Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
woltomierz, wskaźnik napięcia
Autor Wiadomość
hajmanek 
Forumowicz

Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-01-2011, 00:07   

Voltomierz, kompas i temperatura, cisnienie oleju (jak dobrze pamietam)

Aussie 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Exceed 3.5 V6 2003r.
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-01-2011, 03:27   

bartek2800 napisał/a:
W takim razie wychodzę z prośbą - pokaż fotę deski

Proszę bardzo :biggrin:
lukas 78 napisał/a:
kierownicę też masz nie z tej strony
Kierownice mam po tej stornie po której jest mi najbardziej przydatna. A co więcej to kierunkowskazy mam tam gdzie Ty wycieraczki:) A co do prawidłowej strony w ramach ciekawostki to właśnie zasada ruchu lewostronnego historycznie byla pierwsza. Dlaczego to sobie już doczytaj... :wink: W europie a potem w Polsce ruch prawostronny został wprowadzony dopiero ok XIX wieku po rewolucji francuskiej za Napoleona. W Krakowie lewą stroną jeździło się do 1918 roku a tramwaje nawet do 1925 roku. Na Węgrzech dopiero 1939 Niemcy wprowadzili ruch prawonstronny... Tak więc o prawidłowej stronie kierownicy lepiej nie dyskutujmy :mrgreen:

A kolegów z formu przepraszam za tą dygresję ale już kilka razy znalazłem na forum teksty w stylu kto ma kierownicę po prawidłowej stronie stronie... a przecież nie ważne gdzie jest kierownica - Misiek to Misiek..... :wink:

Besiek 
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2011, 07:27   

hajmanek napisał/a:
Voltomierz, kompas i temperatura, cisnienie oleju (jak dobrze pamietam)

Dokładnie tak

Aussie 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2011, 08:50   

A może ktoś mądry powiedzieć jak czytać z tego wskaźnika ciśnienia oleju. Pytałem już w innym temacie ale nie doczekałem się odpowiedzi więc może tutaj :mrgreen:
Chodzi o to że instrukcja podaje że norma to wskaźnik na 2 a przy dużym obciążeniu nawet kolo szóstki. U mnie jak utopiłem przód auta w błocie, a potem wyjechałem własnymi siłami (generalnie po jeździe w terenie) to strzałka dobiła końca skali. No i pytanko co to znaczy? czy tak ma być? Co w tedy zrobić? I jeżeli jest coś nie tak to gdzie szukać usterki??

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 18-01-2011, 10:55   

Aussie napisał/a:
bartek2800 napisał/a:
W takim razie wychodzę z prośbą - pokaż fotę deski

Proszę bardzo :biggrin: Obrazek
lukas 78 napisał/a:
kierownicę też masz nie z tej strony
Kierownice mam po tej stornie po której jest mi najbardziej przydatna. A co więcej to kierunkowskazy mam tam gdzie Ty wycieraczki:) A co do prawidłowej strony w ramach ciekawostki to właśnie zasada ruchu lewostronnego historycznie byla pierwsza. Dlaczego to sobie już doczytaj... :wink: W europie a potem w Polsce ruch prawostronny został wprowadzony dopiero ok XIX wieku po rewolucji francuskiej za Napoleona. W Krakowie lewą stroną jeździło się do 1918 roku a tramwaje nawet do 1925 roku. Na Węgrzech dopiero 1939 Niemcy wprowadzili ruch prawonstronny... Tak więc o prawidłowej stronie kierownicy lepiej nie dyskutujmy :mrgreen:

A kolegów z formu przepraszam za tą dygresję ale już kilka razy znalazłem na forum teksty w stylu kto ma kierownicę po prawidłowej stronie stronie... a przecież nie ważne gdzie jest kierownica - Misiek to Misiek..... :wink:

co ty kompleksy masz :lol: to był żart
tu masz temat ciśnienia i wskaźnika co prawda w patrolu ale zasada pracy ta sama
http://forum4x4.pl/viewto...+oleju#p2518539

Aussie 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2011, 11:39   

hehehe... ja tam kompleksów nie mam... sam tu jestem dopiero dopiero 3 miechy więc jeszcze jak zaspany to potrafię pod prąd pojechać :mrgreen:

W każdym razie przejrzałem wątek i nie do końca wyjaśniają co pokazuje czujnik jeżeli działa prawidłowo. Bardziej to jak wykręcić, przeczyścić i czy generalnie pokazuje prawidłowo. Jedyny morał dla mnie to taki ze prawdopodobnie dobił mi do końca ze względu na zagrzanie auta i zaklejenie czujnika.....

lukas 78 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2011, 11:47   

no mozna powiazać topienie auta z zalaniem czujnika i przekłamywaniem
raczej do końca to nie powinna wskazówka dobijać
podgrzany olej jest rzadszy wiec automatycznie cisnienie powinno być na rozgrzanym mniejsze. Nie mam takiego czujnika w pajero ale miałem w audi 100 i własnie tak było. Zimny po odpaleniu wskazówka wysoko w miarę rozgrzewania spadała .
Wyznacznikiem zdrowego silnika raczej jest kontrolka smarowania ale jak masz ten wskaźnik to warto byłoby sprawdzić czemu wariuje.

