Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile miejsca pod tapicerką?
Autor Wiadomość
artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 20:41   Ile miejsca pod tapicerką?

Pytanie jak w tytule. Mam Colta C5x i chcę w drzwi zamontować głośniki. Jednak bez wycięcia otworów nie dowiem się ile jest tam miejsca. Może ktoś z Was już to robił i mi podpowie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2006, 23:29   

Wystarczy, że ściągniesz tapicerkę z drzwi i się dowiesz. W pierwszej kolejności musisz to zrobić, bo nie wiemy dokładnie w którym miejscu chcesz wyciąć otwory. A co się stanie jeśli nie zdejmiesz tapicerki, zaczniesz wycinać gdzie Ci się podoba i trafisz na profil w drzwiach??? Hmm... Wtedy nic już nie zrobisz...

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2006, 12:04   

Montaż ma być w "standardowym" miejscu, tzn. dolny przedni róg. Chodzi mi o odległość między blachą drzwi (wew) a powierzchnią tapicerki. Zdjemowanie jej wiele nie daje bo nie jest ona do końca płaska i nie przylega idealnie równo do drzwi.

P.S. Z tego co wiem, były dwa rodzaje tapicerek. Ja mam Colta 91r więc z tą nowszą (plastikowa dolna połowa). Wieczorem spróbuję zrobić zdjęcie i nakreślić cały mój plan. Może się coś rozjaśni.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 26-10-2006, 13:51   

a tam nie ma otworów montażowych pod głośnik? bo jak są to przykręcasz głośnik do blachy i tę odległość sobie zmierz. a na tapicerkę dasz tę pokrywkę (czy ja się to zwie)

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2006, 20:51   

Widzę, że bez zdjęć się nie obędzie.

Tak wygląda mój boczek:

A tak wygląda mój plan - w najprostszym zarysie:

To co chcęz robić ma być osłoną głośnika. Będzie obite na szaro żeby nie rzucało się w oczy. W założeniu ma to mieć grubość 1 cm. I teraz pytanie. Ile jest miejsca pomiędzy wewnętrznę blachą a zewnętrzną płaszczyznął tapicerki? Mówiąc w uproszczeniu, jak głęboki mogę kupić głośnik, zakładając że przykręcę go do tapicerki?

P.S. Tomek, faktycznie na drzwiach jest przetłoczenie (w blasze) na głośnik, ale nie widziałem jeszcze w C5x tapicerki z otworem na głośnik.
Ostatnio zmieniony przez artbiker 27-10-2006, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 26-10-2006, 22:25   

artbiker napisał/a:
ale nie widziałem jeszcze w C5x tapicerki z otworem na głośnik

Ściągnij sobie service manual z działu downloads - tam jest pokazana ;-)

i moment ;-) ja mam przecie zdjęcie

Tak to wygląda fabrycznie

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2006, 23:08   

Ale jaja. Sorry, ale szczerze mówiąc to paskudnie to wygląda, jak prowizorka.

Jakie głośniki u ciebie siedzą?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 26-10-2006, 23:35   

artbiker napisał/a:
Jakie głośniki u ciebie siedzą?
Fabryczne.
artbiker napisał/a:
Ale jaja. Sorry, ale szczerze mówiąc to paskudnie to wygląda, jak prowizorka.
De gustibus. Tak jest w oryginale.
Co będzie za jakis czas nie wiem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 27-10-2006, 00:03   

artbiker napisał/a:
zakładając że przykręcę go do tapicerki?

Nie jest to dobry pomysł... Głośnik powinien być sztywno zamocowany. Jak już to przykręciłbym pierścień z MDF do drzwi i do tego głośnik.
Największym problemem w C50 przy montażu głośników w drzwiach jest prowadnica szyby ograniczająca głębokość głośnika.
Jak komuś się uda zamontować to chętnie przeczytam co tam weszło.

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2006, 07:33   

josie napisał/a:
Nie jest to dobry pomysł... Głośnik powinien być sztywno zamocowany.

Wiem o tym, ale to chyba najprostrzy sposób aby opisać interesujący mnie wymiar, tak żeby każdy wiedział o co chodzi. Głośnik będzie przykręcony na pierścieniu z mdf'u.

[ Dodano: 27-10-2006, 07:36 ]
Hubert, nie żebym się czepiał czy coś. Ale sam przyznasz, że dziwnie to wygląda (chociaż Ty pewnie się już przyzwyczaiłeś). A poza tym, to Ty chyba masz Mirage, czyli na rynek amerykański - a to wiele tłumaczy.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 27-10-2006, 08:43   

artbiker napisał/a:
Hubert, nie żebym się czepiał czy coś. Ale sam przyznasz, że dziwnie to wygląda (chociaż Ty pewnie się już przyzwyczaiłeś). A poza tym, to Ty chyba masz Mirage, czyli na rynek amerykański - a to wiele tłumaczy.

Zauważ że ten samochód ma już 17 lat a od tamtego czasu sporo się we wzornictwie zmieniło. Co ciekawe te zmiany mi nie odpowiadają i mi sie podoba tak jak jest. Na zdjęciu widzisz starą tapicerkę jeszcze z korbą do szyb teraz jest z elektryką i też ma dziury na głośniki - w tych samych miejscach. A jest z Colta EU.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2006, 11:56   

Wiem wiem, kiedyś robiło się inaczej (zazwyczaj lepiej). Wychodzi na to, że jeszcze mało widziałem. A co zrobiłeś z tymi starymi (na korbkę), może zalegają Ci w garażu i chcesz się ich pozbyć?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 27-10-2006, 17:22   

artbiker napisał/a:
A co zrobiłeś z tymi starymi (na korbkę), może zalegają Ci w garażu i chcesz się ich pozbyć?
Nie zastanawiałem się jeszcze. Możliwe że będę chciał się ich pozbyć. Na razie jestem w Szwecji. Jak wrócę możemy pogadać.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2006, 18:24   

Zabieram się za to już tak długo, że aż wstyd. Chciałbym to jakoś szybko zrobić, ale jak nic nie "skleje" do twojego powrotu, to pogadamy.

Dalej czekam na odpowiedź. Jeśli ktoś już robił coś podobnego, to proszę o pomoc.

Odpowiedz do tematu