Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Instalacja audio
Autor Wiadomość
benji 
Nowy Forumowicz
benji

Auto: Lancer Sportback 1.8 2009
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-02-2011, 22:34   [CY3A 1.8] Instalacja audio

Czy montował już ktoś w Mitsubishi Lancer Invite oryginalny wzmacniacz i subwoofer?
W wersji tej nie ma wyprowadzonej instalacji do wzmacniacza i subwoofera w bagażniku (jak w wersji Instyle).
Czy jest ktoś zorientowany jaki jest koszt takiej instalacji (wiązek)?
Czy trzeba wymienić oryginalne głośniki przy podłączeniu wzmacniacza(są słabsze)?

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 13-02-2011, 21:36   

o, mnie też ten temat interesuje bo planuje zmienić na oryginalne rockford fosgate + subwoofer

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 14-02-2011, 01:13   

benji napisał/a:
Czy trzeba wymienić oryginalne głośniki przy podłączeniu wzmacniacza(są słabsze)?

Oryginalne głośniki bez RF mają 15W RMS. Jak je wyciagniesz to będziesz mocno zaskoczony ich "profesjonalnym" wyglądem.

Moim skromnym zdaniem odpuść sobie babranie się z RF tylko kup dobre głośniki i wzmacniacz, wygłusz porządnie drzwi dobrymi matami(STP, Dynamat) bo Mitsu wciąż jest na etapie zaklejania drzwi folią i będzie grało jak trzeba. Ja wrzuciłem sobie do auta(nie do Lancera) DLS RS6A na przód, wzmacniacz DLS C41 i radio Kenwood BT60 i jest OK.

Miałem okazję posłuchać RF w Lancerze i Outlanderze i wg mnie szału nie ma. Zresztą głośniki w systemie RF maja plastikowe kosze i sposób ich mocowania np w drzwiach, wyklucza prawidłowe działanie.

benji 
Nowy Forumowicz
benji

Wysłany: 14-02-2011, 07:33   

Wszystko dobrze tylko mam już wzmacniacz RF i subwoofer oryginalny.

jac 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Wysłany: 14-02-2011, 20:11   

Jezeli chodzi o same wiazki to pod fotelem kierowcy masz wyprowadzaca pod wzmacniacz a jako ze w roznych dziwnych miejscach masz rowniez wiazki (np. pod zestaw glosnomowiacy albo pod czujniki) zatem nalezy sie spodziewac ze i w bagazniku sie znajdzie wiazke ale tylko pod suba - bo jak wspomnialem wczesniej wzmacniacz pod fotelem.
Nawiazujac do radyjka RF to ja u siebie TYLKO to zmienilem i roznica jest bardzo duza, ogolnie jedyne o czym troszke mysle to zmiana fabrycznych 'gwizdkow" na lepsze, suba sobie odpuscilem poniewaz dla mnie na fabrycznych glosnikach i radyjku RF basy sa wystarczajace - jeszcze musze je lekko "zbijac"
pozdr.

benji 
Nowy Forumowicz
benji

Wysłany: 14-02-2011, 20:38   

Jak napisałem w wcześniej wersja Invite nie ma niestety wyprowadzonych wiązek pod wzmacniacz i sub. Chyba że wpina się je pod jakieś już istniejące.

jac 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-02-2011, 20:42   

benji napisał/a:
Jak napisałem w wcześniej wersja Invite nie ma niestety wyprowadzonych wiązek pod wzmacniacz i sub. Chyba że wpina się je pod jakieś już istniejące.

jak juz wczesniej powiedzialem wersja Invite MA wyprowadzone wiazki pod wzmacniacz pod fotelem, jezeli chodzi o suba to nie szukalem ;-)

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 14-02-2011, 21:30   

jac napisał/a:
jak juz wczesniej powiedzialem wersja Invite MA wyprowadzone wiazki pod wzmacniacz pod fotelem, jezeli chodzi o suba to nie szukalem
Zeby to sprawdzic trzeba zdjąć lewy boczek w bagazniku. Do suba idzie wiązka zakończona czarną kostką. Zeby to działało, musisz kupić tez nowy boczek, albo wyciąć dziurę w obecnym. Dodatkowo jesli nie ma, dokupić stalowy stelaż mocujący suba do karoserii. Mam OII którego rozebrałem do golej blachy jak wygłuszałem auto, ale rozwiązanie jest tam identyczne jak w Lancerze jeśli chodzi o system RF.

