[1G 90-94] Zmiana wody na płyn, świecąca kontrolka chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
MELON
Forumowicz
Auto: ECLIPSE 1G
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2010, 14:39 [1G 90-94] Zmiana wody na płyn, świecąca kontrolka chłodnicy
|
|
|
Mam pytanie, mianowicie miałem wlana wodę do chłodnicy przed mrozami spuściłem całkiem tą wodę ale dopiero dziś wlałem płyn chłodniczy i nie wiem dlaczego świeci mi się kontrolka chłodzenia nie wiem czy to zepsuty czujnik przepływu czynnika chłodzącego czy poszła pompa wody dlatego chciałem spytać gdzie znajduje się ów czujnik i jak sprawdzić czy pompa jest sprawna czy to czujnik szwankuje POMOCY bo jutro muszę zrobić małą trasę
Melon, przesuwam dyskusję do nowego tematu, następnym razem zwróć uwagę czy Twoje pytanie pasuje kontekstem do miejsca gdzie je umieszczasz |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 04-12-2010, 22:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 04-12-2010, 21:14
|
|
|
MELON, u mnie sie swieci od jakis paru tygodni i nic sie nie dzieje,
Jak auto nie grzeje sie to znaczy ze pompa OK. najprawdopodobniej czujnik kłamie |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-12-2010, 22:35
|
|
|
rosomak, to nie tak że jak auto się nagrzeje, jak pompa nie działa z jakiegoś powodu (jak to było w jednym przypadku na forum, okazało się że miała połamane PLASTIKOWE łopatki...) to auta nie nagrzejesz tylko go ugotujesz... bo nie ma obiegu i czujnik temp. od wskaźnika może nie pokazać prawdziwej temp na bloku/głowicy i silnik szlak trafi
melon, rosomak, czujnik który powoduje zapalenie się lampki chłodnicy znajduje się na dnie zbiorniczka wyrównawczego i oznacza brak płynu lub jego uszkodzenie (znajdująca się w zbiorniczku woda którą trzeba było spuścić dodatkowo bo nie opróżni się przez korek spustowy na dole chłodnicy) mogła przymarznąć uszkadzając czujnik
melon, na domiar złego jeżeli masz reduktor LPG mogło nie udać Ci się spuścić całej wody z układu... wracając do pompy, sprawdź poziom płynu w zbiorniczku, jeżeli jest w połowie pełny (znak max) odpal silnik, po 2-3minutach włącz ogrzewanie i nawiew, zobacz czy leci letnie powietrze (chociaż trochę ogrzane), jeżeli nie, znaczy że nie masz małego obiegu wody, jeżeli przez zamarzniętą wodę w szeregowo podpiętym reduktorze to tragedii nie ma, jeżeli przez odłączenie się wirnika od ośki w pompie masz problem większy... nie radzę grzać go 15 minut bo w przypadku braku obiegu możesz coś ugotować...
[ Dodano: 04-12-2010, 22:37 ]
PS. Kto jeździ na wodzie w układzie? Wg mnie to "zły pomysł" ze względu choćby na korozję wielu elementów... pomijając konieczność zmiany na zimę, a tym bardziej tak późno kiedy za oknem -15... |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
MELON
Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2010, 09:21
|
|
|
juz jest w pozadku kontrolka juz nie swieci i nagrzewnica dziala ale musialem siedziec godzine w aucie i grzac zeby zaczelo dzialac jezdzilem na wodzie bo nie mialem na plyn chlodniczy ale juz jest ok nic sie nie gotuje takze mysle ze mozna smigac choc i tak czujnik temperatury klamie bo dochodzi do polowy i juz sie wlacza wentylator dodam ze nie mam termoststu bo sie zepsyl a zabardzo nie mam kasy na nowy musze jeszcze rozmrozic uklad spryskiwaczy bo zamarzl i prubujac dzialanie mam nadzieje ze spalil sie tylko bezpiecznik dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 05-12-2010, 11:06
|
|
|
termostat kosztuje niecałe 30zł...
jak masz non stop otwarty termostat to przy tej temp. na dworze podczas jazdy wychłodzisz silnik... skontroluj poziom płynu |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 05-12-2010, 11:52
|
|
|
brak termostatu owocuje niedogrzaniem silnika i duzym spalaniem co powodóje przyspieszone zuzycie silnika . .. a jak jezdziszMELON, bez termostatu to tym spalaniem przepaliłes kilka nowych
|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-12-2010, 12:14
|
|
|
MELON napisał/a: | tak czujnik temperatury klamie bo dochodzi do polowy |
Tak ma być, temperatura na wskaźniku troszkę przed połową to prawidłowa temperatura pracy silnika w Eclipse. Jeśli skazówka stanie równo na połowie powinien się włączyć wentylator. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 12-12-2010, 16:49
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | termostat kosztuje niecałe 30zł... |
co to za termostat? Masz jakieś zniżki ze taka cena , ja za swój dałem ponad 60 zł,a ori to koszt ok 80zł |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 12-12-2010, 17:29
|
|
|
w IC kupisz już za 22 bodajże, a to jakie ja mam i w jakiej cenie nie muszę pisać ;p |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 13-12-2010, 08:50
|
|
|
Mati, w intercarsie poniżej 30zł kosztuje termostat verneta pod warunkiem, że kupisz przez internet, jak wejdziesz do sklepu z ulicy wycenią go na ponad 60zł. |
|
|
|
 |
MELON
Forumowicz
|
Wysłany: 13-12-2010, 19:01
|
|
|
ten czujnik od chlodzenia jest gdzies indziej nie w naczyniu wyrownawczym bo po zapaleniu auta koltrolka od chlodnicy gasnie i gdybym auto odpalil bez paska to bedzie swieciła |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 14-12-2010, 13:37
|
|
|
bo płynu przybywa gdy auto się nagrzeje bo ciśnienie wzrasta... i nie mów że jest gdzieś indziej jak jest tam gdzie mówię... |
|
|
|
 |
MELON
Forumowicz
|
Wysłany: 14-12-2010, 21:07
|
|
|
no dobra nie sprzeczam sie.. |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 15-12-2010, 08:27
|
|
|
viader napisał/a: | Mati, w intercarsie poniżej 30zł kosztuje termostat verneta pod warunkiem, że kupisz przez internet, jak wejdziesz do sklepu z ulicy wycenią go na ponad 60zł. |
To ja byłem właśnie z ulicy |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 15-12-2010, 23:00