[CY3A 1.8] Instalacja audio |
Autor |
Wiadomość |
benji
Nowy Forumowicz benji

Auto: Lancer Sportback 1.8 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2011, 22:34 [CY3A 1.8] Instalacja audio
|
|
|
Czy montował już ktoś w Mitsubishi Lancer Invite oryginalny wzmacniacz i subwoofer?
W wersji tej nie ma wyprowadzonej instalacji do wzmacniacza i subwoofera w bagażniku (jak w wersji Instyle).
Czy jest ktoś zorientowany jaki jest koszt takiej instalacji (wiązek)?
Czy trzeba wymienić oryginalne głośniki przy podłączeniu wzmacniacza(są słabsze)? |
|
|
|
 |
waldinio
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
|
Wysłany: 13-02-2011, 21:36
|
|
|
o, mnie też ten temat interesuje bo planuje zmienić na oryginalne rockford fosgate + subwoofer |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-02-2011, 01:13
|
|
|
benji napisał/a: | Czy trzeba wymienić oryginalne głośniki przy podłączeniu wzmacniacza(są słabsze)? |
Oryginalne głośniki bez RF mają 15W RMS. Jak je wyciagniesz to będziesz mocno zaskoczony ich "profesjonalnym" wyglądem.
Moim skromnym zdaniem odpuść sobie babranie się z RF tylko kup dobre głośniki i wzmacniacz, wygłusz porządnie drzwi dobrymi matami(STP, Dynamat) bo Mitsu wciąż jest na etapie zaklejania drzwi folią i będzie grało jak trzeba. Ja wrzuciłem sobie do auta(nie do Lancera) DLS RS6A na przód, wzmacniacz DLS C41 i radio Kenwood BT60 i jest OK.
Miałem okazję posłuchać RF w Lancerze i Outlanderze i wg mnie szału nie ma. Zresztą głośniki w systemie RF maja plastikowe kosze i sposób ich mocowania np w drzwiach, wyklucza prawidłowe działanie. |
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 14-02-2011, 07:33
|
|
|
Wszystko dobrze tylko mam już wzmacniacz RF i subwoofer oryginalny. |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14-02-2011, 20:11
|
|
|
Jezeli chodzi o same wiazki to pod fotelem kierowcy masz wyprowadzaca pod wzmacniacz a jako ze w roznych dziwnych miejscach masz rowniez wiazki (np. pod zestaw glosnomowiacy albo pod czujniki) zatem nalezy sie spodziewac ze i w bagazniku sie znajdzie wiazke ale tylko pod suba - bo jak wspomnialem wczesniej wzmacniacz pod fotelem.
Nawiazujac do radyjka RF to ja u siebie TYLKO to zmienilem i roznica jest bardzo duza, ogolnie jedyne o czym troszke mysle to zmiana fabrycznych 'gwizdkow" na lepsze, suba sobie odpuscilem poniewaz dla mnie na fabrycznych glosnikach i radyjku RF basy sa wystarczajace - jeszcze musze je lekko "zbijac"
pozdr. |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 14-02-2011, 20:38
|
|
|
Jak napisałem w wcześniej wersja Invite nie ma niestety wyprowadzonych wiązek pod wzmacniacz i sub. Chyba że wpina się je pod jakieś już istniejące. |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-02-2011, 20:42
|
|
|
benji napisał/a: | Jak napisałem w wcześniej wersja Invite nie ma niestety wyprowadzonych wiązek pod wzmacniacz i sub. Chyba że wpina się je pod jakieś już istniejące. |
jak juz wczesniej powiedzialem wersja Invite MA wyprowadzone wiazki pod wzmacniacz pod fotelem, jezeli chodzi o suba to nie szukalem |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 14-02-2011, 21:30
|
|
|
jac napisał/a: | jak juz wczesniej powiedzialem wersja Invite MA wyprowadzone wiazki pod wzmacniacz pod fotelem, jezeli chodzi o suba to nie szukalem | Zeby to sprawdzic trzeba zdjąć lewy boczek w bagazniku. Do suba idzie wiązka zakończona czarną kostką. Zeby to działało, musisz kupić tez nowy boczek, albo wyciąć dziurę w obecnym. Dodatkowo jesli nie ma, dokupić stalowy stelaż mocujący suba do karoserii. Mam OII którego rozebrałem do golej blachy jak wygłuszałem auto, ale rozwiązanie jest tam identyczne jak w Lancerze jeśli chodzi o system RF. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 14-02-2011, 21:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 14-02-2011, 21:35
|
|
|
Jak byście mogli dokładnie napisać gdzie jest ta wiązka do wzmacniacza.
