|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Zapaliła się kontrolka wody |
Autor |
Wiadomość |
lppbgn
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-01-2011, 21:28 [Cari 1.9TD] Zapaliła się kontrolka wody
|
|
|
Witam
Dziś rano zapaliła się kontrolka wody, na czerwono. Stało się to po przejechaniu kilku km, na wskaźniku temperatury wskazówka ledwo drgnęła, dopiero zaczęło wiać ciepłe powietrze z nagrzewnicy. W zbiorniczku nie było płynu, ale okazało się, że ubytek to pojemność ziorniczka, więc ten ubytek raczej nie jest powodem zapalenia kontrolki. Po ostudzeniu i uzupełnieniu płynu problem pojawił się ponownie, jak wskazówka na wskaźniku temperatuty rusza z miejsca po chwili zaczyna lekko się żażyć, a następnie włącza się na stałe czerwona kontrolka wody.
Dodam, że w ostatnim czasie miałem problem z dużymi ubytkami cieczy chłodzącej, ale okazało się, że pierwszy mróz rozszczelnił przewody przy kolanku od termostatu i po uszczelnieniu wszystko wróciło do normy, płyn przez około 1,5 tys. km był w normie. W tym tygodniu przejechałem dwie trasy po około 70 km i właśnie po przejechaniu tego dystansu powstał ten ubytek płynu. Nie widzę wycieków, chociaż czuję zapach płynu, no ale będę szukał jeszcze. Mam nadzieję, że to nie uszczelka pod głowicą lub co gorsze głowica.
No i co mnie jeszcze zaskoczyło to dwa nowe błędy 18 i 38 - oba znaczą czujnik prędkości jazdy, no i jest jeszcze stary 51 zawór korekcji wtrysku, który powstał jeszcze latem, jak włączałem samochód na pełnej klimatyzacji.
Ma ktoś pomysł o co chodzi z ta kontrolką??
Próbowałem szukać czegoś na forum, ale wyskakuje mi jakiś "błąd ogólny", stąd zakładam nowy temat... jakaś złośliwość rzeczy martwych... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10-01-2011, 22:47
|
|
|
a oleju nie przybywa, albo w zbiorniczku ciecz chłodzącej nie ma jakiegoś nalotu z oleju czy czegoś takiego? nadmiernego dymienia nie ma? |
|
|
|
 |
lppbgn
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2011, 07:46
|
|
|
Oleju nie przybywa, ale w zbiorniczku faktycznie jest taki oleisty nalot, który mnie niepokoi, no i dymi jak go trochę przycisnę, ale to akurat może być przyczyna nie najlepiej wyregulowanego statycznego kąta pompy, bo i z pompą nie tak dawno miałem problemy (przy uszczelnianiu jej i demontażu okazało się, że mam pęknięte koło na pompie od rozrządu, którym reguluje się właśnie ten kąt). Generalnie jakoś mnie zaczyna ten samochód drażnić, bo ciągle coś...
Kontrolka, o którą pytałem w tej chwili pali się już cały czas, niezależnie od temperatury na wskaźniku. Co ją steruje?? Pewnie jakiś czujnik, może jeden z dwóch, które umieszczone są w kolanku termostatu... |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 11-01-2011, 09:35
|
|
|
sprawdź czujniki przy termostacie bo może nie hulają albo coś uszkodziłeś przy naprawie |
|
|
|
 |
lppbgn
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2011, 09:59
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | sprawdź czujniki przy termostacie bo może nie hulają albo coś uszkodziłeś przy naprawie |
A może wiesz który z tych czujników odpowiada za tą kontrolkę i może masz info jak je sprawdzić |
|
|
|
 |
|
|