|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Polerka szyb? Czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
Filipek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2007, 15:58 Polerka szyb? Czy warto?
|
|
|
Witam:)kilka dni temu pojawił sie problem z szyba a mianowicie przy zamykaniu przechylała sie do przodu i musiałem ja recznie zamykac...naszczescie juz zrobiłem ale troche sie porysowała i kminie czy nie wymieniac szyby ale ktos mi cos kiedys mówił ze mozna zrobic polerke szyb..i mam pytanko czy ktos kiedys robił juz cos takiego? i jakie moga byc tego koszty? i moze ktos wie gdzie takie cóź robia w okolicy Legnicy?z Góry Dziękuje za Pomoc:)a propos mojego ostatniego posta sprzegło juz zrobione i 600zł w plecy za głupote |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 03-02-2011, 13:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cobra84
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 80 Skąd: Żyrardów, Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 03-02-2011, 12:47
|
|
|
moje zdanie to: nie warto... Środek którym polerują szybę owszem usuwa zarysowania, ale szyba staje się tzw. soczewką... przy ostrym świetle, np jazda pod słonce, lub w nocy gdy ktoś jedzie z naprzeciwka i świeci na nas jest to bardzo niewygodne, bo światło jest bardziej skupione w nasze oczy... zrobiłem polerke w moim poprzednim autku... i wiem że wiecej tego nie zrobie. |
_________________ Cobra84 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-02-2011, 12:59
|
|
|
Cobra84, ale żeś temat wynalazł, zwróc uwage na date postu na który odpisywałeś.
A co do Twojej polerki, to chyba cos musiałes pochrzanić, bo ja wykonałem jak dotąd kilka polerek szyb, w aucie swoim, sąsiada, kolegi, itd., powodów do narzekania nie ma |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-02-2011, 13:26
|
|
|
Ori szyba boczna w 1G to soczewka sama w sobie ;p
Na poważnie, to nie jest tak że zrobisz polerkę i masz soczewkę bo byś musiał wygiąć szybę... to nie tak ;p Zniekształcenia, owszem. Boczne szyby? Spolerujesz całą ich powierzchnię w miarę równo po wymontowaniu na płasko, by z całej powierzchni zebrać tyle samo materiału i musi być dobrze, a zniekształceń nie dostrzeżesz gdyż jest ona za blisko oka oraz jej używanie jest na tyle chwilowe, że nie ma prawa przeszkodzić, co innego przednia szyba ze zniekształceniem w polu widzenia... Polerkę przednich szyb robi się tylko na określoną głębokość rysy, spece mierzą i wiedzą czy polerować czy wypełniać ubytek. Też usuwanie pewnych rys w polu widzenia jest niezgodne z prawem, czasem wiąże się z koniecznością wymiany szyby. |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse 97'
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 149 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 03-02-2011, 14:10
|
|
|
no ja w swoim eclipse próbowałem usunąć rysy, to ciężka sprawa jest. Głębsze rysy usunąć można dłuższym polerowaniem, a bez ściągania szyby, spolerować ją całą równomiernie to jest nie wykonalne w rozsądnym czasie chyba spędziłem 2h, żeby na bocznej usunąć dwie głębsze rysy po całej jej wysokości, a jak zobaczyłem, że jest ich jeszcze trochę i po drugiej stronie to samo, to lepiej się w to chyba nie bawić i wymienić na nową od razu Cobra84, lepiej późno niż w cale nie? |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 04-02-2011, 06:52
|
|
|
Co do głębszych rys to myślę że nie warto robić polerki , co innego jak jest tylko zmatowiona np. od wycieraczek , koszt przedniej szyby np. w 2G to 350zł + 100 wymiana , szkoda czasu i sprzętu na tą operację , chyba że mamy malutką ryskę . |
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 04-02-2011, 10:40
|
|
|
ile kosztuje taka polerka bo w lancerze mam taka od wycieraczki w zasadzie to nie rysa tylko jakies zmatowienie własnie. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-02-2011, 11:35
|
|
|
Jest to zależne od ilości i głębokości, oraz czy rysy znajdują się w polu widzenia, wycena nic nie kosztuje, znajdź na www.zumi.pl lub www.google.pl zakłady zajmujące się polerką/wymianą/naprawą szyb samochodowych, podjedź i pokaż im co tam masz
Kurcze ja mam szybę zakładaną rok temu i już mam parę małych rysek od wycieraczek + parę dziurek od kamieni (pewnie autostrady pol-holand...) |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Cobra84
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Kombi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 80 Skąd: Żyrardów, Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 04-02-2011, 11:44
|
|
|
robertdg napisał/a: | Cobra84, ale żeś temat wynalazł, zwróc uwage na date postu na który odpisywałeś. |
widzisz stary temat, a jednak znalazło sie kilka osób zainteresowanych:)...
Ja mam też szyby boczne porysowane. Pewnie będę je wymieniał, bo to chyba taniej wyjdzie niż ta cała zabawa w polerkę. |
_________________ Cobra84 |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-02-2011, 11:56
|
|
|
za 50zł można kupić środek do polerowania + końcówkę na wiertarkę do polerowania (filc), a jeżeli chodzi o firmy to nie wiem. Od razu mówię, że tania wiertarka jest zła do tego, bo potrzeba bardzo niskie obroty i płynne przechodzenie |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-02-2011, 12:13
|
|
|
Powodzenia przy polerce szyb wiertarka Nie dośc, że bardzo niewygodnie, źle się tak robi, to do tego ryzyko uszkodzenia ościennych elementów jest bardzo wysokie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-02-2011, 12:30
|
|
|
jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma leciałem filcem po rysach, dlatego mówię, że to nie jest zbyt fajna robota :/
Cytujemy gdy wskazujemy lub odpowiadamy na post umieszczony dalej lub jeżeli nasz post dotyczy tylko fragmentu czyjejś wypowiedzi. Nie róbmy bałaganu. |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 04-02-2011, 15:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|