|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[Cari 1.9DI-D] obliczanie spalania w komputerze auta |
| Autor |
Wiadomość |
kleczkov
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 Did rok.2001 102KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-02-2011, 17:47 [Cari 1.9DI-D] obliczanie spalania w komputerze auta
|
|
|
Witam koledzy
dwa dni temu kupilem Carisme, mam pytanko,
na desce rozdzielczej jest komputer ktory oblicza spalanie, jak tylko odpale silnik to wyswietla sie informacja "595km" i zapala dystrybutor (jakoby tyle km temu bylo tankowane, ale tankowalem 30km temu) za chwile to gasnie i pokazuje sie 8.5l/100km
wartosc ta do tego momentu stale i rownomiernie rosła niezaleznie od agresywnosci jazdy.
Przejechalem tym autem jakies 130km i gdy go kupowalem pokazywalo 7.0l/100km
jak zrobic zeby liczylo rzeczywiste spalanie z ostatnich 100km a nie z tych "595km"
gdzie mam nacisnac? przy tym komputerze sa 4 przyciski z czego 3 sa od ustwiania zegarka. a ten czwarty mimo ze go naciskam nic sie nie dzieje.
I drugie pytanko, nie dziala mi tempomat.... jest od tego jakis bezpiecznik ktory mogl sie ewentualnie spalic? probowalem wlaczyc tempomat na 4 biegu przy predkosci okolo 70km/h bo nie mialem okazji przy szybszej, jest mozliowsc ze lapie tylko na wyzszych predkosciach?
Pozdrawiam
Marcin |
_________________ wolę jeździć tramwajem niż volkswagenem |
|
|
|
 |
Dario_P
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma `03 1.9 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 6 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 20-02-2011, 18:08
|
|
|
kleczkov
Ilość wyświetlanych kilometrów nie pokazuje kilometrów od zatankowania, tylko przybliżoną ilość kilometrów jaką będziesz mógł przejechać z aktualną ilością paliwa w zbiorniku.
Restartowanie aktualnego spalania masz na radiu - biały przycisk DISP
Jeśli chodzi o tempomat - czy aby na pewno go aktywowałeś (przyciskiem)... na desce rozdzielczej pojawił się napis CRUISE - dopiero wówczas będzie Ci działał tempomat. Jeśli to zrobiłeś i nie działa to nie pomogę... oczywiście przy prędkościach rzędu 70 km/h tempomat powinien działać. |
|
|
|
 |
kleczkov
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 Did rok.2001 102KM
|
Wysłany: 20-02-2011, 22:07
|
|
|
Dzieki
jutro rano przetestuje ten DISP i dokladnie zobacze czy ubywa z tych "595km"
Przycisk nacisnąłem ale nie pojawil sie na desce rozdzielczej zaden napis.
Sprawdze moze w skrzyneczce z bezpiecznikami czy tam wszystko ok...
a jeszcze odrazu zapytam... czy wy tez nie macie na desce rozdzielczej kontrolki informujacej o tym ze wlaczaone sa swiatla mijania? poniewaz ja takiej nie mam, nie mam rownierz zadnego dzwiekowe sygnalu kiedy drzwi sa otwarte, silnik zgaszony a swiatla swieca, przez to latwo zostawic przez przypadek auto na swiatlach... |
_________________ wolę jeździć tramwajem niż volkswagenem |
|
|
|
 |
shymo
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 53 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-02-2011, 10:34
|
|
|
Nie sugeruj się zbytnio tymi kilometrami na komputerze , bo z tym obliczaniem to różnie bywa. Mi np. pokazuje wartości ok. 7,1/l, a realnie spala ok. 6,5.
Też nie mamy lampki świateł mijania - świeci się tylko lampka długich.
Przy otwartych drzwiach powinna Ci się świecić lampka w aucie i działać brzęczyk. - jak Ci się nie świeci to sprawdź krańcówkę przy drzwiach i ewent. przeczyść - mi się lubi przycinać.
Przycisk DISP musisz przytrzymać kilka sekund aż wartości się wyzerują (dotyczy tylko średniej prędkości i średniego spalania) |
|
 |
|
|
|