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 14-02-2011, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  

benji 
Nowy Forumowicz
benji

Wysłany: 14-02-2011, 21:35   

Jak byście mogli dokładnie napisać gdzie jest ta wiązka do wzmacniacza.
Szukalem pod siedzeniem i nic nie znalazłem.
W serwisie także poinformowano mnie, że wersja Invite MY10 nie posiada owych wiązek.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-02-2011, 21:38   

benji napisał/a:
Jak byście mogli dokładnie napisać gdzie jest ta wiązka do wzmacniacza.
Szukalem pod siedzeniem i nic nie znalazłem.
Najprościej to odkręć 4 śruby mocujące fotel pasażera, wyjmij go i poszukaj pod wykładziną. Wiązka do wzmacniacza zakończona jest 2 białymi kostkami chyba 18 pin-owymi. Niedawno jak instalowałem Parrota w swoim OII to tam grzebałem, bo zestaw BT trzeba było podłączyć dedykowaną wiązką do wzmacniacza.

Dominik

jac 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-02-2011, 00:14   

w mojej smoczycy wiazka pod fotelem jest na wierzchu umocowana do malego plastikowego "trzymadelka" nie pamietam tylko dokladnie czy u pasazera czy u kierowcy a teraz juz pozno, zimno i wilki i nie chce mi sie sprawdzac ;-)

[ Dodano: 14-02-2011, 23:18 ]
tak na ligike biorac to przeciez samochody dopiero od pewnego momentu produkcyjnego sa "dedykowane" pod konkretny model / wyposazenia z przyczyn czysto ekonomicznych latwiej czyt. taniej jest poscic wszystkie wiazki a dopiero pozniej je uzbrajac lub nie, zamiast tworzyc oddzielne linie technologiczne, pamietajac ze w dzisiejszych czasach wszystko robione jest tasmowo.

[ Dodano: 14-02-2011, 23:20 ]
mitsu00 napisał/a:
zestaw BT trzeba było podłączyć dedykowaną wiązką do wzmacniacza

czy to znaczy ze z tej drugiej strony wiazka ta jest podlaczona, czy tez musiales ja tam rowniez podlaczac?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-02-2011, 00:32   

jac napisał/a:
czy to znaczy ze z tej drugiej strony wiazka ta jest podlaczona, czy tez musiales ja tam rowniez podlaczac?
Wiązkę Parrota wpina się pomiędzy wzmacniacz a wiązkę audio auta. dzięki temu rozwiązaniu Parrot automatycznie wycisza radio kiedy dzwonisz lub odbierasz rozmowę. to samo dotyczy kiedy odtwarzasz muzykę poprzez Parrota. System wycisza głośniki i przełącza muzykę na Parrota. Chodzi o serię MKI. Zajefajny gadzet. Powodem dlaczego w autach wyposażonych w system RF wiązkę Parrota wpina się przed wzmacniaczem, jest fakt uniknięcia zakłóceń powodowanych podwójnym wzmocnieniem dźwięku, ponieważ Parrot posiada własny wzmacniacz. Problem ten nie występuje w autach bez zewnętrznego wzmacniacza, gdzie Parrota wpina się bezpośrednio do radia.

Dominik

benji 
Nowy Forumowicz
benji

Wysłany: 16-02-2011, 12:03   

jac napisał/a:
w mojej smoczycy wiazka pod fotelem jest na wierzchu umocowana do malego plastikowego "trzymadelka" nie pamietam tylko dokladnie czy u pasazera czy u kierowcy a teraz juz pozno, zimno i wilki i nie chce mi sie sprawdzac

Jest i w siedzeniu pasażera i kierowcy, ale niestety jest to wiązka do podgrzewania siedzeni.
Jest też jedna czarna wtyczka chyba do elektrycznego ustawiania siedzeni.
Obie są malutkie a więc napewno nie do wzmacniacza.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2011, 14:44   

benji napisał/a:
Jest i w siedzeniu pasażera i kierowcy, ale niestety jest to wiązka do podgrzewania siedzeni.
Jest też jedna czarna wtyczka chyba do elektrycznego ustawiania siedzeni.
Obie są malutkie a więc napewno nie do wzmacniacza.
Miales poszukac pod wykladzina pod i przed fotelem. Wtyczki do wzmaka sa biale i szerokie, 18-pinowe.

Dominik

benji 
Nowy Forumowicz
benji

Wysłany: 16-02-2011, 15:00   

Pod fotelem kierowcy na pewno nie ma. Przeszperałem na wylot. Zobaczę jeszcze przed fotelem, przed belką do której mocuje się płytę montażową wzmacniacza.
Jak już wspomniałem w serwisie poinformowano mnie że nie ma wiązek do wzmacniacza i suba. Potrzebna jest podobno wiązka podłogowa i lewa tylna.

Odpowiedz do tematu