Mrugająca kontrolka oleju, 2,4 GDI. |
Autor |
Wiadomość |
Ruski
Nowy Forumowicz
Auto: Galant '00 v6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 10 Skąd: Lublin / Rzeszów
|
Wysłany: 30-10-2010, 09:41 Mrugająca kontrolka oleju, 2,4 GDI.
|
|
|
Koledzy mam problem... Zauważyłem że na rozgrzanym silniku zaczeła mi mrugać (co 1s.) kontrolka oleju. Mruga tylko w momencie gdy auto stoi w miejscu (np. na światłach), przestaje mrugać gdy ruszam... nie mam pojęcia ocb. Oczywiście olej jest... Nie mogę powiedzieć czy działo się tak wcześniej, gdyż auto kupiłem z uszkodzoną przepustnicą i nie jeździłem nim wcześniej. Po wymianie przepustnicy wszystko gra, oprócz tej kontrolki. |
Ostatnio zmieniony przez Ruski 30-10-2010, 10:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-10-2010, 10:04
|
|
|
Jeżeli czerwona kontrolka - kontrolka cisnienia oleju, to trzeba zbadac cisnienie oleju manometrem, ewentualnuie spróbować wymienic czujnik cisnienia oleju, moze pomoze. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Ruski
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-10-2010, 10:10
|
|
|
Tak, właśnie czerwona kontrolka Hm, jeśli to to co mówisz... to co może się stać użytkując to auto, jeśli poczekam z naprawą do przyszłego piątku? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-10-2010, 10:22
|
|
|
Ruski napisał/a: | to co może się stać użytkując to auto, jeśli poczekam z naprawą do przyszłego piątku? | wszystko i nic, okaże się w praniu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 30-10-2010, 14:32
|
|
|
witam koniecznie wymienić olej na nowy i kontrolka już się nie zaświeci
przerabiałem to w swoim GDI ja jeżdżę na MOBIL 1 5W50 więc mogę go szczerze polecić do gdi |
_________________ moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294 |
|
|
|
 |
dawido
Forumowicz
Auto: galant 2.4gdi
|
Wysłany: 30-10-2010, 18:43
|
|
|
a co z obrotami?
szaleja?
moze to wina silniczka krokowego?/ |
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
|
|
|
 |
Ruski
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2010, 03:00
|
|
|
radek79 napisał/a: | witam koniecznie wymienić olej na nowy i kontrolka już się nie zaświeci
przerabiałem to w swoim GDI ja jeżdżę na MOBIL 1 5W50 więc mogę go szczerze polecić do gdi |
Dzieki wielkie kolego. Wymienilem i jak narazie wszystko jest ok... Gdyby nie to ze cena oleju kosmiczna ;D W ciagu najblizszych dni okaze sie czy problem zostal na stale zazegnany. |
|
|
|
 |
lukasz85lukasz
Forumowicz
Auto: Galant 2.4 GDI 144KM 2002r.
|
Wysłany: 08-11-2010, 18:41
|
|
|
U mnie też się to działo. Wystarczyło wymienić czujnik ciśnienia oleju |
_________________ Pozdrawiam Łukasz
 |
|
|
|
 |
wojtas JDM
Mitsumaniak

Auto: EA3A SPORT EDITION
|
Wysłany: 02-03-2011, 07:12
|
|
|
koledzy a gdzie ten czujnik się znajduje dokładnie bo mam podobny problem chcę go spróbować wyczyścić ewentualnie wymienić ale nie wiem który to ?? |
_________________ Pewnego razu Japończyk wyjechał do Ameryki na wycieczkę. Ostatniego dnia pobytu złapał na ulicy taksówkę oraz kazał zawieźć się na lotnisko. Kiedy tak jechali, nadjechała Honda i wyprzedziła taksówkę. Wtedy Japończyk wychylił się przez okno i krzyknął : "Honda, baldzo siybka! Zlobiona w Japonii!". Chwilę potem taksówkę wyprzedziło Mitsubishi. Japończyk znowu wykrzyczał: "Mitsubishi, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!". Ta sama sytuacja powtórzyła się z samochodem marki Toyota: "Toyota, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!".
Kierowca już czerwieniał ze złośći, ale siedział cicho. I tak powtarzało się przez parę jeszcze samochodów. Wreszcie, taksówka zajechała na lotnisko, a koszt podróży wyniósł 300 $. Japończyk zaoponował: "Wah.. baldzo dlogo!". Kierowca wykrzyknął: "Taksometr, bardzo szybki! Zrobiony w Japonii!"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-03-2011, 07:24
|
|
|
Jest koło filtra oleju. Czujnika nie wyczyścisz bo jest nierozbieralny i jeśli padł to trzeba go wymienić. |
|
|
|
 |
wojtas JDM
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-03-2011, 07:37
|
|
|
a to nie chodzi przypadkiem o ten:
http://forum.mitsumaniaki...t=czujnik+oleju
który wkręcony jest w blok silnika? |
_________________ Pewnego razu Japończyk wyjechał do Ameryki na wycieczkę. Ostatniego dnia pobytu złapał na ulicy taksówkę oraz kazał zawieźć się na lotnisko. Kiedy tak jechali, nadjechała Honda i wyprzedziła taksówkę. Wtedy Japończyk wychylił się przez okno i krzyknął : "Honda, baldzo siybka! Zlobiona w Japonii!". Chwilę potem taksówkę wyprzedziło Mitsubishi. Japończyk znowu wykrzyczał: "Mitsubishi, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!". Ta sama sytuacja powtórzyła się z samochodem marki Toyota: "Toyota, baldzo sibka! Zlobiona w Japonii!".
Kierowca już czerwieniał ze złośći, ale siedział cicho. I tak powtarzało się przez parę jeszcze samochodów. Wreszcie, taksówka zajechała na lotnisko, a koszt podróży wyniósł 300 $. Japończyk zaoponował: "Wah.. baldzo dlogo!". Kierowca wykrzyknął: "Taksometr, bardzo szybki! Zrobiony w Japonii!"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2011, 07:44
|
|
|
Właśnie o ten chodzi a najczęściej wkręcony jest wkręcony gdzieś koło filtra lub pompy olejowej albo w blok silnika albo w podstawę filtra jeśli oczywiście mruga ci czerwona kontrolka ciśnienia oleju a nie pomarańczowa od poziomu. |
|
|
|
 |
wojtas JDM
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-03-2011, 07:48
|
|
|
tochę dużo tych propozycji gdzie on może być... fajnie by było gdyby ktoś podrzucił fotkę z umiejscowieniem lub dokładnie opisał gdzie on jest |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-03-2011, 08:00
|
|
|
Te wszystkie punkty znajdują się bardzo blisko siebie więc nie będzie problemu ze zlokalizowaniem tego czujnika, wystarczy wyjęć pod auto, najlepiej na kanale i wszystko powinno być jasne. A tak dodatkowo to do tego czujnika dochodzi tylko jeden kabel. |
|
|
|
 |
|