Aussie 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-01-2011, 11:57   

Z tym wariowaniem to właśnie nie tak bardzo. Jak odpalam silnik i jeżdżę po mieście, nawet jak w górach trochę pojeździłem to cały czas wskazówka na "2". Na plaży lekko ponad. A po błocie i ostrym grzaniu "8" i wyżej. Potem jak wyjechałem na szosę to po 10-15 minutach wróciło do normy. Czyli po prostu tak jakby im wieksze obciążenie i cieplejszy silnik tym większe ciśnienie pokazuje. Ale i tak instrukcja podaje. Z tym że nie uwzględnia sytuacji dobicia do końca :mrgreen:

lukas 78 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2011, 12:08   

z dwojga złego to lepiej jak pokazuje w tą stronę niż do zera :wink:

hajmanek 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2011, 15:33   

Moze masz cos nie tak z regulatorem cisnienia oleju. U mnie jest przy chlodnicy oleju. Nie wiem jaki masz model silnika, jak mi podasz to moge Ci podeslac mailem servisowke w pdf-ie

Aussie 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2011, 10:56   

byłoby super.... ja mam 3 litry V6...

Bushey 
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Wysłany: 20-01-2011, 13:02   

Aussie napisał/a:
A może ktoś mądry powiedzieć jak czytać z tego wskaźnika ciśnienia oleju.

Na nowych autach sie nie znam ale w naszych starociach to jest tak:
1. startujesz silnik zimny cisnienie jest wysokie i powoli spada do wartosci nominalnej bez specjalnego wplywu na obroty silnika/obciazenie
2. bardzo goracy silnik w cieply dzien :) i na wolnych obrotach wkazowka spada prawie do zera - efekt znika po dodaniu gazu.
W tym drugim przypadku mozliwe jest rowniez zaswiecenie lampki cisnienia (dla tych co ja maja przy wskazniku) szczegolnie jesli stan oleju jest w poblizu MIN na bagnecie.
Ogolnie piszac jest to fabrycznie zbedny bajer (przez niedokladnosc pomiaru) i ma charakter jedynie orientacyjny.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-01-2011, 14:22   

Cytat:
Ogolnie piszac jest to fabrycznie zbedny bajer (przez niedokladnosc pomiaru) i ma charakter jedynie orientacyjny.
w zasadzie to masz rację tylko to jedne małe ale==>>> jak przepali się żaróweczka to w błogiej nieświadomości jeździmy , jeździmy (bo nie znam nikogo co codziennie przed uruchomieniem sprawdza poziom oleum =>> co jakiś czas to tak )a manualny wskaźnik nawet przy swojej niedokładności pomiaru może nas ustrzec przed kłopotami. Nie podobało mi się u mnie cosik z akumulatorem dopiero w warsztacie stwierdzili że, po dokonaniu pomiarów, alternator nie daje takiego ładowania jak powinien ==>> żaróweczki nie ostrzegają (są dobre) a taki woltomierz pokazał by co i jak.

lukas 78 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2011, 15:40   

jawaldek napisał/a:
Cytat:
w zasadzie to masz rację tylko to jedne małe ale==>>> jak przepali się żaróweczka to w błogiej nieświadomości jeździmy , jeździmy (bo nie znam nikogo co codziennie przed uruchomieniem sprawdza poziom oleum =>> co jakiś czas to tak )a manualny wskaźnik nawet przy swojej niedokładności pomiaru może nas ustrzec przed kłopotami. Nie podobało mi się u mnie cosik z akumulatorem dopiero w warsztacie stwierdzili że, po dokonaniu pomiarów, alternator nie daje takiego ładowania jak powinien ==>> żaróweczki nie ostrzegają (są dobre) a taki woltomierz pokazał by co i jak.

i własnie do tego mi potrzebny woltomierz w miśku :wink:

hajmanek 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2011, 20:30   

Aussie napisał/a:
byłoby super.... ja mam 3 litry V6...

Ale jaki konkretnie model? Bo serwisowke mam wg modelu silnika

Odpowiedz do tematu