Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana anteny.
Autor Wiadomość
traveller 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2010, 15:15   Wymiana anteny.

Czy ktoś już zdejmował posufitkę by dobrać się do anteny radiowej? Jak to zrobić by nie popsuć podsufitki?
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez tyku 14-12-2016, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 08-12-2010, 23:55   

Wprawdzie nie zdejmowałem, ale przygotowywałem się do tej operacji.
Jest to totalnie upierdliwe. Nalezy najpierw zdjąć plastiki ze wszystkich słupków, odkręcić wszystkie uchwyty,dobrze jest też zdjąć oświetlenie, potem można przystepić do odpinania podsufitki. Ważne :!: Jest to na tyle dziwne ustrojstwo, że każde przegięcie/przełamanie będzie potem widoczne. Dodam tylko że panocek z ASO który to mi tłumaczył bardzo nie lubi tego zabiegu, między innymi z braku miejsca wraz ze zwiększaniem się powierzchni którą odpinamy. I na "abarot" :roll:

shalafi 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 09-12-2010, 11:43   

ja mam zmienioną antenę na CB,
ale jak pojechałem do ASO, żeby mi zmienili to powiedzieli, że się tego nie podejmą..
nie umieli albo się bali... więc może coś w tym jest - ale to było 2 lata temu...
za to polecili to zrobić w warsztacie Car Audio, gdzie też się udałem i tam bez problemu całą operacje mi zrobili (ale nie byłem przy tym) w każdym bądź razie nie widzę śladów po operacji..

jac 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Wysłany: 09-12-2010, 22:52   

Podgladalem w pliku serwisowym i sam demontaz anteny moze technicznie trudny nie jest, jednak ilosc czynnosci ktore trzeba wykonac potrafi zniechecic najlepszego mechanika. Sciagnij sobie manuale serwisowe do lancera (sa tu na forum), zainstaluj i mozesz sobie wydrukowac dokladna instrukcje wraz z rysunkami.

traveller 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 2010
Wysłany: 09-12-2010, 23:33   

Dzięki,
już zabieram się za lekturę.

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 18-02-2014, 19:34   Zanik stereo

Witam,

Podłączając się pod temat antena w Lancerze nie jest odkręcana ?
Próbowałem ale wolałem nie zerwać czegoś. Mam taki objaw że występują u mnie wahania jakości odbieranego radia nawet na postoju nie tylko podczas jazdy = słyszalny zanik stereo chociaż na wyświetlaczu cały czas ST. Powyłączałem wszystkie funkcje na OFF ale to nic nie zmieniło. Zastanawiam się czy wydłużenie tej krótkiej antenki coś da o ile się wogóle da.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 18-02-2014, 21:54   Re: Zanik stereo

Lukaso napisał/a:
Witam,

Podłączając się pod temat antena w Lancerze nie jest odkręcana ?
Próbowałem ale wolałem nie zerwać czegoś. Mam taki objaw że występują u mnie wahania jakości odbieranego radia nawet na postoju nie tylko podczas jazdy = słyszalny zanik stereo chociaż na wyświetlaczu cały czas ST. Powyłączałem wszystkie funkcje na OFF ale to nic nie zmieniło. Zastanawiam się czy wydłużenie tej krótkiej antenki coś da o ile się wogóle da.

Bat anteny rzeczywiście jest odkręcany i możesz założyć dłuższą (jeździem z dłuższą ok. 2 lata). Jeśli jednak chcesz wymienić na inną (warto np. na triflexa), to trzeba "nóżkę" odkręcić od spodu.
Do autora wątku: poszukaj anteny naklejanej na szybę - możesz zamocować taką na samej górze przedniej szyby i pociągnąć kabelek do radio po przednim słupku. Ja mam antenę FM na tylnej szybie, a w miejscu oryginalnej antenę od CB (sportback). Instalację ciągnął bielski Megawatt, niczego nie połamali.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 19-02-2014, 09:11   

Lukaso, Zaniki sygnału to przypadłość standardowego radia, niektórzy z nas mieli radia wymieniane na gwarancji jeśli tylko zgłosili ten problem. Ja wymieniłem swoje na jednostkę ze zmieniarką RF kupioną za jakieś 250pln z OII i od tego czasu jest dużo lepiej.

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 19-02-2014, 10:08   

Trik napisał/a:
Lukaso, Zaniki sygnału to przypadłość standardowego radia, niektórzy z nas mieli radia wymieniane na gwarancji jeśli tylko zgłosili ten problem. Ja wymieniłem swoje na jednostkę ze zmieniarką RF kupioną za jakieś 250pln z OII i od tego czasu jest dużo lepiej.

No niestety nie zgłoszone a po gwarancji już dawno dawno.... A to radio od OII to pasuje idealnie pod rozstaw przycisków itd... bo jakoś wierzyc mi się nie chcę.

Odnosząc się do możliwości odkręcenia to w końcu można czy nie można bez demontażu podsufiktki czyli sama końcówka i w którą stronę zgodnie z zegarem czy przeciwnie ?

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 19-02-2014, 11:20   

Lukaso napisał/a:
Trik napisał/a:

No niestety nie zgłoszone a po gwarancji już dawno dawno.... A to radio od OII to pasuje idealnie pod rozstaw przycisków itd... bo jakoś wierzyc mi się nie chcę.

Odnosząc się do możliwości odkręcenia to w końcu można czy nie można bez demontażu podsufiktki czyli sama końcówka i w którą stronę zgodnie z zegarem czy przeciwnie ?

Radio i panel to dwie odrębne sprawy - guziki sa na panelu, demontujesz panel, odpinasz taśmę, a dalej samo radio - pewnie takie samo jak w innych mitsu, tylko panelem się różnią.A bat anteny odkręcasz normalnie, czyli złapawszy w dolnej części kręcisz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Baty standardowe pasują - tylko są różne standardy, o ile pamiętam 5 i 6 mm - al taki kupiony w zwykłym sklepie motoryzacyjnym u mnie dało się wkręcić bez problemu.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 19-02-2014, 15:35   

Lukaso napisał/a:
czyli sama końcówka i w którą stronę zgodnie z zegarem czy przeciwnie
instrukcja obsługi strona 5-81.

beti 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 14-12-2016, 09:53   

Witam, gdzie znajdę ten tutorial?

muka997 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 13-12-2017, 08:51   

pytanie, czy ktoś w lancerze zmieniał antenę ale na "pletwę rekina"

LuckyLegs 
Mitsumaniak

Auto: Lancer SB 1.8b
Wysłany: 18-09-2019, 10:30   

Podbiję temat, bo widzę że dawno nie ruszany :)
wymiana samego bata anteny nie pomoże w polepszeniu jakości odbioru ?

Odpowiedz do tematu