Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto z napędem na 4 koła
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-12-2010, 18:14   

Krzyżak,
Witaj w klubie, tzn ja witam u Ciebie w temacie i bede go śledził.
Tez mam zamiar kupić 2gie auto, Ostanio znowu zima, znowu snieg, wiec pomyślałem czemu nie 4x4. Jak sie rozgladnałem to widze ze jest sporo Legacy. Ja jak kupie beznyznowy silnik a taki kupie:) to napewno go zagazuje, nie wiem tylko jeszcze jak boksery znoszą LPG. Nie wiem ale Szwajcaria to taki kraj gdzie jest dużo 4x4 i szczeólnie z tamtąd handlarze ciągna Legacy. Osobiście podoba mi sie nowszy model ten po 2004r, ale troszke kosztuje...

Co do 1rwszego autka, to chyba zle przesądy ze hak=zameczenie, ja mam u siebie, użyłem moze z 6razy przez 2 lata. Czesto za granica ciągną łódki lub małe przyczepy, w koncu to auto ma konkretny silnik i po to jest.

Nie mam tyle kasy bo to jest piękne...
http://otomoto.pl/subaru-...-C16615464.html
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 15-12-2010, 21:44   

Krzyzak napisał/a:
zwrócę jeszcze uwagę na Legacy, bo też są bardzo ładne - zgrabniejsze od Forestera
Legacy jest zawieszone nisko. Skoro pisałeś o śniegu 50 cm to przydałby sie nieco podniesiony wózek - Forester, Outlander....

Ps. Te 50 cm to i tak chyba przesadziłeś bo np. mój OBK ma prześwitu 20 cm i nie bardzo widzę jak pcha zderzakiem jeszcze 30 cm śniegu. Choć może go nie doceniam ;)
Jeśli podoba Ci się Legacy to zerknij też na Outbacki. Tylko, ze tam są zwykle silniki 2.5 litra, z którymi coś "nie halo". Mnie akurat bardziej podoba się Forester ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

misjonarz. 
Mitsumaniak
\KSG/

Auto: Subaru OBK III
Wysłany: 15-12-2010, 22:22   

a może suzuki SX4
np takie
http://moto.allegro.pl/su...1351666572.html

Gość zobacz mojego misia

ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 15-12-2010, 22:24   

czekajcie a te stare space runnery 4x4 :wink:
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2010, 22:31   

misjonarz. napisał/a:
a może suzuki SX4
np takie
http://moto.allegro.pl/su...1351666572.html

to co wkleiles to Suzuki SX4 1.6 2WD 107KM

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-12-2010, 07:19   

przesadziłem z tym 50 cm śniegu, ale tylko dlatego, że regularnie odśnieżamy drogę przed nami i ... sąsiadami - ostatnio się Baśka z nimi pożarła - niby wiecie, fajni, kawka, pogaduchy, ale jak mieli coś zrobić dla kogoś (kogo w końcu uznają za bliskich znajomych), to trauma...
w ogóle się okazali fajansiarzami... przynajmniej widać, na kogo można liczyć w potrzebie
długo by opowiadać....
no i ten śnieg to my odgarniamy, ale wiatr nawiewa, czasem pada w nocy, więc z warstwy kilka cm robi się taka 20 cm i więcej
a ja rano muszę wyjechać pod górkę, więc nie mam czasu na odrzucanie śniegu

ps. outback obejrzany przez Baśkę - brzydki jest... taki pasatowaty, więc odpada
zostaje legacy i forester
co do haka - w 2005 robiłem sobie objazdówkę po europie - tam caravaning jest naprawdę popularny i to co ciągają auta, to często jest naprawdę sporym obciążeniem...
miałem już jedno auto z hakiem i wiem, jak może być zmęczony silnik... jednak wolałbym bez

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 16-12-2010, 08:18   

Krzyzak napisał/a:
ps. outback obejrzany przez Baśkę - brzydki jest...
zostaje legacy i forester
No cóż, do pięknych to Outback nie należy, nie ma co się oszukiwać :lol:
Ale Outback to przecież to samo co Legacy (no prawie) tylko podniesiony nieco.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 16-12-2010, 08:54   

Ja Darku na Twoim miejscu (a jestem prawie w tym samym, tylko nowszej opcji szukam) wybrałbym albo legacy albo outka I...
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-12-2010, 13:42   

Krzyzak napisał/a:
Obecnie oglądałem na Allegro auta Subaru - i starszy Forester podoba się mojej żonie, która to głównie będzie tym autem jeździć.
Też rozważam Forestera :)
robertdg napisał/a:
Volvo V/XC70 AWD
XC70 to mój faworyt. Napaliłem się na niego :)
misjonarz. napisał/a:
a może suzuki SX4
Dla mnie trochę mały, ale Darkowi mógłby pasować. Napęd dpopinany ręcznie przyciskiem więc komputer nie decyduje za kierowcę :) (co prawda tylko do 60 km/h)
Ale i tak moim hitem jest XC70 tylko ta cena :cry: W podobnych pieniądzach dostanę nową KIA Sportage ale niestety bez stałego 4x4

