego koła zapasowego. Brakuje też możliwości przesuwania kanapy jak ma Space Star kiedy to możemy mieć już 450l (gdzieś podali nawet że 520l) bagażnika a po złożeniu oparć mamy 1370l i szuflada pod siedzeniem pasażera też jest bardzo przydatna.
Niechcący wyszło porównanie do Space Stara |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
|
Wysłany: 14-11-2010, 19:31
|
|
|
Hyundaia robią na Słowacji? Nawet nie wiedziałem...
A Kie też?
Czy kia to wciąż koreaniec z krwi i kości? a tylko Hyundai się przeniósł w Europe?Tylko IX35 czy Każdy model?
A nawet jak tak to czemu od razu źle?Na początku jak w PL robili fiata 500 pewnie pół Europy na nas nadawało, a teraz jedno z mniej awaryjnych aut...
to ,że tam składają nie znaczy ,że jest on Słowacki |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
wlodbial [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2010, 19:59
|
|
|
Oj, Oj!!
Na Słowacji w Żylinie jest fabryka KIA (o te fabrykę walczył nieskutecznie Wrocław). W tej fabryce jest linia montażowa marki Hyundai i tam produkowane są samochody Ix35. Z tymi samochodami jest wiele problemów. Przede wszystkim nie sa realizowane umowy z klientami, zwłaszcza z tymi, którzy zamówili wersje z silnikami wysokoprężnymi (136 i 184 KM). Opóźnienia sięgają nawet 7 - 8 miesięcy. Innym problemem jest zła jakość oferowanych samochodów, oraz duże zużycie paliwa przez samochody z silnikami benzynowymi (w ruchu miejskim nawet 15 - 17 l/100 km).
Czy to wszystko ma związek z lokalizacją fabryki tego nikt nie wie. Fakt jest jednak taki, że ilość dotychczasowych zamówień przerosła możliwości produkcyjne.
W tym miejscu należy jednak z całym naciskiem zaznaczyć, że ze strony polskiego importera nie podejmowane są żadne działania, albo niewielkie, aby coś w tej strawie (opóźnień) zmienić. Nie do akceptacji jest jednak fakt, że ze strony HMP - Hyundai Motor Polska (Generalny importer) oraz ze strony tych, którzy pobierali zaliczki na samochody Ix35 nikt nic nie może się dowiedzieć. Wszyscy nabrali wody w usta i pozostają w przekonaniu, że można w ten sposób traktować klientów, traktować jako źródła nieoprocentowanych kredytów.
Pozdrawiam. maackW |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-11-2010, 19:51
|
|
|
"Produkcja Hyundaia ix35 odbywa się w trzech zakładach na dwóch kontynentach. Pojazd na rynek koreański i amerykański, pod niezmienioną nazwą Tucson, wytwarzany jest w Ulsan, natomiast wersji europejska produkowana jest w fabryce Kii w słowackim Żylinie."
Z tej strony http://www.auto-swiat.pl/1-hyundai-ix35-nowy-styl |
|
|
|
 |
soren
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen Xsara II
|
Wysłany: 16-11-2010, 09:05
|
|
|
wlodbial napisał/a: |
Innym problemem jest zła jakość oferowanych samochodów, oraz duże zużycie paliwa przez samochody z silnikami benzynowymi (w ruchu miejskim nawet 15 - 17 l/100 km).
|
A skąd info o takim spalaniu? Opierasz się na własnych doświadczeniach? Jechałem hyundaiem z najmocniejszym silnikiem benzynowym i w czasie jazdy próbnej spalił 12 l. Dla porównania, benzynowy ASX 1.6 spalił 9 l. Warunki obu jazd były podobne. Myślę, że na tle ASX-a wynik dwulitrowego ix35 nie był tragiczny. Tym bardziej, że ASX ma system s&g, który dodatkowo oszczędza paliwo. i35x z silnikiem 1.6gdi powinien mieć niższe spalanie, a wg danych katalogowych powinien być żwawszy niż ASX 1.6. |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-11-2010, 18:06
|
|
|
W ASX wkurza mnie że u wschodnich sąsiadów (na samum dole tabeli http://www.mitsubishi-mot...specifications/ ) dali pełno wymiarowe koło zapasowe a nam zachwalają schowek pod podłogą bagażnika. Niech sobie zachwalają lecz też mogli by dać nam prawo wyboru kto chce schowek a kto koło i niech to nawet będzie za dopłatą byle by jakąś rozsądną. http://motoryzacja.interi...balony,1549118, W pełni się zgadzam z autorem tego artykułu co do felg, wnętrza i nieszczęsnego wyświetlacza centralnego. Co do koloru podświetlania wyświetlacza centralnego to może dało by się zastosować coś takiego http://www.206club.net/showthread.php?t=34877 |
|
|
|
 |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 02-12-2010, 22:42
|
|
|
Jeździłem obydwoma i muszę z przykrością stwierdzić,że Hyundai lepiej się prowadzi... ale dla mnie jest trochę za drogi jak na koreańca... Mity o wyższości montowanych w Japonii aut nad koreańskimi możemy już między bajki włożyć... To było dawno i nieprawda... Zapraszam do lektury w dziale nowego Lancera... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 02-12-2010, 23:58
|
|
|
a tymczasem czesci do kii i hyundaiow sprzedaja sie jak buleczki.... mimo rzekomej gwarancji. |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
color1
Forumowicz
Auto: osobowe
|
Wysłany: 03-12-2010, 02:04
|
|
|
koledzy przestańcie wróżyć z fusów, zapraszam do lektury użytkowników sportage (mojasportage.pl), tam jest sporo refleksji na temat tych aut (oba produkowane w żylinie na słowacji). no i to 'podobno' spalanie też w bajki można włożyć. mój 2.0 benz. spala w mieście max 10.6 (mowa o sportage), no chyba że ktoś używa takiego auta jako wyścigówki...
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-12-2010, 07:49
|
|
|
racer1972 napisał/a: | jest trochę za drogi jak na koreańca... |
samochód kosztuje do 90tys w wypasie i jak na SUV jest za drogi??? |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
|