Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z elektryką szyb - Pali bezpiecznik
Autor Wiadomość
supra16v 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-12-2010, 17:54   Problem z elektryką szyb - Pali bezpiecznik

Witam wszystkich.
Spotkał mnie dziwny problem mianowicie przestały działać mi elektryczne opuszczenie szyb.
Na początku bezpieczniki sprawdziłem no i okazało się że strzał w 10tke.Ale problem jest dalej wymieniłem bezpiecznik i benc spalił się odrazu po włożeniu go do gniazda.
Bezpieczniki to taki dziwny prostokąt wygląda jak przekaźnik kolor różowy.
Wogóle to było tak odkurzyłem samochód i użyłem takiego specyfiku do czyszczenia plastików (w spreju) używałem go zawsze obleciałem drzwi deskę (wszystko co plastikowe)
i wtedy na 100% działało wszystko zajechałem do domu odstawiłem samochod i po jakiś 3h znowu musiałem jechać i wszystko działało na pewno bo otwierałem okno.A z rana szyby odmówiły.W nocy padał deszcz z rana też wiec nie miałem jak sprawdzić bo garażu nie mam.Tyle co mogę napisać w tym temacie opisałem to co zrobiłem bo może to zaszkodziło jeżeli ktoś wie jak mi pomóc to z góry dziękuję.

A tak poza tematem żeby nie zaśmiecać ktoś wie jak wymienić linkę od otwierania tylniej klapy?

Tu taki krótki opis samochodu
2001r
2.0 16v
skrzynia automat
serwisowany serwisy (islandzkie)
Napraw jako takich nie miał jedynie wahacz reszta to duperele żarówki oleje paski itp
Pozdrawiam

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 30-12-2010, 18:45   

Dobry opis. Musisz znaleźć gdzie robi ci zwarcie. Najczęstszym miejscem są wszelkie złącza i kostki. Jeżeli miałeś poluzowane złącze na słupku przednim to tam mogła dostać się woda. Ponadto możesz mieć uszkodzoną gumową osłonę wiązki pomiędzy drzwiami a słupkiem i tam mogła dostać się woda. Aby wyeliminować odcinek pomiędzy bezpiecznikiem i słupkiem zdejmij osłonę i rozepnij kostkę, następnie załóż bezpiecznik, jeżeli ci go nie spali to znaczy, ze masz zwarcie w drzwiach, wtedy musisz rozebrać drzwi, i szukać zwarcia. Jeżeli mimo rozpięcia kostki dalej będzie robił zwarcie wtedy szukaj na odcinku od bezpiecznika do słupka. Możesz mieć zwarcie na przekaźniku jeżeli takowy występuje w układzie opuszczania szyb. Pobierz z forum manuala i sprawdź układ sterowania szybami. Mimo wszystko na początku sprawdź dobrze tą kostkę na słupku. Aha jak rozłączysz kostkę i zapodasz bezpiecznik i nie zrobi zwarcia wtedy sprawdź miernikiem czy dochodzi napięcie na słupek, ale przewodem do opuszczania szyb. Szczęśliwego NR.
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-12-2010, 18:55   

Mam jeszcze takie pytanie bo w dziedzinie elektryki 0 pojęcia.
Ten bezpiecznik jest dość drogi wiec wpadłem na taki pomysł rozbiorę stary i dolutuje do starego 30 amperowy nowy z tych normlanych bezpieczników czy nic się nie stanie. Bo ten bezpiecznik u mnie wkraju kosztuje około 40zl jeden jest to spory koszt tak mi się wydaje i ciężko je dostać. A do sklepu mam 50 km w jedną stronę.Jakiś pomysł na to jeszcze by się przydał.
Dzięki za pomoc kolego sprawdzę tak jak mówisz tylko jeszcze coś na te cholerne bezpieczniki muszę poradzić:(.
Pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-12-2010, 18:58   

supra16v napisał/a:
Tyle co mogę napisać w tym temacie opisałem to co zrobiłem bo może to zaszkodziło jeżeli ktoś wie jak mi pomóc to z góry dziękuję.
Proponuje metode wyszukiwawcza, odpinasz we wszystkich drzwiach panele/guziki sterujace elektryznymi szybami, wkladasz bezpiecznik, jezeli nie pali go no to po kolei podpinasz panel, najpierw zaczynamy od głownego w drzwiach kierowcy, pozniej pojedyncze, az uslyszysz strzal bezpiecznika, wtedy bedziesz wiedzial czego szukac w ktorych drzwiach, przelacznik zawsze mozna sprawdzic pod katem zwarcia, jezeli w nim nie wystapi zwarcie to zwarcie jest gdzies na instalacji elektrycznej pomiedzy wylacznikiem a silniczkiem podnosnika szyby.
Jezeli natomiast po odpieciu przelacznikow i wlozeniu nowego bezpiecznika zas sie spali bezpiecznik, wtedy rozpinamy wiazki elektryczne drzwi, wiązka spinana jest w słupkach drzwiowych, odpinasz we wszystkich drzwiach wiazki, nastepnie zaczynasz podpinanie wiazek, no i wtedy kiedy wyrzuci bezpiecznik, wina moze lezec po stronie wiazki danych drzwi.
supra16v napisał/a:
A tak poza tematem żeby nie zaśmiecać ktoś wie jak wymienić linkę od otwierania tylniej klapy?
demontujesz listwy progowe, od strony kierowcy w taki s[posób aby umożliwic odchylenie dywanika, demontujesz dolna kanape tylnego siedziska oraz boczek oparcia, sciagasz oslone tylnej klapy, odczepiasz linke w tylnej klapie i ja powoli sukcesywie wypychasz, az dojdziesz do raczki ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2011, 21:31   

