Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty eksploatacyjne
Autor Wiadomość
Micholo 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2011, 20:10   Koszty eksploatacyjne

Cześć

Poszukuję samochodu rodzinnego i zwróciłem uwagę na Grandisa.

Nie miałem dotąd żadnej styczności z marką Mitsubishi.

Jak wygląda kwestia awaryjności Grandisa, co się najczęsciej psuje, jak wygląda z dostepnością części, jaki są przykładowe koszty elementów eksploatacyjnych?

Chciałbym żeby ktoś przybliżył mi powyższe auto, napisał coś o wadach zaletach z pkt widzenia użytkownika.

Pozdrawiam,

w_dobro 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Wysłany: 01-02-2011, 10:48   

Witam
Może ja .. mam auto już 2 gi rok.. więc mogę coś napisać
Autko kupiłem od pierwszego właściciel z polskiego salonu(kraj pochodzenia Polska) co może mieć duże znaczenie jeśli chodzi o koszty eksploatacji.Przejechane 95 tysięcy z tego 30 tysięcy moje, silnik VW 2.0 TDI (BSY) montowany w Touranie np. więc koszty eksploatacji w obszarze silnika takie same jak w przypadku vw... czyli raczej niskiej(dostępność etc)

Auto ciężkie ale i solidnie wykonane.. dość głośne z racji pojedynczej grodzi od silnika i samego silnika TDI, skrzynia zasadniczo w porządku aczkolwiek precyzją pracy nie grzeszy, zawieszenie bdb na polskie drogi , dość sztywne ale bez przesady. Mam wersję z maksymalnym wyposażeniem więc wyposażenie jak na 2006 roku bdb, dwa szybery , podwójna klima (osobno tył) itd... dodatkowy rząd siedzeń wygodny , sam z tyłu siedziałem i można spokojnie podróżować.. moje dzieci są zachwycone...
Wracając do cen części - wszystko co japońskie będzie drogie, przykładowo koszt dwumasy ze sprzęgłem w ASO mitsu około 10 tysięcy złotych (z tego co sprawdziłem są juz zamienniki ,więc spokój) poza tym jak każde auto - olej jak tam sobie chcesz byle do pomowtrysków dobry itd... gorąco polecam to autko ... miałem tylko problem z drżeniem pedału gazu ale rozwiązało go wymiana zmodyfikowanego uchwytu filtra paliwa(opisane na forum)

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 01-02-2011, 14:08   

jeśli chodzi o spalanie to trzeba się liczyć ze spalaniem ok 7-7,5 średnio bo samo auto waży 1685kg więc nie mało jeśli chodzi o części silnika to jest żywcem wzięty z VW ale tu zdziwienie na hamowni pokazuje że ma 143KM skrzynia biegów jest produkcji mitsubishi. Ale ogólnie auto godne rozważenia zakupu

NUFI 
Forumowicz

Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Wysłany: 03-03-2011, 22:05   

Mój Grandis (2.0 DiD) ma prawie 90.000km. Kupiłem go przy przebiegu 44.000km. Przy przebiegu 74.000 km pojawiły sie dziwne odgłosy przy zimnym silniku i wibracje na wolnych obrotach (post http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#753540 ). Okazało sie, że to sprzęgiełko alternatora - wymiana koła, rolki napinającej i paska to koszt ok. 300zł (zrobiłem przy okazji przegląd po 75.000km). Wymieniłem także uchwyt mocujący filtr paliwa (w ASO z robotą ok 250zł). Innych usterek brak :mrgreen: :)
Co do spalania (i nie mam lekkiej nogi):
- zima, mrozy do -18 st., korki w Wawie i włączona dodatkowa nagrzewnica to 10-12l
- normalnie po Wawie ok 9.0 l
- trasa do 140km/h to ok. 7.5 - 8.0 l (włączona klima)
a w Grandku na pokładzie: moja Żona, ja i 3x 60kg czyli duże futrzaki :)

Olej stosuję Valvoline DuraBlend Diesel
Filtr oleju w ASO to 180 zł a w Intercarsie 50 zł
Inne filtry w normalnych cenach.
Klocki Ferodo 180 zł ( i je polecam)

Samochód jak na Vana trzyma się drogi i prowadzi bardzo dobrze :) Koszty eksploatacji na bardzo przyzwoitym poziomie.
Osobiście brakuje mi regulacji podparcia lędźwi w fotelach i ciut za wąskie podłokietniki ale w ogóle dobrze, że są :)
Ja mogę polecić ten samochód :)

Pozdrawiam

p.s. co do pracy skrzynii biegów to nie mam żadnych zastrzeżeń (dużo gorzej pracuje skrzynia w Subaru, a wzorem jest praca skrzynii w Hondzie). Waga diesla to chyba prawie 1800kg...

NUFI 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2011, 19:53   

MITSUBISHI_WRC napisał/a:
Moim zdaniem najładniejszy van na rynku, szkoda tylko że z większości europejskich rynków został wycofany.

Masz rację Kolego - trudno o ładniejszy vanik :)

otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Wysłany: 05-03-2011, 21:26   

a ja tam się cieszę że jest ich mało
bo turanów na pęczki
sharanów, galaxy jak jabłków antonówków
pasatów nie wspomnę (może złe porównanie)

...a grandisa zobaczyć razem to wielka gratka i to mi się podoba!

pomyślicie trochę snob, ale takiej stylistyki, smaku, wyważenia i harmonii w tym aucie w ŻADNYM vanie nie znajdziecie!

ja nim jeżdżę półtora roku a cieszę się z niego jakbym wczoraj go kupił :mrgreen:

dobra dosyć tych plusów
jedynie czego nie mogę rozpracować (mimo jakichkolwiek luzów) to to że np. po przejechaniu progu zwalniającego pojawia się dziwny odgłos z przedniego zawieszenia :|
ale to inny temat (może ktoś się z tym spotkał? - pomocy)

gorąco polecam tego vana :!:

NUFI 
Forumowicz

Wysłany: 05-03-2011, 22:47   

otre79 napisał/a:

dobra dosyć tych plusów
jedynie czego nie mogę rozpracować (mimo jakichkolwiek luzów) to to że np. po przejechaniu progu zwalniającego pojawia się dziwny odgłos z przedniego zawieszenia :|
ale to inny temat (może ktoś się z tym spotkał? - pomocy)

takie jakby syczenie ? Też się temu przysłuchiwałem i wydaje mi się, że to odgłos amortyzatorów ale pewien nie jestem. Luzów u mnie brak :)

otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Wysłany: 06-03-2011, 21:09   

u mnie to nie syczenie

na nierównej drodze nic nie słychać dopiero gdy przód auta wyraźnie się bujnie

zastanawiałem się czy to nie odboje lub osłony amortyzatorów

druga możliwa przyczyna mniej prawdopodobna to połączenie gumowe drążka skrętnego z karoserią

teraz nie mogę tego znaleźć ale ktoś już chyba pisał o tym na forum ale nie wiem jak to się skończyło

macia13 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 MIVEC Automat
Wysłany: 17-05-2011, 11:15   

Ja użytkuję Grandisa 2.4 benzyna z LPG, pali 14-15 litrów, nie wiem jak na dłuższej trasie. Części jeszcze nie miałem potrzeby wymieniać, poza świecami, które nie sa najtańsze bo pasuja tylko irydowe ale za to wymienia się je znacznie rzadziej. Generalnie fajne autko choc nie zachowuje sie najlepiej przy przejeżdżaniu krótkich nierówności, wpada w "wibracje".

Odpowiedz do tematu