Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Strzela na gazie
Autor Wiadomość
piotrekM 
Nowy Forumowicz

Auto: misiek CA0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-02-2011, 22:42   [CA1A 1.3] Strzela na gazie

Witam wszystkich

Niedawno kupiłem miśka i już mam z nim problemy. pierwszy dotyczy strzelania na gazie, potrafi dość zdrowo strzelić podczas jazdy. Nie wiem czym to jest spowodowane, pali ładnie, tylko cały czas wolne obroty utrzymują się w granicy 1200. Drugim problemem jest falowanie obrotów na benzynie. Po odpaleniu obroty rosną do ok 2000, w momencie gdy silnik zacznie łapać coś temperatury obroty spadają do około 1000 i regularnie falują w zakresie 1000- 12000. Z tego co przeczytałem na forum podejrzewam że może coś być nie tak z silniczkiem krokowym, jednak wolałbym się upewnić za co się zabrać w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-03-2011, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  

galaaa 
Forumowicz
ColT

Auto: Colt Ca0 1.3 92r
Wysłany: 27-02-2011, 23:31   

co do strzalow to mialem to samo. w pierwszej kolejnosci wymienilem kable i spokoj...

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-02-2011, 07:15   

Tak jak napisał przedmówca na początku wymień instalację wysokiego napięcia (przewody, świece i jeśli są to kopułkę i palec rozdzielacza).
A jeśli chodzi o wysokie obroty to morze od tych strzałów rozszczelnił ci się dolot, może coś ci pękło lub otworzyło ci się jakieś zabezpieczenie przeciwwybuchowe. Dokładnie przejrzyj wszystko od filtra powietrza do przepustnicy, bo często za wysokie obroty na biegu jałowym odpowiedzialne jest zasysanie przez silnik "lewego powietrza".

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 28-02-2011, 11:09   

plecho1 napisał/a:
może coś ci pękło lub otworzyło ci się jakieś
Mi jak pękło lub się otworzyło to na benzynie wogóle nie chciał chodzic bo nie miał mocy. Raczej to nie jest winą falujących obrotów na benzynie.
Co do gazu to tak jak pisali koledzy + 1200 to trochę sporo jak na bieg jałowy. Najprawdopodobniej regulacja gazu u gazownika się kłania, bo źle ustawiony gaz tez może być w jakimś stopniu przyczyną strzałów.
Z takim prychającym miskiem radzę nie jeździć bo tylko zrobisz sobie kuku.

Chcesz skrytykowac gaz - przeczytaj!!!!

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-02-2011, 12:05   

Moja wypowiedź dotyczyła zbyt wysokich obrotów a nie falujących. I jak mi otworzyło antywybuch w maździe to auto miało jedynie większe obroty z racji lewego powietrza, wszystko zależy od skali nieszczelności.

piotrekM 
Nowy Forumowicz

Auto: misiek CA0
Wysłany: 01-03-2011, 22:46   

Dzięki wszystkim za rady. Byłem dziś u mechanika, świece i przewody do wymiany są, co się tyczy obrotów to przepustnica do czyszczenia i krokowy do przeglądnięcia. Zobaczymy co będzie po wymianie. Oby wszystko było ok :)

edit
Już po wymianie, świec i przewodów. Jest ok, chodzi ładnie. :) ))
Ostatnio zmieniony przez piotrekM 02-03-2011, 17:14, w całości zmieniany 1 raz  

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 02-03-2011, 08:24   

Liczę na to że świece i przewody wymienisz sam. Bo to proste łatwe i przyjemne zrobić coś samemu przy samochodzie, a mechanicy strasznie za to zdzierają przynajmniej w warszawie. Sama wymiana świecy potrafi kosztowąc od 10 do 20 zł za sztukę + plus oczywiście przekręcą cię na częściach za komplet ngk zamiast ok. 40 zł zapłacisz + 50% więcej, lub wcisną Ci jakiś chiński szajs.

Chcesz skrytykowac gaz - przeczytaj!!!!

Odpowiedz do tematu