|
[Cari 1.8] Problem z centralnym zamkiem |
| Autor |
Wiadomość |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-01-2011, 20:45 [Cari 1.8] Problem z centralnym zamkiem
|
|
|
Witam
Dziś jak wychodziłem z pracy ponownie przymarzł mi zamek od strony kierowcy więc nauczony doświadczeniem poszedłem do drzwi pasażera. Otworzyłem bez problemu a zamek sam się cofnął i zamknął. Otworzyłem chyba jeszcze ze 3 razy i to samo więc żeby nie marznąć zanim się zamek zamknął złapałem za klamkę i otworzyłem drzwi.
Gdy wróciłem do domu myślałem, że jeżeli zamek odmarzł to będzie wszystko ok, ale nie....
Cały czas sam się zamykał.
Postanowiłem sprawdzić jak będzie od strony kierowcy ( i naruszyłem sobie kluczyk jak sobie poradziliście z tą gumą?? ) ale jest to samo - cały czas sam się zamyka.
Czy ktoś może wiedzieć dlaczego tak się dzieje, że sam się zamyka??
Dodam jeszcze, że gdy drzwi są otwarte to zamki na przemian się zamykają i otwierają...
Czy może być tak, że kluczyk nie otwiera do końca zamka i mechanizm go cofa??
Jeżeli tak to co z tym zrobić.... |
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-01-2011, 21:29
|
|
|
| kamir, sterując z bagażnika problem również występuje? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: NX300h
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-01-2011, 21:41
|
|
|
Najprawdopodobniej są ciągle zwarte styki sterujące w zamku drzwi kierowcy więc gdzie indziej byś nie otwierał to i tak się zamknie. Na początek dobrze odmroź auto jak to nic nie da to trzeba rozebrać drzwi. A może masz problem z przełącznikiem koło ręcznego, jest w pozycji zamknij.
A z kluczykiem to najlepiej wkleić grot na jakiś dobry klej i zamontować sterownik na pilota bo to najwygodniejsze rozwiązanie. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 28-01-2011, 22:11
|
|
|
Enforcer, Odkąd kupiłem Cari kluczyk nie kręci się w ogóle w zamku w bagażniku.
plecho1, W mojej Cari nie ma przełącznika koło ręcznego, nie ma tam żadnych przełączników tylko jakieś zaślepki. Czy w każdej wersji były tam przełączniki??
Co do pilota to już myślałem o tym, ale muszę czekać na ładniejszą pogodę ( brak garażu )
Dzięx za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-01-2011, 22:20
|
|
|
| Nie wiem czy te przełączniki były we wszystkich ale domyślam się że nie. Jeśli jednak nie masz tego przełącznika to problem w drzwiach kierowcy. Dla pewności możesz odłączyć kabel idący od drzwi do auta w miejscu przejścia z drzwi do auta, nie wiem jak w Carismie, jeszcze nie sprawdzałem, ale w innych autach jest tam kostka którą można rozłączyć. Jeśli po odłączeniu centralny z drugich drzwi będzie działał normalnie to na pewno wina tego co wyżej opisałem. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 28-01-2011, 22:25
|
|
|
| plecho1, Ok, jutro tam zajrzę i zobaczę jak to jest podłączone, dam znać jak będę wiedział więcej. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 29-01-2011, 13:31
|
|
|
| A co powiecie na taki przypadek że nie zamyka klapy bagażnika? Czy to z guzika wewnątrz auta czy to z pilota. Jak przekręcę kluczykiem w klapie bagażnika to drzwi się otwierają ale już na zamknięcie nie reaguje nic. teraz bagażnik trzeba otwierać i zamykać ręcznie kluczykiem. Tak się zastanawiam czy to z wiązką coś może być nie tak. Była wymieniana jakieś 5 lat temu jak auto kupowaliśmy i do tej pory nie było żadnego problemu z zamkiem. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-01-2011, 18:35
|
|
|
| Albo przełamały się przewody w miejscu przejścia do klapy, jeden sterujący od zamykania i jeden lub oba zasilające od siłownika klapy lub padł siłownik i styk od sterowania zamykaniem. |
|
|
|
 |
Mawashi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 +lpg
|
Wysłany: 31-01-2011, 22:58
|
|
|
Mam podobny problem , u mnie wygląda to tak że od strony kierowcy po włożeniu kluczyka w ogóle nie można przekręcić go, a jak "psiknę" odmrażacza to się otworzą tylko te jedne drzwi (nie słychać tego specyficznego dźwięku że się otwierają wszystkie drzwi) staram się unikać odmrażaczy do zamków bo podobno szkodzą. Drzwi normalnie (nic nie przymarza) otwierają się od strony pasażera po czym trzeba wejść do auta i nacisnąć ten przycisk przy ręcznym to wtedy może załapią tamte drzwi od strony kierowcy. Gorzej z zamykaniem bo wszystko się zamknie oprócz drzwi od kierowcy trzeba trochę pokombinować.
Kiedyś miałem podobnie ale wystarczyło kilka dni gdzie temperatura była na plusie i problem zniknął mam nadzieje że i teraz zniknie tylko gdzie ta wiosna ....?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 31-01-2011, 23:01
|
|
|
| Mawashi, Gdyby chociaż można było przenocować samochód w jakimś garażu ażeby mógł porządnie odmarznąć.... |
|
|
|
 |
Mawashi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 +lpg
|
Wysłany: 31-01-2011, 23:14
|
|
|
kamir, nie da rady
pozostaje budowa własnego domu + garaż co jest nie możliwe na te czasy
lepiej poczekać do wiosny i mieć nadzieje że samo przejdzie a za rok do nowa się z tym użerać.
Rok temu jak były te mrozy co w nocy było po -30stopni to tez mi centralny wysiadł a później jakoś działał jak się ociepliło ale w aucie było jak w zamrażalce z rana hehe |
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-02-2011, 12:55
|
|
|
| Ten moduł nie ma chyba nic do rzeczy, bo o ile się nie mylę to moduł immobilizera, także raczej zamontuj go z powrotem. A wypiąłeś dobry przekaźnik i to w nim może być problem, chyba że gdzieś dostaje zwarcie i lewy sygnał na którymś przewodzie biegnącym do drzwi. |
| Ostatnio zmieniony przez Enforcer 02-02-2011, 13:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-02-2011, 12:58
|
|
|
Ta czerwona puszka to immobilizer a na ostatnim zdjęciu jest sterownik centralnego zamka, którego nie ma
Wydaje mi się że u ciebie jest problem z którymś włącznikiem w drzwiach, mechanizm przymarza i zostaje w jednej pozycji, albo zamknij albo otwórz i nie powraca do neutralnej. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 02-02-2011, 21:18
|
|
|
plecho1, Podczas sprawdzania były odpięte najpierw drzwi kierowcy i dalej tak " mieszało zamkami " , później drzwi pasażera, co również nie pomogło.
a gdzie w takim razie znajdę moduł centralnego zamka ?? |
|
|
|
 |
|
|