Szukalem pod siedzeniem i nic nie znalazłem.
W serwisie także poinformowano mnie, że wersja Invite MY10 nie posiada owych wiązek. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-02-2011, 21:38
|
|
|
benji napisał/a: | Jak byście mogli dokładnie napisać gdzie jest ta wiązka do wzmacniacza.
Szukalem pod siedzeniem i nic nie znalazłem. | Najprościej to odkręć 4 śruby mocujące fotel pasażera, wyjmij go i poszukaj pod wykładziną. Wiązka do wzmacniacza zakończona jest 2 białymi kostkami chyba 18 pin-owymi. Niedawno jak instalowałem Parrota w swoim OII to tam grzebałem, bo zestaw BT trzeba było podłączyć dedykowaną wiązką do wzmacniacza. |
Dominik |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-02-2011, 00:14
|
|
|
w mojej smoczycy wiazka pod fotelem jest na wierzchu umocowana do malego plastikowego "trzymadelka" nie pamietam tylko dokladnie czy u pasazera czy u kierowcy a teraz juz pozno, zimno i wilki i nie chce mi sie sprawdzac
[ Dodano: 14-02-2011, 23:18 ]
tak na ligike biorac to przeciez samochody dopiero od pewnego momentu produkcyjnego sa "dedykowane" pod konkretny model / wyposazenia z przyczyn czysto ekonomicznych latwiej czyt. taniej jest poscic wszystkie wiazki a dopiero pozniej je uzbrajac lub nie, zamiast tworzyc oddzielne linie technologiczne, pamietajac ze w dzisiejszych czasach wszystko robione jest tasmowo.
[ Dodano: 14-02-2011, 23:20 ]
mitsu00 napisał/a: | zestaw BT trzeba było podłączyć dedykowaną wiązką do wzmacniacza |
czy to znaczy ze z tej drugiej strony wiazka ta jest podlaczona, czy tez musiales ja tam rowniez podlaczac? |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-02-2011, 00:32
|
|
|
jac napisał/a: | czy to znaczy ze z tej drugiej strony wiazka ta jest podlaczona, czy tez musiales ja tam rowniez podlaczac? | Wiązkę Parrota wpina się pomiędzy wzmacniacz a wiązkę audio auta. dzięki temu rozwiązaniu Parrot automatycznie wycisza radio kiedy dzwonisz lub odbierasz rozmowę. to samo dotyczy kiedy odtwarzasz muzykę poprzez Parrota. System wycisza głośniki i przełącza muzykę na Parrota. Chodzi o serię MKI. Zajefajny gadzet. Powodem dlaczego w autach wyposażonych w system RF wiązkę Parrota wpina się przed wzmacniaczem, jest fakt uniknięcia zakłóceń powodowanych podwójnym wzmocnieniem dźwięku, ponieważ Parrot posiada własny wzmacniacz. Problem ten nie występuje w autach bez zewnętrznego wzmacniacza, gdzie Parrota wpina się bezpośrednio do radia. |
Dominik |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 16-02-2011, 12:03
|
|
|
jac napisał/a: | w mojej smoczycy wiazka pod fotelem jest na wierzchu umocowana do malego plastikowego "trzymadelka" nie pamietam tylko dokladnie czy u pasazera czy u kierowcy a teraz juz pozno, zimno i wilki i nie chce mi sie sprawdzac
|
Jest i w siedzeniu pasażera i kierowcy, ale niestety jest to wiązka do podgrzewania siedzeni.
Jest też jedna czarna wtyczka chyba do elektrycznego ustawiania siedzeni.
Obie są malutkie a więc napewno nie do wzmacniacza. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-02-2011, 14:44
|
|
|
benji napisał/a: | Jest i w siedzeniu pasażera i kierowcy, ale niestety jest to wiązka do podgrzewania siedzeni.
Jest też jedna czarna wtyczka chyba do elektrycznego ustawiania siedzeni.
Obie są malutkie a więc napewno nie do wzmacniacza. | Miales poszukac pod wykladzina pod i przed fotelem. Wtyczki do wzmaka sa biale i szerokie, 18-pinowe. |
Dominik |
|
|
|
 |
benji
Nowy Forumowicz benji

|
Wysłany: 16-02-2011, 15:00
|
|
|
Pod fotelem kierowcy na pewno nie ma. Przeszperałem na wylot. Zobaczę jeszcze przed fotelem, przed belką do której mocuje się płytę montażową wzmacniacza.
Jak już wspomniałem w serwisie poinformowano mnie że nie ma wiązek do wzmacniacza i suba. Potrzebna jest podobno wiązka podłogowa i lewa tylna. |
|
|
|
 |
|