Podświetlenie tablicy |
Autor |
Wiadomość |
Drapichrust
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-02-2011, 17:22 Podświetlenie tablicy
|
|
|
Witam,
chciałbym zapytać który bezpiecznik jest odpowiedzialny za podświetlenie tablicy rejestracyjnej w Carismie po lifcie?
Byłem ostatnio na przeglądzie, jak powiedział mechanik: "nie ma się do czego przyczepić", jedynie wytknął mi to iż nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej z tyłu. Żarówka była jedna spalona (myślałem, że jak się spaliła prąd nie ma obiegu i druga nie świeci), wymieniłem ale podświetlenia nadal brak. Dodam, iż druga żarówka jest ok. Więc teraz wypadło na bezpiecznik. |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 185 Skąd: Sanok
|
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-02-2011, 18:41
|
|
|
Drapichrust, jesli masz hatchbacka to sprawdz wiązkę biegnąca z kabiny, mam na mysli miejsce przejścia wiazki do klapy. To na pewno nie bezpiecznik. |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 08-02-2011, 12:07
|
|
|
Sprawdziłem wiązkę wizualnie. Niby wszystko ok. Odkręciłem osłonę plastikową na klapie od wewnątrz. I też niby wszystko gra. Ale doszedłem do jeszcze jednej ważnej kwestii, nie działa mi światło przeciwmgielne z tyłu. Bezpieczniki są w porządku. Czyżby światło przeciwmgielne i podświetlenie tablicy były ze sobą powiązane? |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 185 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 08-02-2011, 12:14
|
|
|
Drapichrust napisał/a: | światło przeciwmgielne i podświetlenie tablicy były ze sobą powiązane? | mogą być na jednym bezpieczniku (sprawdź zarówno przekaźniki w komorze silnika jak i bezpieczniki w przedziale dla pasażerów ), no sprawdź czy żarówka przeciwmgielnych nie jest spalona. |
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-02-2011, 14:07
|
|
|
Drapichrust, sprawdziłem i tylne światła rejestracyjne połączone są rownolegle z masą z klapy, więc jeśli jedno z nich świeci to znaczy że "+" tam dochodzi a problem będzie prawdopodobnie z masą na drugim świetle. Możliwy zaśniedziały styk, w sumie to przyczyn może być wiele.
Co do przeciwmgielnych, to czy zapala się kontrolka na desce kiedy włączysz? Włącznik często lubi szwankować. |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 08-02-2011, 15:52
|
|
|
Zapomniałem dodać, że kontrolka od przeciwmgielnych się świeci. Wcześniej działało. Natomiast jeżeli chodzi o masę to jest tylko jeden kabelek od masy przypięty do blachy na klapie. Odkręcałem go, sprawdzałem. Jest ok. Żarówka od przeciwmgielnego światła jest dobra. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone, zarówno te pod maską obok silnika jak również w kabinie po lewej stronie od kierowcy. Wszystkie bezpieczniki są dobre. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-02-2011, 19:16
|
|
|
A czy masz hak holowniczy? Bo jeśli tak to za brak przeciwmgielnego może odpowiadać gniazdo elektryczne przyczepy. Jest tam włącznik który po podpięciu wtyku przyczepy odłącza lampę w aucie i czasem są z nim problemy.
A podświetlanie tablicy działa razem z jedną stroną pozycyjnych (jest na tym samym bezpieczniku), jeśli wszystkie świecą to znaczy że jest jakaś przerwa w tym obwodzie po drodze od bezpiecznika do lampy. Albo nie łączy jakaś kostka albo przełamał się przewód na przejściu z karoserii do klapy. Trzeba to po kolei sprawdzić, prześledzić drogę przewodu od bezpiecznika do lampy. |
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-02-2011, 21:13
|
|
|
plecho1 napisał/a: | albo przełamał się przewód na przejściu z karoserii do klapy |
Zgadzam się i polecam Drapichrust, żebyś dokładnie przejrzał tą wiązkę, bo pobieżne oględziny mogą wskazywać że wszystko jest ok. Najlepiej "rozebrać" z osłony całą wiązke i sprawdzać, jeśli masz możliwość to miernikiem przez nakłuwanie i sprawdzenie ciągłości danego przewodu. |
|
|
|
 |
zbylo22
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9TD 1997 r. Htb
|
Wysłany: 10-06-2017, 18:08 [1.9 TD 97] Oświetlenie tablicy rejestracyjnej BRAK
|
|
|
Witam...problem polega na tym że zauważyłem brak podświetlenia tablicy rej. z tyłu...bezpieczniki OK...wymiana żarówek na nowe nic nie zmienia...zaznaczam ze światła pozycyjne z tyłu świecą...czy ktoś miał podobny przypadek? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn

|
Wysłany: 10-06-2017, 18:19
|
|
|
zbylo22, sedan czy hatchback? Jak wersja nadwoziowa hatchback to mogły się przełamać przewody w gumowej przelotce na przejściu z kabiny do klapy. |
|
|
|
 |
zbylo22
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-06-2017, 18:25
|
|
|
Hatchback...hmm sprawdzę..
[ Dodano: 11-06-2017, 23:16 ]
kable przejściowe na klapie bagażnika sprawdzone i nic nie widzę żeby było przełamane....posiadam hak i gdzieś na forum sie doczytałem że podpiecie przyczepy wyłancza oswietlenie rejestracji....gdzie jest ten wyłącznik w haku,jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-06-2017, 08:09
|
|
|
A sprawdzałeś je elektrycznie bo to że izolacja wygląda ok to nie znaczy że przewód wewnątrz nie może być przełamany. Przełącznik w gnieździe przyczepy raczej rozłącza światło przeciwmgłowe a nie podświetlanie tablicy. |
|
|
|
 |
zbylo22
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-06-2017, 19:08
|
|
|
rozebrałem całą klape z tyłu powyciągałem kable i są w stanie idealnym....może jest jakis bezpiecznik gdzies w desce rozdzielczej o którym nie wiem...przełącznik swiatel musi byc ok bo pozycyjne sie swiecą...swieciły tablice i nagle przestały bez jaj...ja dalej obstawiam ze gniazdo haka moze tu mieszac...wiązka oswietlenia rejestracji jest ta sama co dla przeciwmgielnego...ani jedno ani drugie nie świeci.. |
|
|
|
 |
|