Dzięki wielkie.Linka zrobiona :) .
Za szyby się zabiorę jak przestanie padać cholerny śnieg i przestanie wiać.
Jeszcze takie pytanie gdzie zlokalizować wtyczki czy one są tu nad pedałami ?
Bo pod maska to nie widać nic takiego.Hmm muszę manuala poszukać co posiada elektryczne szyby mam jeden ale coś tego nie widać.
A co do odpinania tych paneli do opuszczania mam rozumieć że mam zdejmować obicie z drzwi a to jest chyba najgorsze co może być chyba że ktoś ma jakiś sposób.
W jednym samochodzie wyjmowałem to cały dzień spedziłem :) ciekaw jestem jak tu jest.
Dziękuje za wszelką pomoc. Sorrki że tak nie mogę zrobić tego na dniach ale brak garażu i cholerna pogoda Islandzka nie pozwala mi na robienie takich rzeczy.A mechanik zaspiewał mi 600zł za 1h pracy wiec muszę to sam zrobić.
Pozdrawiam

[ Dodano: 22-01-2011, 17:55 ]
OK Szyby zrobione. Taka mała porada nie trzeba wyjmować boczków aby wyjąć panel od sterowania szyb. Przyczyna była banalna gdyż koło nóg naleciało śniegu i okazało się ze wilgoć doszła do wtyczek koło lewej nogi.Mimo tego wysuszenia okazało się że woda była też w kanale uszczelka z drzwi spadła.Wysuszone i działa.
Dzięki wielkie za pomoc. :)

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-01-2011, 16:18   Kolejny problem z elektryką szyb

Witam ponownie założyłem od nowa Temat z tymi szybami.
Wiec tak w sobotę uporałem się z elektryka szyby zaczęły działać ale... 3 dni i problem znowu
z tym że teraz to kompletnie nie wiem co robić.Pali bezpiecznik odrazu po włożeniu.
Zrobiłem tak: odlaczyłem 4 gniazda tu koło nóg pasażer kierowca i dalej wali mi bezpiecznik. I tu mam pytanie czy mógł by mi ktoś powiedzieć co jest grane gdyż sprawdzam miernikiem dwa pipki tam gdzie wklada się bezpiecznik czerwonym dotykam dolnego a czarnym u góry jest ok a jak odwrócę kolejność pipczy w mierniku.Nie mam pojęcia co jest grane sprawdzałem w innych bezpiecznikach i nigdzie tak nie ma nigdzie nie piszczy.A tu kolejność inna i pipczy.Mam jeszcze takie pytanie jaka jest lokalizaca wiazki tej co idzie od bezpiecznika to środka chodzi mi głównie o tą do drzwi pasażera.I jaka jest możliwość że woda mogła mi tam dolecieć bo innej chyba opcji to nie ma.Później dodam fotki jak naładuje aparat. Pozdrawiam

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 27-01-2011, 10:10   

Cytat:
Taka mała porada nie trzeba wyjmować boczków aby wyjąć panel od sterowania szyb

Czyli jak??

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-01-2011, 10:53   

Nie da się sciagnac boczka z panelem sterujacym szybe, bynajmniej tego od strony kierowcy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2011, 19:14   

U mnie po prostu do góry wyciąga się panel i tyle..Weś dobrze zobacz tam gdzie chywtasz reką aby zamknąć drzwi tam masz taka krateczke wyjmij ją i odkreć śrubę :)
Jak by co to pisz wstawię fotkę bo zrobiłem.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 27-01-2011, 21:02   

robertdg napisał/a:
Nie da się sciagnac boczka z panelem sterujacym szybe, bynajmniej tego od strony kierowcy
Sprawdzone dzisiaj, nie da się ponieważ jest za krótki kabel do włączników elektrycznych szyb, a tym samym nie da się na tyle podnieść panelu, aby wsadzić tam choćby wkrętak i nacisnąć zabezpieczenie kostki. Jednak tak sobie teraz myślę, że gdyby "wyrwać" tapicerkę z dolnych kołków to pewnie dałoby się wsadzić tam rękę i odpiąć wtyczkę...

