Przesunięty przez: lukasz12 12-02-2011, 01:34 |
Łożysko półosi |
Autor |
Wiadomość |
michałnataliya
Forumowicz
Auto: sigma kombi 93, 12V
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 70 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 03-02-2011, 17:52 Łożysko półosi
|
|
|
Witam. Może zacznę od początku. Leci olej ze skrzyni lewą półosią. Wymieniłem jeden simering- leci. Pomyślałem, że może skaleczyłem przy nabijaniu. Ok, zakładam drugi... Też leci. Zrobiłem takie pfff ... Nie wiem co myśleć, o co chodzi. Wytarta półośka przez lata w m-cu styku z tymże simeringiem? Nie chce się wierzyć. Trzeci był oryginał. A co! Prawie za stówę... . I... ...leci. Zrobiłem taki "knyf" za pomocą lewarków i wiem już, że lewa półoś (ta przed kierowcą) bije tzn. nie kręci się po okręgu tylko pisząc kolokwialnie robi takie jakby jajo. Tam gdzie wychodzi ze skrzyni. Przypuszczam, że znajduje się tam stożkowe łożysko na rolkach takie jak w każdym kole i w większości skrzyń, choć może się mylę. I w ten sposób dotarłem do momentu gdzie chciałbym Wam zadać pytanie- Jeśli jest tam takie łożysko, to czy można ten luz skasować? Oczywiście ściągając skrzynię i robiąc to od środka? Pytam bo nie wiem co mnie czeka. Aha- łożysko raczej na pewno jest jeszcze dobre ponieważ nic nie słychać. Ani jadąc równo, ani przyspieszając, ani pod obciążeniem. Tylko ten luz. Dziękuję za wszelkie propozycje i pozdrawiam gorąco pomimo pogody za oknem... |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 04-02-2011, 14:19
|
|
|
Tam jest takie łożysko stożkowe naprasowane na kosz satelit. Jeśli bardzo chcesz mogę wybrać się do kolegi i zrobić zdjęcia. To jest automat, ale zasadniczo konstrukcja dyfra jest podobna w obu. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2011, 17:33
|
|
|
Jeśli dałoby radę byłbym wdzięczny. Zasadniczo chodzi mi o to czy da się ten luz skasować. Na dzień dzisiejszy jeżdżę i co kilka dni dolewam. Jak się uda zrobić foto to dzięki. |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 05-02-2011, 18:35
|
|
|
Do skrzyni idą dwa rodzaje zimeringów,czarne i pomarańczowe łożyska masz pewnie dobre tylko dyfer pewnie się kończy,wyjm jedną półośkę i palcem sprawdz czy jest luz |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2011, 21:02
|
|
|
Więc skończyły się te satelity z koszem. Główne pytanie- czy da się to kupić nowe? Pytam w nadziei, że do poniedziałku ktoś rozwieje moje wątpliwości. Nie uśmiecha mi się kupować używanej skrzyni ponieważ raz, że również ma to swoje lata, po drugie mam już rozebranego dawce 24v i przymierzam się do wymianki całości. Jednak nie zamierzam mechanizmów będących w moim posiadaniu hmm... ... tak jakby zapomnieć. Działało kiedyś i chciałbym aby nadal działało. Jakiś taki zboczony sentyment czy coś... Czy ktoś to przerabiał? Czy w ogóle da się to kupić? W poniedziałek pojadę do Baranowa do Mitsu i jest również nowy koło Plazy. Więc zajrzę. Podobno wystarczy powiedzieć, że jest się mitsumaniakiem i jakieś 10 procent rzucają. Przypuszczam, że i tak nie uchroni mnie to przed nagłym skokiem ciśnienia... Ech... Ps. Jak ten rycerz, który idzie walczyć a i tak wie, że polegnie... Czy ktoś coś wie? Pomocy... |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 12-02-2011, 08:20
|
|
|
Nowe satelitki kosztują koło 1500 zł komplet +reszta drobiazgów |
|
|
|
 |
michałnataliya
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2011, 14:47
|
|
|
Nieźle. To chyba dam sobie z tym spokój i poczekam jeszcze trochę na przekładkę. Dzięki za informację. No chyba, że ktoś ma coś takiego i chce się pozbyć. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|