|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pytanie na temat ukłądu ABS??? |
Autor |
Wiadomość |
sadki91
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2.8 TDI, 96r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2010, 13:32 Pytanie na temat ukłądu ABS???
|
|
|
Witam
Na 100% zawitała do nas zima i zaczeliśmy odczuwać brak przyczepności, gdyby nie zima pewnie bym tego nie zauważył.
Chodzi mi o to że przy wciśnięciu hamulca na śliskiej nawierzchni, pedał włazi do połowy (swojego zakresy poruszania) i dopiero wtedy zaczyna działać ABS (kopie po nogach).
Na suchej nawierzchni pedał był twardy, i auto hamował bardzo dobrze.
Trochę mnie to zdziwiło gdyż posiadam też drugie auto z ABS (BMW e36) i tam na śliskiej nawierzchni przy hamowaniu pedał jest twardy (kopie po nogach) zaczyna włazić dopiero przy całkowitym zatrzymaniu się samochodu.
Ostatnio wymieniałem przewód hamulcowy i tylnią szczękę hamulcową, odpowietrzyłem cały układ, tylko wydaje mi się że jeszcze jest coś nie tak. Kiedyś słyszałem że odpowietrzanie przy autach z ABS wygląda jakoś inaczej, ale czy to prawda???
Proszę o pomoc:-))) |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 05-12-2010, 22:27
|
|
|
Na dobrą sprawę przyczyn może być kilka:
1) nieodpowietrzony do końca układ - weź pod uwagę że z układ ABS to po prostu trochę większa objętość do odpowietrzenia
2) luzy na łożyskach kół - wywołują za duży luz pomiędzy klockami a tarczą
3) niedotarte klocki hamulcowe
4) układ ABS kompensuje Twoją siłę hamowania, by samemu kontrolować blokowanie kół,
ale stawiam na to pierwsze |
|
|
|
 |
Majka
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,8turbo intercooler
|
Wysłany: 08-12-2010, 10:15
|
|
|
A czy szanowny kolega przy wymianie przewodu zmieniał płyn czy tylko dolewał. Bo jeżeli dolewał to sugeruję sprawdzenie czy przypadkiem w układzie nie ma wody. |
|
|
|
 |
|
|