Wymiana żarówek w środkowej konsoli |
Autor |
Wiadomość |
sajmon84
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.3 98r
|
Wysłany: 12-02-2011, 15:01 Wymiana żarówek w środkowej konsoli
|
|
|
Witam
Wziąłem się za wymianę żarówek w środkowej konsoli i niestety zatrzymałem się na pewnym etapie. Po zdjęciu osłony i odłączeniu zegara i awaryjnych, odkręceniu śrub mocujących nie wiem co dalej. Nie mogę wyciągnąć panelu.
 |
|
|
|
 |
Perki1985
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 325 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 12-02-2011, 17:51
|
|
|
Bez demontowania deski nie wyciągniesz sterowania nawiewem. Żarówki da się wymienić bez wyciągania tej konsoli. Ma dodanym zdjęciu czerwonymi strzałkami zaznaczyłem ci umiejscowienie żarówek( taki sam typ żarówek jak w oświetleniu kontrolek ładowania, oleju itd.). Przycisk od ogrzewania tylniej szyby najpierw musisz wyciągnąć (odepniesz wtycznkę, pchniesz go do siebie i wyjdzie bez problemu), Potem rozebrać i tam jest taka malutka żarówka. W sumie dwie, jedna od podświetlenia przycisku, a druga od sygnalizacji włączenia ogrzewania
 |
|
|
|
 |
sajmon84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2011, 11:33
|
|
|
Czyli wystarczy zdjąć pokrętła poprzez pociągnięcie ich do siebie, czarną osłonkę i będzie dostęp do żarówek? |
|
|
|
 |
Perki1985
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 325 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 13-02-2011, 12:03
|
|
|
sajmon84 napisał/a: | Czyli wystarczy zdjąć pokrętła poprzez pociągnięcie ich do siebie, czarną osłonkę i będzie dostęp do żarówek? |
Źle mnie zrozumiałeś Nie musisz ściągać osłony i pokręteł żeby mieć dostęp do żarówek. Od tylniej strony nawiewu jest dostęp. Trochę niewygodnie, ale tak będzie najprościej |
|
|
|
 |
Bart3z
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 26 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 18-02-2011, 01:01
|
|
|
Perki trochę ?? po ok godzinie poddałem się gdyż stwierdziłem że żeby to zrobić moje palce powinny się zginać przynajmniej jeszcze w 2 miejscach. Swoją drogą moja dziewczyna poradziła sobie z tym w kilka chwil |
_________________ 02050/KMM
Pancer! RIP |
|
|
|
 |
zbysze1
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 97 1,3
|
Wysłany: 03-03-2011, 13:41 Re: Wymiana żarówek w środkowej konsoli
|
|
|
sajmon84 napisał/a: | Witam
Wziąłem się za wymianę żarówek w środkowej konsoli i niestety zatrzymałem się na pewnym etapie. Po zdjęciu osłony i odłączeniu zegara i awaryjnych, odkręceniu śrub mocujących nie wiem co dalej. Nie mogę wyciągnąć panelu.
|
W jaki sposob oslone sciagnales ? Patrzylem i jednolite to. Podwazyc srubokretem ?
Mam chyba zaroweczke w zegarze spalona bo ciemno tam, a jak poswiece to godziny widac. |
|
|
|
 |
sajmon84
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2011, 22:10 Re: Wymiana żarówek w środkowej konsoli
|
|
|
Cytat: | W jaki sposob oslone sciagnales ? Patrzylem i jednolite to. Podwazyc srubokretem ?
Mam chyba zaroweczke w zegarze spalona bo ciemno tam, a jak poswiece to godziny widac.
|
Dokładnie tak, wystarczy podważyć śrubokrętem. Panel trzyma się na 4 zaciskach.
Jeśli chodzi o zegar to żarówka osadzona jest w białej oprawce, wystarczy z niej ją wyciągnąć i wymienić na nową. Polecam diodę koszt 3 zł, efekt dużo lepszy.
Co do wymiany dwóch żarówek w panelu, nie trzeba demontować nawiewu, wystarczy kombinerkami chwycić obudowę żarówek i wyciągnąć. Potem podmianka żarówek i z powrotem na miejsce. |
|
|
|
 |
griswold [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2011, 15:51
|
|
|
Witam,
Potwierdzam, wymiana żarówek jest bardzo prosta. Wystarczy zdemontować osłonę i kombinerkami wyciągnąć żarówkę. 5 minut roboty
pozdrawiam
gris |
|
|
|
 |
Siber
Forumowicz
Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
|
Wysłany: 08-12-2011, 22:04
|
|
|
Sorki za odswiezanie tematu, ale po podwazeniu oslony nie bylo w przyszlosci luzow i skrzypow? Jakie zaroweczki ida do podswietlania pokretel? Jezeli standardowe jak do wiekszosci aut to mozna je podmienic do starej oprawy? |
|
|
|
 |
pawelpll
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.3 12V 98r.
|
Wysłany: 13-02-2012, 17:48
|
|
|
Witam.
W najbliższym czasie zamierzam wymienić całe oświetlenie deski rozdzielczej ale mam mały problem.
W liczniku znajdują się trzy rodzaje różnych żarówek (trzy różne wielkości).
Jedne z nich to 1.2W bez cokołu - to wiem. Ale nie mam oznaczeń pozostałych dwóch żarówek. Wie ktoś może jakie mają oznaczenia pozostałe?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-02-2012, 23:00
|
|
|
pawelpll napisał/a: | W liczniku znajdują się trzy rodzaje różnych żarówek (trzy różne wielkości). | Powinny być 2 rodzaje, te mniejsze (a raczej jedna mniejsza powinna być) to T5, a większe to W5W. |
|
|
|
 |
pawelpll
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.3 12V 98r.
|
Wysłany: 14-02-2012, 09:58
|
|
|
Byłem ostatnio po części u jednego gościa i miał on rozebranego Lancera. Licznik leżał w środku wyjęty i miałem okazję sprawdzić żarówki. I dopatrzyłem się trzech rodzajów. Jedna z nich to właśnie T5, drugą mi podałeś (Dzięki) ale jest trzeci rodzaj żarówek. Chyba że w Lancerach w automacie gdzie na liczniku są jeszcze biegi jest ten właśnie trzeci rodzaj. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-02-2012, 18:14
|
|
|
pawelpll napisał/a: | Chyba że w Lancerach w automacie gdzie na liczniku są jeszcze biegi jest ten właśnie trzeci rodzaj | Możliwe. |
|
|
|
 |
Siber
Forumowicz
Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
|
Wysłany: 06-03-2012, 14:20
|
|
|
Mam pytanie odnosnie zaroweczek od wlacznika podgrzewania tylnej szyby. Mianowicie czy idzie je gdzies dostac poza serwisem?
Jakie kolory podswietlenia pokretel nawiewu i zegarka sugerujecie? Poki co wstawilem ledy niebieskie, zapalniczka na czerwono, popielniczka na zielono.
Jezeli ktos ma zmienione prosilbym o zdjecia z efektem koncowym. |
|
|
|
 |
sBartez0
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 12-03-2012, 19:38
|
|
|
jak ja wymieniałem ostatnio , dałem normalne żółte i też ładnie świeci.. ;p no u mnie też nie działa podświetlenie tylnej szyby.. |
|
|
|
 |
|