Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] jak zamontować ściemniacz?
Autor Wiadomość
arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2009, 15:31   [Cari 1.6] jak zamontować ściemniacz?

Witam,
Mam pytanko- Czy ktoś moze udzielic mi wskazówek jak zamontować ściemniacz do oświetlenia kabiny?
Juz piszę, jakie mam plany:
1.zamontować drugą lampkę w podsufitce( tę z przodu między osłonami przeciwsłonecznymi. Prąd pociągnąć chce od tej lampki na środku dachu)
2. Zamontować dodatkowa lampkę w bagazniku ( prad pociągnę od tej , ktora juz w bagażniku jest)
3.Wrzystkie żaroweczki w kabinie (rurkowe 42mm) wymienić na niebieskie ( oprocz lampki z pkt 1) czyli w podsufitce, schowku, bagazniku.
4. Zamontować dodatkowe oswietlenie nóg kierowcy i pasażera (bedzie się zapalało tylko przy otwartych drzwiach) .
5. Zamontować sciemniacz/opóżniacz ( cos takiego jak np w modneo mk3), ktory ma w efekcie powodowac, ze wszystkie lampki bedą gasły powoli się ściemniajac.

I teraz moje pytania:
Ad3. Czy wkładać zwykłe żarowki rurkowe niebieskie, czy żaróweczki rurkowe diodowe. Jesli diody, to czy oswietlenie nie bedzie zbyt punktowe? I czy ten sciemniacz bedzie dobrze dzialal?
Ad4 Myślałem o podłaczeniu jakiegoś modułu z diód led. Skad mam pociągnąć zasilanie , by zapalało sie to w momencie otwarcia drzwi, gasło po ich zamknięciu i zeby sie fajnie ściemniało? Polecacie jakis niedrogi patent? moze byc cos z alledrogo :)

Ad5. Gdzie kupić jakis niedrogi sciemniacz? i jak go podłączyć? chcialbym, bu obsługiwał on swiatło glowne( na srodku podsufitki) oraz oświetlenie nóg.Jakims linkiem możecie zarzucic. Tylko zeby nie kosztował fortuny. Jak bedzie się on sprawował z oświetleniem diodowym? I czy moze zrobic tak, by swiatło swiecilo sie jeszcze przez np. 10 sekund po zamknięciu drzwi i dopiero powoli gasło- tak jest w mondeo ojca.

Dzis wymieniłem sobie żarówki pozycyjne na diodowe biale( swiatlo bielutkie, po włozeniu do lampy nabrało zimnego białego koloru, bardzo delikatnie wpadającego w błękitny
) Są to żaróweczki rozpraszające światlo ( nie kopułkowate, lecz ze stożkowatym wcięciem do srodka- wybaczcie zagmatwany opis). W dzień efekt niezły a cena 8 Pln za komplet. Zobacze jak wyglada to w nocy i Wam napiszę

kosek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
Wysłany: 23-02-2009, 16:38   

Witam
Też myślałem o ściemniaczu, więc temat śledził będę.

a to chyba najprostszy?

( np: http://moto.allegro.pl/it...wy_w_aucie.html )

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kosek 24-03-2009, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

ohyda666 
Forumowicz
ohyda

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 23-02-2009, 18:58   

Witam. Ja ostatnio zamontowałem taki ściemniacz jak powyżej z aukcji allegro. Montaż jest bardzo prosty. Jest tam instrukcja montażu. Kabelek czerwono-czarny przylutowałem do jednej z tych blaszek które dochodzą do żarówki (obojętne której bo w Cari są podwójne) a czarny - zrobiłem tzw. okrętke (zlutowałem kabel na okrągło) i przykręciłem go śrubą mocującą lampkę. Wszystko robiłem metodą prób i błędów. Raczej nic trudnego, robiłem to około 1,5 godziny w ciemnościach trzymając latarkę w zębach na parkingu pod blokiem a moja wiedza na elektryce kończy się na wymianach żarówek, więc myślę że każdy to zrobi :D Pozdrawiam

