|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 3.0 V6] Service engine soon |
Autor |
Wiadomość |
KkAaZz
Forumowicz otlander II 3,0
Auto: mitsubishi outlander II 3.0,6V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-01-2011, 09:14 [II 3.0 V6] Service engine soon
|
|
|
Witam szanownych mitsu, dziś rano z przerażeniem zauważyłem, ze włączyła mi się kontrolka Service engine soon. Rozumiem co ona oznacza w ogóle, ale w tym przypadku nie. Proszę o informację, co się dzieje i jak ten problem rozwiązać, za co z góry dziękuję
Kazik |
_________________ Pozdrawiam KkAaZz |
|
|
|
 |
sibkods
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 181 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 24-01-2011, 15:23
|
|
|
Czy to nie jest czasem zwykła przypominajka serwisowa?
Gdzieś na forum jest info, jak samemu to skasować. |
|
 |
Mabel
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 USA
|
Wysłany: 28-01-2011, 17:55
|
|
|
Witam!
Jeżeli mówisz o pomarańczowej kontrolce, to nie jest to przypominajka. Przypominajka to symbol klucza na wyświetlaczu i napis "Periodic Inspection".
Najprościej i najtaniej to kup sobie kabel ELM327 we wtyczce OBDII (np www.viaken.pl ) i podłącz laptopa z zainstalowanym programem do OBD, np. PCM Scan i odczytaj błąd. Będzie Cię to kosztowało jakieś 60zł, a kabel przyda się na później.
A czy Ty kolego KkAaZz nie masz czasem założonego gazu??? (Nie można wtedy jeździć na rezerwie, bo wyskakuje błąd czujnika poziomu paliwa i zapala się właśnie "Service Engine Soon").
Pozdrawiam,
Mabel |
Ostatnio zmieniony przez Mabel 28-01-2011, 18:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 28-01-2011, 18:23
|
|
|
Mabel napisał/a: | Najprościej i najtaniej to kup sobie kabel ELM327 we wtyczce OBDII (np www.viaken.pl) |
Popraw kolego ten link bo prowadzi donikąd... A drążąc temat dalej to czy tylko amerykany na tym wynalazku będą chulać czy "nasze" juropejny też? |
|
|
|
 |
Mabel
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 USA
|
Wysłany: 28-01-2011, 19:03
|
|
|
Link poprawiony.
Samochody europejskie również będą działać z tym kablem, gdyż system OBD jest systemem ogólnoświatowym. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/OBD )
Nie spodziewajcie się jednak fajerwerków - OBD służy tylko do diagnostyki silnika i monitorowania danych mających wpływ na środowisko (np. sonda lambda itp.). Nie jest to MUT, lecz podstawowe błędy "Service Engine Soon" tak odczyta jak i skasuje.
Pzdr. |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 28-01-2011, 21:24 Re: Service engine soon
|
|
|
KkAaZz napisał/a: | Witam szanownych mitsu, dziś rano z przerażeniem zauważyłem, ze włączyła mi się kontrolka Service engine soon. Rozumiem co ona oznacza w ogóle, ale w tym przypadku nie. Proszę o informację, co się dzieje i jak ten problem rozwiązać, za co z góry dziękuję
Kazik |
Kolego, dopóki nie wyświetla ci się komunikat „ENGINE DAMAGE”, to nie ma czym się przejmować.
Nie, no żartowałem. :):):) |
|
|
|
 |
|
|