|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sprzęgło w 1,9 TD |
Autor |
Wiadomość |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 09:34 Sprzęgło w 1,9 TD
|
|
|
Tak przy okazji chciałem się z wami podzielić swoim doświadczeniem ze sprzęgłem.
Otórz jeśli siądzie wam sprzęgło w Carismuśce.
Przypadek był następujący sprzęgło zaczęło się dziwacznie zachowywać, mianowicie łapało na samym dole. Sama zaledwie centymetrowa część całego skoku.
W końcu wpadło w podłogę.
Zaglądam pod maskę, a tam wysprzęglik.
I tu się zaczęły schody. Jeśli jetseście w posiadaniu Carismy z silnikiem benzynowym to jesteście w domu, jeśli jednak tak jak ja posiadacie 1,9 TD to klapa.
Wysprzęglika nigdzie nie ma. Jesli dostanie się z rozbiórki, co graniczy z cudem jest wtedy w takim stanie, że pożal się Boże.
W JC Auto nie ma wysprzeglika do tego silnika (rym?). Więc w JC proponują sprowadzenie z serwisu po tańszej, niestety niewiele, cenie. W momencie w którym się słyszy cenę wysprzęglika - uginają się nogi.
Tak więc tutaj pojawia się rebus, ale po chwili namysłu dzwonimy jeszcze raz do JC i zamawiamy reparaturkę do wysprzeglika z silnika 1,8. Mino iż, serwisant odradza, reparaturka pauje. Po wymianie wszystkich uszczelek (bardzo trudno założyć uszczelkę na wałeczek w tulejce) i uzupełnieniu płynu DOT-4 sprzęgło hasa jak opętane.
Reparaturka kosztuje 12 zł, a różnica jest taka, ze po prostu mamy więcej do roboty.
Tak więc nie załamujcie się.
PS. Po całym zajściu mam teraz nowiutki, nie używany wysprzęglik do 1,8. Jesli ktoś reflektuje - odsprzedam. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-10-2006, 10:48
|
|
|
Tomecki napisał/a: | zamawiamy reparaturkę do wysprzeglika z silnika 1,8. |
nie ma dedykowanych reperaturek do wysprzeglika do carismy - wiec musiales kupic cos z innego auta co pasuje do 1.8 /1.6 |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 10:52
|
|
|
Z tą reparaturką to możliwe, że masz rację.
Piszę ponieważ serwisant zarzekał się, ze pasuje tylko do 1,8 i jest do tego dedykowane.
Ogólnie w JC Auto opłaca się chyba tylko amortyzatory kupić. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-10-2006, 11:20
|
|
|
Tomecki napisał/a: | Ogólnie w JC Auto opłaca się chyba tylko amortyzatory kupić. |
nawet nie
przy 1.6 i 1.8 sa te same wysprzegliki wiec cos serwisant nie teges mowa o silnikach SOHC |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 14:25 Re: Sprzęgło w 1,9 TD
|
|
|
Tomecki napisał/a: | Tak przy okazji chciałem się z wami podzielić swoim doświadczeniem ze sprzęgłem.
Otórz jeśli siądzie wam sprzęgło w Carismuśce.
Przypadek był następujący sprzęgło zaczęło się dziwacznie zachowywać, mianowicie łapało na samym dole. Sama zaledwie centymetrowa część całego skoku.
W końcu wpadło w podłogę.
Zaglądam pod maskę, a tam wysprzęglik.
I tu się zaczęły schody. Jeśli jetseście w posiadaniu Carismy z silnikiem benzynowym to jesteście w domu, jeśli jednak tak jak ja posiadacie 1,9 TD to klapa.
Wysprzęglika nigdzie nie ma. Jesli dostanie się z rozbiórki, co graniczy z cudem jest wtedy w takim stanie, że pożal się Boże.
....
. |
jednym słowem
B
U
J
D
A
!!!
mam silnik 19, TD ostatnio przerabiałem coś takiego samego, wysprzęglik kosztuje około 400 zł, ale zamiast tego mozna kupic do niego "naprawkę" za całe 80 zł i to w Serwisie,a wraz z wymiana i nowym płynem kosztuje 150 zł
i nie ma z tym żadnych kłopotów. |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 14:43
|
|
|
jacekr2 napisał/a: | jednym słowem
B
U
J
D
A
!!! |
Byłem w serwisie Mitsubishi we wrocławiu i tam gość po wklepaniu numeru nadwozia poinformował mnie, ze nowy wysprzęglik z wymianą będzie kosztował 1050 zł.......
Nie proponował żadnej "naprawki", a kiedy pytałem o zestawy naprawcze powiedział, że nie ma czegoś taniego u nich, ani w innych serwisach Mitsu, także równie dobrze mogę napisać, że to co Ty piszesz jest
B
U
J
D
Ą
Jeśli trafiłeś lepiej to gratuliję.
Poza tym czytaj dokładnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacekr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 15:12
|
|
|
hmm a to dziwne, ale w takim wypadku polecam wszystkim kontakt z serwisem Mitsu w Rzeszowie (dokładnie miejscowośc Boguchwała) wiedza wszystko co i jak i doradzą i z tego co czytam to ąz tak bardzo nie skroją z was |
|
|
|
 |
|
|