|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Galancik sedan 97' |
Autor |
Wiadomość |
Boniu
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.0 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-12-2010, 20:53 Galancik sedan 97'
|
|
|
Witam,
zacznę od mojego pierwszego "samochodu" którym był Opel Astra kombiak z 99'.
Samochod dostalem po ojcu, ktory niestety nie slynie z dbania o samochody, klapa bagaznika od 2 lat wgnieciona (nie otwieral sie bagaznik), wszystkie rzeczy byly wrzucane do niego przez tylne siedzenia natomiast pozniej sie o nich zapominalo. W momencie kiedy go przejalem wyrzucilem z bagaznika 3 worki roznych dziwnych rzeczy. Pojezdzilem nim rok no i niestety na rownorzednym skrzyzowaniu dostalem bardzo mocno z lewej strony, samochod sprzedalem za 1.600 zloty mojemu dobremu koledze natomiast z ubezpieczalni dostalem 4300 odszkodowania. W tym momencie musialem sie zastanowic nad nowym samochodem, na wydatki mialem ok 16 tys. Pierwsza mysl to byl Opel Astra II w sedanie, pozniej przyszlo jakies starsze audi. Wszystko sie zminilo kiedy na parkingu pod moim domem zaczął parkować Mitsubishi Sigma w kombi(? jest takie? bo mozliwe ze to byl stary galant).
Najpierw szukalem tego modelu w sedanie, i tak przypadkiem trafilem na rekina.
Wtedy zdecydowalem ze nastepnym samochodem bedzie wlasnie galant. Zaczalem szukac po allegro, otomoto itp w miedzyczasie zarejestrowalem sie na tym forum, i zaczalem dostrzegac rozne usterki juz po zdjeciach, co wczesniej bylo w ogole nie do pomyslenia w moim przypadku , i tak patrzylem na te galanty po 12 tysiecy po 13 i wzwyz i w kazdym z nich cos bylo nie tak. Doszedlem do wniosku ze wole kupic tanszego galanta i zrobic wszsytko w nim samemu, niz kupic drozszego ale bez pewnosci czy zaraz mi cos nie wyleci spod maski. W tym pierwszym przypadku mialbym pewnosc ze wszystko jest zrobione tak jak powinno byc, a nie posklejane na tasme albo jeszcze gorzej. Tak w koncu pojawila sie oferta sprzedazy na Forum. Po paru wymienionych wiadomosciach z wlascicielem i po konsultacji z 2 osobami z forum (ktorym bardzo tutaj dziekuje:P) postanowilem pojechac te 450 km zeby go zobaczyc.
W osttania niedziele pojechalem, mechanik obejrzal go dokladnie przejechalismy sie i doszlismy do wniosku ze blacharka jest w srednim stanie, natomiast silnik jest niesamowicie dobrze utrzymany, zadnych wyciekow niczego, nie czysczony, co 10tys km wymieniany olej(Castrol Magnatec 5w40). Cena byla bardzo atrakcyjna wiec pomyslalem ze mimo paru defektow w blacharce oplaca sie go wziasc i nad nim popracowac. I tak zaczela sie podroz do domu nowym samochodem. Cala wyprawa zajela nam od godziny 10 rano do godziny 3 w nocy.
Teraz kwestia potrzebnych wymian/wad:
-Zębatka ABSu (lub przegub) (149 zl w sklepie w Warszawie)
-niedlugo do wymiany sprzęgło (349 zl lub 719 w tym samym sklepie)
-Zabezpieczenie podwozia (materialy mam)
-Zrobienie czegos ze zderzakiem przednim (strasznie pocharatany od dolu)(niewiem jak do tego sie zabrac :/)
-poprawienie dopasowania maski do zderzaka
-kupno zaslepek od reflektorow
-oczyszczenie kielichow i pasa przedniego z rdzy
-kupno/naprawa pilota (raczej kupno bo obecny jest troche polamany i nie ma jednego przycisku )
-kupno anteny i silniczka do jej wysuwania/wsuwania
Tutaj wstawie narazie jedno zdjecie. Nie piszcie ze straszna jakosc bo zdjecie bylo robione kalkulatorem i to jeszcze w zlym oswietleniu
Galant
Jesli macie ktoras z w/w czesci i chcecie sie jej pozbyc, chetnie ja kupie
Jak bede mial dostep do aparatu to wstawie wiecej i lepsze zdjecia.
Pozdrawiam |
_________________ Wybierz Kulturę - Wydarzenia Warszawa, seanse filmowe, przedstawienia teatralne, spotkania.
Mój nowy projekt - https://wpninja.es, strony WordPress, WooCommerce, BuddyPress. |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 15-12-2010, 21:02
|
|
|
faktycznie, galant z forum, miło że trafił w dobre ręce, powodzenia w doprowadzaniu sprzęta do ideału życzę, i czekam na więcej fotek. |
|
|
|
 |
fck
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 342 Skąd: Płock
|
Wysłany: 15-12-2010, 21:07
|
|
|
witamy kolejnego użytkownika pięknego auta jakim jest EA, pisałeś o sigmie kombi, tak był rzeczywiście taki model, bardzo ładne autko tak na marginesie |
_________________ Mój Sport Edition A71 Hamilton Silver http://forum.mitsumaniaki...t=49430&start=0 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 15-12-2010, 22:02
|
|
|
Boniu, gratuluję nabytku |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-12-2010, 22:31
|
|
|
Boniu napisał/a: | -poprawienie dopasowania maski do zderzaka | to tak się da Boniu napisał/a: | -kupno anteny i silniczka do jej wysuwania/wsuwania | a nie lepiej cała automatyczną antene z zamienników phonocar pasuje bdb.
