Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-01-2007, 21:00
PDA vs. palmofon - bylo: a jakich komóreczek używacie??
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2006, 00:57   PDA vs. palmofon - bylo: a jakich komóreczek używacie??

szczeslaw napisał/a:
arekp napisał/a:
SPV 3000 ... slaby procek i stary windows.

Procek może nie jest demonem szybkości, ale nie zapominaj, że to inna technologia - ten Samsung 200MHz jest szybszy od 200MHz Intela.
A co do windowsów - czy masz może jakieś informacje o nowszych niż WM 5.0? :shock: Przecież w SPV siedzi właśnie 5.0 i to polskie - to było pierwsze urządzenie ze spolszczonym WM5...

Faktycznie, ma WM5. Bardzo duzo tego przegladalem podczas podejmowania decyzji o zakupie i nie pamietalem wlasciwych parametrow.

Ponizej kilka wnioskow po tygodniowym tescie.

Procek ma kijowy, uzywajac urzadzenia jako telefon z czyms wiecej niz kalkulator oczekiwalbym jednak wiecej - zwlaszcza, ze w tamtym okresie kosztowalo ~2k zl.

Jesli chodzi o to 'spolszczenie' to masz na mysli ta smieszna nakladke? Dziekuje, ale dodatkowe obciazenie systemu jest zbyteczne - zwlaszcza, ze do idealnych nie nalezy. Nie jestem pewien czy bylo dodawane poza siecia Orange - ja testowalem urzadzenie markowane przez Qtek 9100 bez lokalizacji.

SPV3000 marnie sprawdza sie przy automapie (przycina sie), kijowo obsluguje multimedia (przycina odtwarzane filmy), zlacze miniSD (ktos dostal w lapke zeby promowac to zlacze?), ma problemy z logowaniem sie do sieci GSM przy slabym zasiegu sieci - Nokia 6610i miala w tym miejscu 3 kreski zasiegu.

Podsumowujac, telefon z przyjemna klawiatura ulatwiajaca wpisanie smsow - ktorych jako informatyk przyzwyczajony do ukladu qwerty nienawidze pisac w typowych telefonach.

W oryginalnym watku zapomnialem dodac, ze Loox ma dodatkowo ekran VGA o rozdzialce 640x480px ;-)

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 15-10-2006, 03:14   

Ja tego telefonu nie testowałem długo. Bawiłem się głównie ERA MDA Vario. Być może są jakieś różnice w dodatkowym sofcie dodawanym przez sieć, bo ja nie zauważyłem przycinania w Automapie i filamch - być może Orange dodaje coś, co obciąża procka. Mini SD rzeczywiście nie było strzałem w dziesiątką. Na problemy z logowaniem do sieci nikt ze znajomych, kto ma ten telefon, nie narzekał.
Mnie od tego telefonu bardziej odstręcza jakość wykonania, niż to co wymieniłeś. Jednak mój Magician jest wykonany dużo lepiej.
arekp napisał/a:
W oryginalnym watku zapomnialem dodac, ze Loox ma dodatkowo ekran VGA o rozdzialce 640x480px

Zupełnie mnie to nie rusza. Większe znaczenie ma rozmiar ekranu, ale to już jest kompromis między jego rozmiarami a rozmiarami urządzenia.
Dla mnie rozdzielczość 320x240 jest w zupełności wystarczająca nawet przy ekranie 3.5" (nie mówiąc już o 2,5" jaki jest w omawianych palmofonach). I nie zmienię zdania, dopóki nie pojawi się soft wymagający 640x480 do uruchomienia (oczywiście soft, który mi będzie potrzebny).

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 15-10-2006, 04:19   

szczeslaw napisał/a:
I nie zmienię zdania, dopóki nie pojawi się soft wymagający 640x480 do uruchomienia (oczywiście soft, który mi będzie potrzebny).

Wystarczy uzyc Opery do przegladania www :-) Ale przyznam racje, ze chwilowo mozna traktowac to jako gadzet podobnie jak HUB USB, do ktorego podpinalem juz sobie zewnetrzny naped HDD czy 1GB pen-drive :)

przyczlapus
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2006, 11:17   

Osobiście użuwam spvm3000 pierwsze słyszę o problemie z siecią....Filmy mi nie przycinają...

Automapy jeszcze nie testowałem ale w niedługim czasie to zrobię i zdam relację...

Czepiać można się każdego urządzenia w zależności od potrzeb i upodobań idealnego niestety nie ma :?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 15-10-2006, 13:56   

przyczlapus napisał/a:
idealnego niestety nie ma

No właśnie!
Każde urządzenie jest jakimś kompromisem. Ja po prostu wolę nosić ze sobą jedno urządzenie, nawet o nieco ograniczonych możliwościach, niż 2 osobne.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-10-2006, 22:31   

Hmmm ja dołożę swojego 0.01$ ;)
Osobiście wolę mieć mały telefon + uczciwe PDA, niż PDAfon z kilku powodów:
- czas życia na baterii PDAfonów
- na codzień używam tylko telefonu, PDA leży sobie w pracy lub w domu i nie wypycha moich kieszeni
- wyświetlacze w PDAfonach powinny mieć lupy, żeby dobrze funkcjonowały jako navi
- telefon i PDA bez najmniejszego stresu mam zsynchornizowane w temacie spotkań i kontaktów, do maili i buszowania po sieci wole laptopa (patrz pkt powyżej)
- jako osoba dość aktywna fizycznie często uczę latać swoje telefony z różnych wysokości - PDA nie przeżyje upadku z 5 m na posadzkę (Motorola v600 bez najmniejszego stresu, nawet się nie wyłączyła, podczas gdy PDAfon MIO kupmlowi wypadł z kieszeni koszuli i poszedł się kochać....)

Poza tym od dawna jestem zwolennikiem zasady, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 16-10-2006, 00:05   

szczeslaw napisał/a:
Ja po prostu wolę nosić ze sobą jedno urządzenie, nawet o nieco ograniczonych możliwościach, niż 2 osobne.

Bartek napisał/a:
Osobiście wolę mieć mały telefon + uczciwe PDA, niż PDAfon z kilku powodów

I dlatego producenci oferują telefony, PDA i palmofony - każdy może wybrać coś dla siebie :)

Odpowiedz do tematu