fajkocewka |
Autor |
Wiadomość |
mheniek
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-01-2011, 00:01 fajkocewka
|
|
|
Witam
Mam taki problem z Carisma. Gdy jest zimna chodzi przyduszona. Musze jej trafiac z gazem aby jakos jechala. Dopiero jak sie rozgrzeje jest lepiej. Wtedy zwykle przechodzi na gaz i robi sie jeszcze lepiej. Jednak czasem przy wychodzeniu z niskich obrotow sie zadlawi.
Pokazywalo na check engine blad w postaci wypadania zaplonu na 1 cylindrze i blad niedogrzania katalizatora. Teraz check engine pali sie juz ciagle (zapala sie po 100km od wykasowania).
Za namowa mechanikow wymienilem kable wysokiego napiecia - nic jednak to nie pomoglo.
Kolejna rada aby wymienil fajkocewke co tez uczynilem. Moje stary fajkocewki to Diamond FL0162 3220. W sklepie mieli niby takie same MD362 907. Niestety po zmianie cewki obslugujacej 1 i 4 cylinder auto dlawilo sie jeszcze bardziej praktycznie tracac niskie obroty pod obciazeniem. Musialem zalozyc stara fajkocewke i jest jak wczesniej ale znacznie lepiej niz na nowej.
Co poradzicie? Czy to jednak fajkocewka, a ta kupiona jest w ogole do dupy?
Co ciekawe czesci elektronicznych nie mozna zwracac, a jedynie reklamowac. Jakas porada co wpisac aby reklamacja zostala przyjeta? Kupowalem w Jappartsie.
No i co to jednak jest? Kupowac kolejna inna fajkocewke?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rob600
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 1997r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 132 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-01-2011, 15:09
|
|
|
Zwrotów nie ma bo podzespoły elektroniczne można uszkodzić na 1000 sposobów a na częściach mechanicznych zazwyczaj uszkodzenie widać To jest możliwe że nowa część jest uszkodzona "fabrycznie" zareklamuj ew. kup/pożycz używkę i sprawdź jak się spisuje
Jeżeli to jest możliwe to zamień kolejnością fajkocewki i sprawdź czy będzie Ci wywalało błąd na tym cylindrze ?
Pozdro i powodzenia |
|
|
|
 |
tasman1988
Forumowicz
Auto: Mitshubishi Carisma
|
Wysłany: 05-01-2011, 18:08
|
|
|
Proponuje ci kolego zakupic fajkocewki firmy Janmor... mialem podobnie jak ty tylko ze mi szarpal samochod przy ruszaniu i dynamiczne ruszenie bylo niemozliwe... |
|
|
|
 |
marcin111177
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.6 16V
|
Wysłany: 05-01-2011, 19:03
|
|
|
tasman1988 napisał/a: | mi szarpal samochod przy ruszaniu i dynamiczne ruszenie bylo niemozliwe... |
miałem to samo i po wymianie cewek też było jeszcze gorzej. ale jak się okazało cewki nie były oryginalne i te wtyczki doprowadzające do nich napięci nie do końca pasowały. musiałem je naprawdę bardzo mocno wcisnąć żeby dobrze weszła i zadziałało. może i u Ciebie będzie podobnie. takie moje spostrzeżenie... |
_________________ gdyby starzy mogli a młodzi wiedzieli...
 |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
Auto: vw. passat b5
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 104 Skąd: DZG (ZGORZELEC)
|
Wysłany: 05-01-2011, 20:39
|
|
|
Witam ja wiem z doświadczenia że lepiej jechac na kompa i wtedy wiesz co ją boli ja bym stawiał na przepływomierz powietrza. Miałem podobne problemy z winy padniętej przepływki.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|