Życze zadowolenia z miśka. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Boniu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-12-2010, 22:43
|
|
|
@Robertdg,
Cytat: | to tak się da |
chodzi mi o to ze maska nie jest idealnie dopasowana, napewno to da sie poprawic
Cytat: | a nie lepiej cała automatyczną antene z zamienników phonocar pasuje bdb. |
Nie wiedzialem ze jest cos takiego, ale w takim razie jak najbardziej tak bede chcial zrobic |
_________________ Wybierz Kulturę - Wydarzenia Warszawa, seanse filmowe, przedstawienia teatralne, spotkania.
Mój nowy projekt - https://wpninja.es, strony WordPress, WooCommerce, BuddyPress. |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 16-12-2010, 00:42
|
|
|
A felgi na lato już masz ? |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Boniu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-12-2010, 08:29
|
|
|
@Kaucz
a no mam zapomnialem wspomniec Sliczne 16stki sa do nich 2 opony 205/55 ale raczej juz na tyl, wiec 2 nowe oponki do kupienia, jak bede w domu to zrobie zdjecie i wrzuce w edicie |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-12-2010, 08:47
|
|
|
Boniu, z tym pasowaniem chodziło mi o sens rzeczy, czyli o to, że maska nie sąsiaduje bezposrednio ze zderzakiem (no chyba, że tylna klapa)
A co do Anten, to napewno będzie pasowac:
http://allegro.pl/antena-...1360213341.html
i
http://allegro.pl/mercede...1349705102.html
Na górze jeden z lepszych zamienników (JUMBO), na dole PhonoCar taki juz bardziej markowy sprzęt, w obu przypadkach będziesz musiał dorobić sobie dolne wasy do mocowania oraz polutować kabelki do ori instalacji. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
KamilR10
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 791 Skąd: Okolice Międzyrzecza
|
Wysłany: 17-12-2010, 00:40
|
|
|
Myślę że powinieneś pomyśleć bardziej o wymianie rozrządu niż sprzęgła narazie. A ten wahacz lewy gięty?, Twój mechanik go sprawdzał?, bo jak wymieniłem ten dolny, ale drugi chyba też się odzywa tak jak mówiłem. |
_________________ Mitsubishi Galant GLS 2.0 97r - Sprzedany
Mitsubishi Galant Avance 2.5 V6 03r - Jest
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60097
 |
|
|
|
 |
Boniu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-12-2010, 17:18
|
|
|
Narazie to sa przymiarki przed nowym rokiem raczej tylko blacharka sie zajme, myslalem ze ABS zrobie ale, okazalo sie ze wszystkie zabki sa cale, wiec trzeba bedzie kombinowac dalej |
|
|
|
 |
Jarek90
Forumowicz

Auto: Galant 2.5
|
Wysłany: 17-12-2010, 19:27
|
|
|
gratuluję zakupu. naprawdę ładne autko |
|
 |
Boniu
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-01-2011, 22:20
|
|
|
Niestety, moje szczescie i glupota daja o sobie znac. Ustalilem sobie date (najblizszy poniedzialek) na zaprowadzenie go na podnosnik i zabezpieczenie podwozia. Moglem pomyslec wczesniej i zrobic cos ze zderzakiem, ktory od naporu sniegu zaczal sie paskudzic coraz bardziej.
Nie rozumiem tez jednego moglby mi ktos powiedziec czy od srodka da sie otworzyc bagaznik? Wczoraj wieczorem rozpakowywalem pare zakupow, zamknalem klape poszedlem do domu, pozniej sie okazalo ze w czelusciach bagaznika zniknelo pare rzeczy, wiec postanowilem ze go otworze, i niestety sie juz nie udalo. ciagnac za wajche czuje opor, ale z klapa sie nic nie dzeje. Kolejna dziwna rzecz to to ze nie chca mi sie zablokowac tylnie siedzenia, ktore otworzylem zeby wyjac w/w zakupy. Ktos ma jakis pomysl?
Odrazu mowie ze to nie jest kwestia zamarzniecia.
Pozdrawiam, i obiecuje niedlugo fotki |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
SiM
Mitsumaniak
Auto: Galant Avance 2,5v6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Posty: 178 Skąd: Chrzanów
|
Wysłany: 05-01-2011, 12:57
|
|
|
tak jak tomek84, napisał przy zamku w klapie jest taki przełącznik który blokuje otwieranie z kabiny. U mnie jak jest mróz to czasem są potrzebne 2 osoby aby otworzyć klapę z kabiny bo zamek jest tak czuły że lotka na klapie i lekko przymarznięta uszczelka powodują że druga osoba w tym samym czasie musi unosić od razu klapę. co do oparcia to czasem trzeba dość mocno pierdyknąć zwłaszcza jak się rzadko używa ale najpierw sprawdź czy coś tam nie podeszło i nie przeszkadza. |
|
|
 |
|
|