|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Podłączenie nowego radia, rozpis połączeń |
Autor |
Wiadomość |
tomaszhereda
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse RS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 42 Skąd: Pietrzyków/Wrocław
|
Wysłany: 03-05-2010, 22:08 [1G 90-94] Podłączenie nowego radia, rozpis połączeń
|
|
|
Mam oryginalne radio w swoim 1g <wersja amerykańska> z equalizerem wielkości 2din . Jednak od jakiegoś czasu nie gra mi na wszystkie głośniki , czasem wcale nie gra . Zaskakuje jak przejadę bo dziurach lub nierównościach jednak nie na wszystkie głośniki . Czy może wiecie co jest przyczyną ?? Bo już mnie drażni taka jazda ;) |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 14-01-2011, 06:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
Auto: Eclipse GST 92' USA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-05-2010, 22:25
|
|
|
tez mialem podobnie. sprawdzalem inne glosniki na tyl i potem nie dokladnie wszystko polaczylem i mi sie po prostu kable przy glosnikach rozlaczaly. co jakis czas przerywalo, pierdzialo i takie tam |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 04-05-2010, 20:29
|
|
|
może po prostu być zwarcie na niezaizolowanych kablach , wyjmij radio i sprawdż , może któryś dotyka masy lub plusa |
|
 |
tomaszhereda
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse RS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 42 Skąd: Pietrzyków/Wrocław
|
Wysłany: 08-01-2011, 16:14 Nowe radio
|
|
|
Zdecydowałem się na zakup nowego radia po uzbieraniu na nie pieniędzy . Jest to radio wielkości 2din JVC jednak mam wątpliwości czy będę w stanie sam je założyć gdyż chodzi mi o podłączenie samych kostek. Nie ukrywam że jest to dla mnie "czarna magia";d. Może ktoś jest w temacie i to ogarnął ?? |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 08-01-2011, 18:01
|
|
|
Miałem podobnie w swoim pierwszym 1g też w wersji USA .W moim aucie przyczyną takiego zachowania się radia była za słabo wpięta w nie kostka . |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-01-2011, 22:31
|
|
|
tomaszu, jeżeli masz oryginalne kabelki to będzie wyglądało tak:
niebieski - plus po zapłonie (po przekręceniu kluczyka)
zielony z białym paskiem - +12V po włączeniu świateł pozycyjnych (dla radia z funkcją przygasania w nocy itp)
czerwony z czarnym pasem - zasilanie radia główne nieustające
czarny z żółtym paskiem - wyjście na jasność podświetlenia z Rheostatu dla ori radia (nie podpinasz)
głośniki:
białe z niebieskimi paskami - plus głośników lewych (drzwi i podszybie razem)
czarne z niebieskim paskiem - minusy w/w
białe z czerwonymi paskami plus głośników prawych
czarne z czerwonymi paskami - minusy w/w
żółty z niebieskim paskiem - plus tylnego lewego głośnika
szary z niebieskim paskiem - minus w/w
żółty z czerwonym paskiem - plus tylnego prawego głośnika
szary z czerwonym paskiem - minus w/w
Impedancja oryginalnych głośników przednich to wypadkowa 6Ω, każdy głośnik ma 12Ω, tylne głośniki są "standardowe" mają 4Ω. Jeżeli wymienisz głośniki przednie na nowe, niby lepsze jakieś i zamontujesz je pod ori instalacje to końcówka mocy z radia będzie pracowała przy 2Ω bo dwa głośniki po 4Ω równolegle dadzą wtedy 2Ω, i spalisz końcówkę mocy w radiu. Albo zostawisz ori głośniki, albo musisz zaopatrzyć się we wzmacniacz, lub rozplanować inaczej instalacje car-audio. Pozdrawiam
[ Dodano: 08-01-2011, 22:35 ]
jak nie wiesz jakie masz głośniki przednie, a nie chce Ci się nic rozbierać, zmierz rezystancję pomiędzy stykami + i - głośników lewych i prawych, jak wyjdzie Ci coś koło 5-6Ω to znaczy że jest ok masz ori głośniki i może grać, jak wyjdzie 2-3Ω znaczy że jeden z pary został wymieniony i duże prawdopodobieństwo że radio padnie, jak wyjdzie około 1,6 znaczy że oba są wymienione i spalisz końcówkę w radiu na bank (za duże obciążenie) |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
|
|