Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Turbo
Autor Wiadomość
kuki111 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-12-2010, 13:39   [Cari 1.8 GDI] Turbo

Ostatnio wpadłem na pomysł założenia turbiny do miska. Na sam początek planuje coś małego. Zwykłą turbinkę seryjna z jakiegoś auta. W związku z tym mam takie pytanie czy ktoś już takiego czegoś próbował.Chętnie bym wysłuchał jakiś porad bądź pomysłów a nawet refleksji na ten temat

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2010, 16:54   

kiedys pamietam ze byla carisma gdi turbo w ktorejs firmie typu VTG, ogolnie droga impreza.

kuki111 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-12-2010, 17:10   

Turbinka i intelkuler już jest. Pozostało tylko rurki dokupić i z głową to zrobić. Tylko żeby silnik wytrzymał. I to mnie najbardziej boli żeby nie przesadzić i korba bokiem nie wyszła. A jeśli trzeba by było wsadzać cale kute bebechy to by pasowało już z tego silnika wyciągnąć maksimum a to wtedy będzie bardzo dużo kosztowało

misiumisiu 
Mitsumaniak
Marcin

Auto: space star 1.9did
Wysłany: 23-12-2010, 18:10   

A sterowanie :?:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 25-12-2010, 14:24   

Ja jestem ciekawy czy ten silnik na seryjnym sprzęcie wytrzyma jakiekolwiek doładowanie?
Do turbo to by się przydały hamulce lepsze bo cari nie grzeszy w tym temacie. No i zawias jakiś sztywniejszy.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 05-01-2011, 19:38   

z tego co się orientuje to w pajero pinin był doładowany 1,8 gdi lecz silnik ten miał fabrycznie obniżony stopień sprężania, natomiast w carismie silnik już z założenia pracuje przy wysokim sprężu i podejrzewam że bez odprężenia jeżeli zamontujemy turbinkę całkiem możliwym jest że silnik tego nie wytrzyma, poza tym żeby jakiś sensowny przyrost uzyskać wpakujesz tyle kasy że bardziej będzie się opłacać po prostu wymienić samochód na mocniejszy albo sam silnik, dobrym samochodem do takich przeróbek jest saab 93 2,0 T gdzie niskimi nakładami można osiągnąć ponad 300 km

kuki111 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2011, 07:46   

Jak narżnie pozostaje mi czekać na cieplejsze dni i dokształcić się dobrze na temat silnika i po mału darzyć do celu a może się uda

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 07-01-2011, 08:44   

nic się nie stanie jak założysz turbinę a nie pogrzebiesz w elektronice. Ecu zacznie świrować i osiągi spadną poniżej seryjnego silnika w najlepszym przypadku.
Gdi to nie silnik od golfa gdzie byle warsztat go zestroi z turbiną. Zresztą jak by ten silnik był tak łatwy do przeróbki to by były częściej spotykane a tak jest kilka sztuk na świecie gdzie zakłady tuningowe robią to tylko dla sztuki aby udowadniając że są w stanie nawet taki silnik przerobić.

Odpowiedz do tematu