Elektryczne szyby działają około 30 sek do 1 min |
Autor |
Wiadomość |
Adam1971
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI po lifcie
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-02-2011, 08:11 Elektryczne szyby działają około 30 sek do 1 min
|
|
|
Witam
Od kupna samochodu miałem tak że za każdym odpaleniem samochodu żeby od strony kierowcy otworzyć całą szybę musiałem trzymać cały czas przycisk. Dopiero po opuszczeniu i podniesieniu szyby było możliwe otwarcie i zamkniecie przy lekkim naciśnięciu przycisku ( i tak zawsze się działo po zgaszeniu) pozostałe szyby były ok. Nie doszedłem co to mogło być.
Miesiąc temu chyba spalił mi się silnik bo po naciśnięciu tylko coś skrzypnie przez 4 sekundy i koniec.
Tydzień temu przestały działać pozostałe trzy szyby. To znaczy po otwarciu i uruchomieniu silnika szyby działają tylko przez około 30 sek do 1 minut (może tyle co po wyjęciu kluczyka ze stacyjki jak były sprawne).
Nie mam pojęcia gdzie szukać usterki. Proszę o jakieś rady. |
|
|
|
 |
demise
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 16V 96r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 93 Skąd: Pisarowce
|
Wysłany: 17-02-2011, 19:52
|
|
|
czyli szyby działają fizycznie po 1 minucie przestają???? |
_________________ 02322/KMM
 |
|
|
|
 |
Adam1971
Forumowicz
|
Wysłany: 20-02-2011, 22:01
|
|
|
Tak ale też nie zawsze. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 22-02-2011, 12:22
|
|
|
Objawy z pierwszego twojego postu wyglądają tak jakbyś rozłączył aku i trzeba było nauczyć sterownik położenia szyby - dziwne że tylko w jednej szybie myślę że może być to wszystko wina sterownika.
Proponowałbym podmienić sterownik i zobaczyć czy działa. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
krissh
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 msx
|
Wysłany: 01-03-2011, 19:33
|
|
|
kiedyś padł mi akumulator i musiałem szyby uczyć-każdą z osobna,w niektórych samochodach innych marek wystarczy stronami lub tyl,przód ja musiałem każą z osobna |
|
|
|
 |
Adam1971
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2011, 15:17
|
|
|
A gdzie jest ten sterownik co podtrzymuje sterowanie szybami po wyłączeniu kluczyka ze stacyjki.
Bo mam takie objawy że działają po przekręceniu kluczyka tylko około 1 minuty (potem żadna nie działa) tyle co jest podtrzymanie po wyłączeniu kluczyka. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 04-03-2011, 15:23
|
|
|
Wydaje mi się że sterownik jest pod klawiszami w drzwiach kierowcy, w serwisówce jest to tak narysowane.
W serwisówce do Space Stara w dziale 42 strony 19-25 jest procedura testowania szyb na okoliczności różnych problemów - po angielsku niestety - jak znasz możesz skorzystać - może coś wyjdzie.
Sprawdź przede wszystkim czy sterownik cały czas dostaje prąd. Jeśli tak to problem jest w serowniku. Jeśli nie to pewnie jest jakiś przekaźnik i może on bruździ. Mi wygląda na to że raczej nie ma i tylko sterownik wszystkim zarządza. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|