|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Sprzęgło, sprzęgło....po raz kolejny... |
Autor |
Wiadomość |
bojrob
Nowy Forumowicz
Auto: Mitshubishi Pajero II 2,5 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-02-2011, 09:03 [2.5 TD] Sprzęgło, sprzęgło....po raz kolejny...
|
|
|
Panowie i panie....
Od niedawna mam mały problem ze sprzęgłem w swoim miśku.
Polega on na tym, że gdy silnik i skrzynia biegów jest zimna , to na biegach 3,4 i 5 powyżej 2 tys. obrotów silnika i po gwałtownym dodaniu gazu ślizga mi się sprzęgło.
Jak pojeżdżę autem około 30 minut i więcej (czyli wszystko jest już rozgrzane) sprzęgło się nie ślizga...
Co może być przyczyną?
Prawdę mówiąc, to jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Bo najczęściej jest tak, że sprzęgło albo się ślizga, albo nie, a u mnie po rozgrzaniu silnika i skrzyni przestaje się ślizgać...
Macie jakieś pomysły? |
_________________ Pozdr. Robert |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 14-02-2011, 09:40
|
|
|
Tarcza sprzęgła. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
bojrob
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-02-2011, 11:26
|
|
|
@zbyszekm2:
Przyczyną ślizgania się zimnego sprzęgła jest tarcza?
....podejrzewałem zapowietrzenie układu sprzęgła.... no trudno.
Teraz kolejne pytanie:
Pewnie tarczę najlepiej wymienić z dociskiem i łożyskiem...
Jeśli ktoś to robił, to proszę o podpowiedź: Czy łatwiej i szybciej żeby dostać się do sprzęgła - wymontować silnik, czy skrzynię biegów?
Jeszcze przy okazji chciałem sprawdzić/wymienić na nowy simering wału korbowego od strony sprzęgła, stąd moje pytanie, którą część zdemontować? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 14-02-2011, 12:50
|
|
|
bojrob napisał/a: | Polega on na tym, że gdy silnik i skrzynia biegów jest zimna , to na biegach 3,4 i 5 powyżej 2 tys. obrotów silnika i po gwałtownym dodaniu gazu ślizga mi się sprzęgło. | Niestety zbyszekm2 napisał/a: | Tarcza sprzęgła. | . Dwa tygodnie temu robiłem w Outlanderze przy zaledwie 92kkm Łatwiej jest wymontować skrzynię biegów niż silnik, nie wiem jak u Ciebie z tym siemeringiem - z której strony można się dostać do niego, ale zazwyczaj to z zewnątrz są. Oprócz docisku i łożyska to u mnie po demontażu okazało się, że należy wymienić również koło dwumasowe - miało luzy i rant 1,5-2mm. Dwumasa była niestety główną pozycją kosztową, sprzęgło kupowałem w Niemczech wzmocnione http://www.verstaerkte-ku...1_36_1176_1629. Dwumasa niestety ori - droga i mało trwała. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 14-02-2011, 12:52
|
|
|
skrzynia na bok i do dzieła , raczej nie ma nic to wspólnego z zapowietrzonym układem sterowania. Przy uszkodzonej pompie czy wysprzegliku miałbys miekki pedał i problemy ze zmiana biegów. Podejrzewam ,że wyciekający olej mógł ci załatwić tarczę. Wymiana tylko w całym zestawie sprzegło tarcza i docisk. Gdzieś na forum było nawet chyba jakieś fotostory. I nie kupuj w żadnych sklepach 4x4 bo zapłacisz jak za mokre zboże. Wycieczka do intercarsu najlepiej z kimś kto ma dobry upust na części |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 14-02-2011, 13:19
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | skrzynia na bok i do dzieła , raczej nie ma nic to wspólnego z zapowietrzonym układem sterowania. Przy uszkodzonej pompie czy wysprzegliku miałbys miekki pedał i problemy ze zmiana biegów. Podejrzewam ,że wyciekający olej mógł ci załatwić tarczę. Wymiana tylko w całym zestawie sprzegło tarcza i docisk. Gdzieś na forum było nawet chyba jakieś fotostory. I nie kupuj w żadnych sklepach 4x4 bo zapłacisz jak za mokre zboże. Wycieczka do intercarsu najlepiej z kimś kto ma dobry upust na części |
Przy okazji wymień uszczelniacz tylny wału korbowego. I ne prawda jest ze w sklepach 4x4 przepłacisz, A w Intercarsie zaproponują ci NKK, który już w pudełku jest do wyrzucenia.
Załóż oryginał, nie kosztuje majątku 739 zł brutto, albo zamiennik koszt do 480 zł |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 14-02-2011, 13:31
|
|
|
sachs lub luk w intercarsie po upuście na firmę wychodzi 600 zł i będzie latał jak trzeba
kiedyś valeo miało w miarę dobre sprzęgła ale teraz piszą o nich kiepsko
[ Dodano: 14-02-2011, 16:12 ]
dobrze mówią też o aisinach
nie miałem nie zakładałem ale cena dobra około 350-400 zł |
|
|
|
 |
bojrob
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2011, 10:52
|
|
|
No to czeka mnie trochę roboty....
Jednak muszę z tym poczekać trochę, bo naprawa będzie "pod chmurką", w garażu trochę za mało miejsca, żeby miśka naprawiać. Na razie da się jeździć, ale bez szaleństw.
Chyba jednak zdecyduję się na wyjęcie skrzyni, wydaje mi się, że mniej roboty niż z silnikiem.
Dzięki wszystkim za informację
Dziwna sprawa.....
Po uszczelnieniu pokrywy zaworów - konkretnie to sączył mi się olej spod małej gumki pod pokrywą znajdującą się z tyłu silnika (od strony koła zamachowego) sprzęgło przestało się ślizgać..... Teraz nawet jak odpalę silnik i jeszcze na zimnym jadę, to nawet na piątym biegu mi się sprzęgło nie ślizga.....
Co o tym myśleć? |
|
|
|
 |
|
|