Zepsuta podstawa filtra paliwa? - pompka ręczna |
Autor |
Wiadomość |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 29-12-2010, 10:16 Zepsuta podstawa filtra paliwa? - pompka ręczna
|
|
|
Mam pytanie do Szanownych Kolegów - czy ręczna pompka paliwa na podstawie filtra paliwa powinna robić się coraz "twardsza" podczas pompowania (czy powinno być coraz trudniej pompować)?
Bo w moim aucie pompka nie robi się twardsza niezależnie od tego jak długo pompuję i czy auto jest po dłuższym postoju czy bezpośrednio po zatrzymaniu silnika.
Jeśli mnie pamięć nie myli to 2 lata temu gdy miałem problem z zapowietrzaniem się układu paliwowego przy pompowaniu ręcznym opór pompki był coraz większy i pompowanie pomagało przy porannym odpalaniu a teraz pomaga tylko długie kręcenie rozrusznikiem. Wówczas problem rozwiązał się po założeniu zaworka powrotnego między filtrem a pompą wtryskową. Znów zima i znów zapowietrzanie |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-12-2010, 12:00
|
|
|
altmarcin napisał/a: | czy ręczna pompka paliwa na podstawie filtra paliwa powinna robić się coraz "twardsza" podczas pompowania (czy powinno być coraz trudniej pompować)?
| tak powinna robić się twardsza altmarcin napisał/a: | nie robi się twardsza niezależnie od tego jak długo pompuję | to tak jak napisałeś w temacie altmarcin napisał/a: | a teraz pomaga tylko długie kręcenie rozrusznikiem. Wówczas problem rozwiązał się po założeniu zaworka powrotnego między filtrem a pompą wtryskową. Znów zima i znów zapowietrzanie | no niestety znam ten temat też->>wymiana simeringu na pompie powinno sprawę załatwić ale też i uczciwość stacji benzynowych->> dziś mi złapało paliwo ->> stacja BP a zarzekali się ze do -21 |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 29-12-2010, 20:34
|
|
|
Można też założyć przezroczyste przewody do i z pompy, sprawdzić co tam leci i wtedy szukać ewentualnych nieszczelności |
|
|
|
 |
|