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 16-12-2010, 14:12   

cns80 napisał/a:
Ale i tak moim hitem jest XC70 tylko ta cena :cry: W podobnych pieniądzach dostanę nową KIA Sportage ale niestety bez stałego 4x4
A jakie jest 4WD w Volvo? Nie przypadkiem haldex :?: (Tylko, której generacji... :?: )

secki 
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
Wysłany: 16-12-2010, 18:58   

Coraz więcej nas szuka czegoś 4x4, może i ja się podczepię :)
Ja się rozglądam też ale nie jako drugi samochód ale jako ten jeden jedyny.
Funkcjonalnie najbardziej odpowiada mi xc70 i Outback - długie i lekko podniesione(ewentualnie Legacy) bo Forester troszkę za krótki (zdarza nam się kimać w aucie na dłuższych trasach wakacyjnych i chcę coś większego od Lancera teraz).

Martwią mnie tylko potencjalne koszty utrzymania ww aut i dlatego biorę pod uwagę też Octavie 4x4. Szczególnie, że napęd na 4 traktuje po części opcjonalnie (bardziej chodzi o prześwit którego czasem brakuje mi w Lancerze czy to zimą czy na górskich ścieżkach latem).
I fajnie byłoby zachować z Lancera to co w nim mi się podoba - niezawodność a jak trzeba coś naprawić/wymienić to nie rujnuje portfela (bez większych problemów zjeździliśmy tym staruszkiem Skandynawię, Bałkany, Europe południkowo-wschodnią nie wspominając o bezproblemowej eksploatacji na co dzień w mieście i ten aspekt Lancera chciałbym w nowym samochodzie :)

Może podrzucicie coś co będzie lekko wyższe (gdyby nie awaryjność brał bym jakąś Cytrynę z hydro, choć z drugiej strony Xantie maja całkiem fajną opinie, tyle, że ciężko będzie dostać coś w dobrym stanie ze względu na wiek) z napędem na 4; najchętniej rozłączanym.

Puki co biorąc pod uwagę głównie czynnik cena/jakość skłaniam się ku Octavi ale może jest coś jeszcze ewentualnie może mylę się co do kosztów utrzymania outbacka/legacy/xc70 i nie są aż tak tragiczne...

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 16-12-2010, 19:23   

Space wagon http://www.otomoto.pl/ind...3422&order_by=i
Suzuki Baleno http://www.otomoto.pl/ind...9311&order_by=i

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 16-12-2010, 21:49   

Krzyzak napisał/a:
to wszystko typowe "terenówki"

żadne z wymienionych nie jest typową terenówką.

Grand Vitara to wg mnie dobra opcja dla Ciebie. Często mają bogate wyposażenie, kilka silników do wyboru i są bezawaryjne. Zanim przesiadłem się na patrole, jeździłem 7 lat jedną vitara. Najpoważniejsza awaria to była wymiana łożyska w piaście. Poza tym NIC się nie zepsuło. A auto jak sprzedawałem miało 15 lat... Tylko wymiany płynów, klocków itd.

Dodam że lekkiego życia nie miała ;)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 17-12-2010, 07:43   

JCH napisał/a:
cns80 napisał/a:
A jakie jest 4WD w Volvo? Nie przypadkiem haldex :?: (Tylko, której generacji... :?: )
Hmm... Nie zagłębiałem się w temat, ale wydawało mi się że jak AWD to takie samo jak w Subaru. Patrzyłem jak manewrował na lodzie, to obie osie stale pracowały. Muszę bliżej zapoznać się z tematem.

lapass 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 '01
Wysłany: 17-12-2010, 08:07   

cns80 napisał/a:
wydawało mi się że jak AWD to takie samo jak w Subaru.

Powiem tak: fan(atyk) subaru by się obraził ;) .
XC70, przynajmniej I generacji, a chyba o takim mówimy, ma napęd typu haldex, czyli "rodzaj samoblokującego się sprzęgła" za wikipedią.
A subaru (na pewno forester, myślę, że większość pozostałych też) mają stały napęd wszystkich kół, który jest do tego symetryczny, czyli półosie mają równą długość.
To (podobno, nie mówię że to nie może być ściema) daje idealny rozkład sił na wszystkie koła.
Do tego dochodzi możliwość użycia reduktora (też pewnie nie wszystkie modele, ale forek z manualem ma).

Odpowiedz do tematu