matuszkaa 
Forumowicz
matuszkaa

Auto: Carisma 1.6 2000r. LPG
Wysłany: 23-02-2009, 22:16   

kosek napisał/a:
Witam
Też myślałem o ściemniaczu, więc temat śledził będę.
Ja myślałem tak:
lampa na suficie jest z 3-położeniowym przełącznikiem.
1 - lampa wyłączona
2 - lampa włącza się gdy otwarte są drzwi
3 - przełączenie by lampa świeciła światłem ciągłym.
Jako, że położenie 2 i 3 są przydatne przerobić / podpiąć należałoby się pod "1".
Najprościej chyba więc będzie podciągnąć napięcie z "3" do "1" i wstawienie ściemniacz.

( np: http://moto.allegro.pl/it...wy_w_aucie.html )

pozdrawiam

Ten ściemniacz z linka to zwykły kondensator co za zeta można w każdym elektronicznym kupić :)

marcindym 
Nowy Forumowicz
dymek

Auto: Carisma, Colt, ASX
  Wysłany: 24-02-2009, 14:11   ściemniacz oświetlenia wnętrza

Zamontujcie se taki ściemniacz:

http://www.allegro.pl/ite...na_auta_fv.html

pięknie działa:
-otwierasz auto (pilotem czy też kluczykiem -obojętne) powoli się rozswietla
-zamykasz auto (pilotem czy też kluczykiem -obojętne) powoli ściemnia
-przyjeżdżasz na miejsce gasisz auto powoli się rozswietla, potem gaśnie
-można regulować czasy ściemniania, rozświetlania i swiecenia
-kosztuje tylko około 30zł +przesyłka
Montaż najlepszy przy alarmie, przy lewej nodze od kierowcy -tam dostępne wszystkie kable, zdejmujesz tylko plastikową pokrywę pod deską rozdzielczą auta od strony kierowcy.

arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 25-02-2009, 21:56   Re: ściemniacz oświetlenia wnętrza

marcindym napisał/a:

pięknie działa:
Montaż najlepszy przy alarmie, przy lewej nodze od kierowcy -tam dostępne wszystkie kable, zdejmujesz tylko plastikową pokrywę pod deską rozdzielczą auta od strony kierowcy.

wlasnie jakis taki chcialem zamontowac... tzn taki, by obslugiwal wiecej zrodel swiatla, niz 1 zarowke.
A jak dokladniej go zamontowac? Tzn. pod jakie kabelki popodpinac, zeby dzialalo tak ,jak opisujesz? ja mam standardowy central w Cari.

A powie mi ktos jak to podlaczyc do centralnego? Gdzie znalesc te kable i ktore to dokladnie (pytam raczej tylko o podlaczenie do centralnego , bo przewod od czujnika otwartych drzwi jest tylko jeden, tak?
)
"3. Siedmio-przewodowa:
W tej konfiguracji dostępne są wszystkie funkcje układu. Należy podłączyć
wszystkie siedem przewodów (do prawidłowej pracy wymagany jest centralny zamek
sterowny dwoma przewodami, minusami lub plusami)
Czarny - podłączyć do masy samochodu
Czerwony - podłączyć do zasilania (+12V)
Żółty - do żarówki
Niebieski - do czujnika w drzwiach
Biały - do stacyjki
Brązowy - do centralnego zamka (zamykanie)
Zielony - do centralnego zamka (otwieranie)
Ogólny schemat podłączenia układu:"

tybur 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 2001
Kraj/Country: UK
Wysłany: 28-02-2009, 22:55   Re: ściemniacz oświetlenia wnętrza

marcindym napisał/a:

Niebieski - do czujnika w drzwiach

A jak to jest z tym czujnikiem ?? jakis glowny kabel czy wystarczy ten jeden od np. dzwi kierowcy ??

pozdrawiam

Enforcer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DID
Wysłany: 19-01-2011, 23:22   

marcindym napisał/a:

pięknie działa:

Ma ktoś może "namiary" na ten ściemniacz? Link do allegro już dawno wygasł a jestem takim zainteresowany.

Odpowiedz do tematu