Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Wymiana sterownika centralnego zamka
Autor Wiadomość
pdw88 
Forumowicz

Auto: carisma '98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2011, 20:49   [Cari 1.8] Wymiana sterownika centralnego zamka

W związku z brakiem możliwości dokupienia pilota do centralki, zostałem zmuszony do wymiany sterownika c. zamka.
Proszę o poradę jaki model sterownika zakupić aby montaż był jak najprostszy.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: NX300h
Wysłany: 25-01-2011, 21:10   

Każdy sterownik montuje się praktycznie tak samo. Warto zwrócić uwagę na jakość sterownika i pilotów. Często montowałem sterowniki firmy Noxon i nie było jak dotąd z nimi problemu a poza tym mają wodoszczelne piloty o czym raz się przekonałem :)
Np. taki:
http://allegro.pl/listing...=0&string=noxon

pdw88 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2011, 14:33   

Zakupiłem sterownik. W pierwszej kolejności odpiąłem sterownik, który był zamontowany w aucie. Dokładnie taki:

Następstwem tego jest brak reakcji centralnego zamka na ruch kluczyka. Dosłownie brak c. zamka.
Mam dylemat. Czy zamontowanie nowego sterownika przywróci do życia centralny, a może trzeba zamontować stary z powrotem i dopiąć nowy?

[ Dodano: 07-02-2011, 18:53 ]
Najlepszym wyjściem będzie podstawienie przekaźnika. Tu powstaje dylemat który jest właściwy. Wyczytałem na forum, że są dwa typy o nast. symbolach : MR228120 oraz MB954185.
Jakie są różnice ?
Który będzie właściwy?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2011, 21:35   

Aby zamontować nowy sterownik nie musisz wypinać starego. Nowy podpinasz jedynie pod przewody sterujące, zasilanie i ewentualnie kierunki, stary w niczym nie będzie przeszkadzał.
W który miejscu miałeś zamontowany stary sterownik?

pdw88 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2011, 22:11   

ten sterownik był podpięty w miejsce gdzie w innych carismach jest przekaźnik (lewe górne gniazdo)
Czym różnią się w/w przekaźniki - oba są oznaczone jako Door lock

[ Dodano: 07-02-2011, 22:13 ]
Nie chce dublować sterowników, gdyż to może kiedyś wywołać niespodziankę.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2011, 23:00   

Jeśli tam był zamontowany to wystarczy zastosować uniwersalny sterownik centralnego - przekaźnik za około 20zł. Jeśli twój nowy sterownik ma możliwość sterowania siłownikami to nie trzeba żadnego dodatkowego przekaźnika. A jeśli twój sterownik ma możliwość sterowania przez siłownik sterujący to i centralka będzie działać z kluczyka bez dodatkowego przekaźnika.
Napisz jaki dokładnie kupiłeś sterownik to napiszę czy będzie potrzebny ten dodatkowy przekaźnik.

pdw88 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2011, 17:15   

zakupiłem taki sterownik:
sterownik

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2011, 19:35   

Według tego co znalazłem o tym sterowniku to nie ma on możliwości sterowania siłownikami zatem potrzebujesz dodatkowego przekaźnika który będzie sterował centralką a dopiero sterownik z pilotami będzie sterował tym przekaźnikiem.
Oryginalny sterownik który wymontowałeś jest właśnie takim przekaźnikiem jaki potrzebujesz z dodatkową możliwością sterowania pilotem którego nie masz. Więc spokojnie możesz go z powrotem podłączyć a do niego podłączyć kupiony sterownik. Nie będzie to żadne dublowanie by i tak musisz zastosować taki przekaźnik- sterownik by centralka działała.

pdw88 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2011, 19:59   

Jaka jest różnica pomiędzy dwoma w/w przekaźnikami. Oba posiadają napis door lock ale symbole są różne

lukasz1986 
Nowy Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 16-02-2011, 18:32   

mam zapytanie moja cari ma centralny zamek otwierany z kluczyka i chciałbym sobie zamontować otwieranie z pilota tylko nie wiem co muszę zakupić bo okoliczny elektryk zaproponował mi alarm z góry dzięki za odpowiedz

Brion 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Wysłany: 16-02-2011, 18:46   

Też chcem pilot bo kluczyk mnie męczy:) jak tak dalej pójdzie to na zapalniczki przez zimę nie zarobie codziennie muszę grzać kluczyk żeby otworzyć samochód

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2011, 20:26   

pdw88 Jeśli chodzi o te dwa przekaźniki to się nie orientuję.
A jeśli chodzi o pytania lukasz1986 i Brion to musicie kupić coś takiego jak kupił pdw88. Przeważnie wszystkie sterowniki w podobnej cenie mają takie same funkcje i różnią się jedynie wyglądem pilotów.

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 16-02-2011, 21:14   

Brion, lukasz1986, W tym temacie jest wszystko ładnie opisane.

http://forum.mitsumaniaki...light=sterownik

Powodzenia

Pozdrawiam
Kamir

lukasz1986 
Nowy Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 19-02-2011, 10:05   

nie było to łatwe ale nawet taki laik jak ja sobie poradził z sterownikiem i jedyny problem jaki wystąpił to z odnalezieniem odpowiednich kabelków odpowiadających za otwieranie i zamykanie ale metoda prób i błędów sprawdza się. Drugi problem to podłączenie sterownika pod kierunkowskazy ale na szczęście od czego ma się znajomych. jeśli ktoś mam problem to niech skorzysta z instrukcji http://forum.mitsumaniaki...light=sterownik mi pomogła.

Odpowiedz do tematu