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 27-01-2011, 21:30   

Co wy piszecie..oczywiście że sie da...nieraz go wyjmowałem żeby chociaż przylutować nowe diodki do podświetlenia

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 27-01-2011, 23:21   

Panowie, ale się zamotaliście. supra16v napisał, że nie trzeba ściągać boczka, by dostać się do panela od sterowania drzwi. I rzeczywiście ma rację. Natomiast robertdg, napisał, że nie da się ściągnąć boczka razem z panelem, ale supra16v nigdzie nie pisał, że tak się da. Skończmy te wyagacje, bo w temacie o co innego chodzi.

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-01-2011, 15:30   

A wiec tak panowie odpiełem chyba wszystko co się dało a bezpieczniki dalej lecą.Ktoś wyjmował może skrzynkę z bezpiecznikami ?? Bo chyba będę musiał to zrobić, i teraz mam pytanie czy jak wyjmę ją to będę miał dostęp do wszystkiego czy jeszcze będę musiał coś zrobić??Bo z tego co wypatrzyłem na bezpieczniki mam plus i minus przebicie jakieś łapie. Deszcz pada i nie mam jak tego zrobić wiec muszę to wyjać i puścić nowe kable innego wyjścia nie mam.Jeżeli ktoś posiada może fotkę tego ustrojstwa mile widziana jest.

Jeszcze raz opiszę :) jak zrobić z tym panelem. Wiec tak bierzesz patrzysz tam gdzie chwytasz ręka aby zamknąć drzwi takie wgłebienie coś na rodzaj popielniczki :) . Tam jest plastkikowy kwadrat śrubokręt w rękę i delikatnie podnosisz to się odkrywa i jest tam śruba, śrubokręt gwiazdka w rękę :) . Następnie możesz użyć czegoś aby podważyć panel najlepiej zrób to od strony właśnie tam gdzie tą śrubę odkrecałeś.Bo po przeciwnej stronie jest zatrzask.Kabel jest dość długi i spokojnie podnosi się panel sterujący.Odrazy mówię panel jest dość dobrze zabezpieczony przed wodą w środku guma po całej dlugośći przyciski nie maja dostępu do prądu działa to jak pilot TV.Okablowanie jest też zabezpieczone przed wodą susza jak na pustyni :) .Chyba że już ktoś coś robił tam i wycinał ci kable. Naciągnać kabla się nie da bo jest przypięty w drzwiach a i wtyczka co jest przy nogach ci nie pozwoli na takie manewry.

danino88 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6TT & Lancer 1.
Wysłany: 12-03-2011, 17:42   

Słuchaj, ja miałem podobny problem jednak przyczyna tkwiła w drzwiach, a dokładnie w sterowaniu silniczkiem. Otworzyłem szybę i już jej nie zamknąłem. Bezpiecznik różowy padł i okazało się po przemyśleniach że padł układ sterujący. Po wymianie wszystko działa jednak mam do Was pytanie. Czy sam układ sterujący z przednich drzwi może być inny niż z tylnych? Bo aktualnie mam taką sytuację że na panelu pasażera normalnie otwieram tą szybę jednak na panelu kierowcy przycisk otwierania przedniej szyby pasażera jest nieaktywny, a naciskając przycisk tylnej prawej szyby otwiera się przód i tył prawy. Czekam na informację :)
a do jazdy na codzień Outlander I Turbo 288/365

Był :
Galant EA5A VR4 2001r 2,5V6TT 2011- http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67562

supra16v 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2011, 15:46   

Po wielu tygodniach i próbach i po masie spalonych bezpieczników udałem się do Islandzkiego mechanika gotów zapłacić mu aby mieć to zrobione zajechałem opisałem co zrobiłem i jak a on mi powiedział mi że on tego nie zrobi bo to mu zajmie z tydzień i to nie wie czy zrobi.Wiec zabrałem się do domu bo innych elektromechaników nie ma w pobliżu.
A zima jak wiecie na wyspie trwa 7 miesięcy ale od czasu do czasu mam dostęp do garażu wiec co raz to robię o to co sprawdziłem 4ro drzwi, kable od drzwi panele kable na zgięciach tu przy drzwiach, wszystkie przełączniki silniczki działają dobrze. Teraz tylko pozostaje mi dowiedzieć się gdzie jest rozgałęzienie kabli co rozchodzą na lewa i prawa stronę drzwi?I może ktoś ma zdjęcie jak wygląda skrzynka z kablami tam gdzie są bezpieczniki.I jak już wyjmę skrzynkę z bezpiecznikami mam zamiar poprowadzić nowe kable bo chyba innego wyjścia nie mam. I jeszcze mam pytanie czy na prawa stronę drzwi idą w środku w samochodzie czy na zewnątrz bo do lewych to idą tu kanałem.
Pozdrawiam wszystkich sorrki że nie idzie mi naprawa tak jak powinna ale nie mam miejsca i czasu a na podwórku w śniegu to nie zabawa z prądem.

Odpowiedz do tematu