zawieszenie! |
Autor |
Wiadomość |
Janek007
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-11-2009, 13:24 Wahacz w Colcie CZT
|
|
|
Hej
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo byłby bliźniaczo podobny.
Ostatnio w moim Colcie CZT pojawiły się stuki w zawieszeniu. Zgłosiłem to przy okazji ostatniego przeglądu (po 50 tys km).
Okazało się, że są dwa źródła problemu:
1) Maglownica - do wymiany (na szczęście na gwarancji)
2) Uszkodzony dolny sworzeń prawego wahacza - to niestety na mój koszt...
Potwierdzam informację, niestety konieczna jest wymiana całego wahacza (tylko tak sprzedają) co pociąga za sobą wydatek rzędu 1000zł za samą część + robocizna.
I stąd moje pytanko / prośba / wołanie o pomoc
Czy wie ktoś może gdzie można kupić sam sworzeń? Albo zamiennik wahacza?
Niestety wahacz do CZT jest inny niż do zwykłego Colta (choć cena niby identyczna).
Nie wiem czy sworznie też przypadkiem nie będą zatem inne?
Czy ktoś się może w tej kwestii orientuje?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę / pomoc / sugestię. |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 02-11-2009, 20:30
|
|
|
Sam sworzeń do Colta VI i Smarta widziałem w tym katalogu |
|
 |
Janek007
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZT
|
Wysłany: 04-11-2009, 07:41
|
|
|
Dzięki za info.
A orientuje się ktoś czy sworznie od standardowego Colta (Smarta 44) będą pasować do CZT? |
|
|
|
 |
arkady
Forumowicz

Auto: Colt 2009 1,3inform 3d
|
Wysłany: 06-11-2009, 10:11
|
|
|
krysstek napisał/a: |
Byłem wczoraj w rzeczonym ASO, odbyła się krótka przejażdżka i diagnoza : stuki dochodzące z podszybia, a lekarstwem będzie przesmarowanie górnej części kolumny McPhersona. Zabieg uzdrawiający ma odbyć się za tydzień i dopiero wtedy odpowiem, czy był skuteczny. Jak widzę autko masz na gwarancji, to nie ma się co zastanawiać, tylko nękać ASO, aż do skutku. |
No i jak krysstek udało się coś z tym fantem zrobić?? ja mam zamiar udać się w przyszłym tygodniu do ASO ale czekam na info od Ciebie... bo przeraża mnie trochę diagnoza tych ludzików z serwisu.... |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 06-11-2009, 12:49
|
|
|
arkady napisał/a: |
No i jak krysstek udało się coś z tym fantem zrobić?? ja mam zamiar udać się w przyszłym tygodniu do ASO ale czekam na info od Ciebie... bo przeraża mnie trochę diagnoza tych ludzików z serwisu.... |
W ASO bede jutro przed poludnieniem, takze wieczorkiem dam znac.
Ps.
Już po zabiegu: jeszcze raz podkręcano wszystkie śruby, jedna, w okolicy stabilizatora, była deczko poluzowana, a dodatkowo psiknięcie Wurthem w górne mocowania amortyzatorów. Na razie jest cisza . |
|
 |
arkady
Forumowicz

Auto: Colt 2009 1,3inform 3d
|
Wysłany: 07-11-2009, 16:15
|
|
|
[quote="krysstek"] arkady napisał/a: |
W ASO bede jutro przed poludnieniem, takze wieczorkiem dam znac.
Ps.
Już po zabiegu: jeszcze raz podkręcano wszystkie śruby, jedna, w okolicy stabilizatora, była deczko poluzowana, a dodatkowo psiknięcie Wurthem w górne mocowania amortyzatorów. Na razie jest cisza . |
Dzięki za info. Zatem wybiorę się w tym tygodniu do Parexbudu na diagnozę. Gdy podczas jazdy dociskam podszybie dźwięk cichnie....ciekawe czy to może być to samo co u Ciebie..... no nic atakuje!!! |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-01-2011, 09:00
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | Częstą przypadłością głośnego przodu w CZ-tkach jest góra w MCpersonie. W wiekszości przypadków pomaga nasmarowanie bardzo lepkim smarem silikonowym. Do tego celu należy wymontować amory a co za tym idzie zdjęcie podszybia. Troszkę to może zająć. |
To znaczy co konkretnie się smaruje? gniazda amortyzatorów ? będę wdzięczny za szczegółowe wskazówki |
|
|
|
 |
JJacek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 07
|
Wysłany: 04-03-2011, 10:54
|
|
|
Jeśli chodzi o stukanie, to też miałem podobny problem. W moim przypadku winnym były gumy stabilizatora. Po wymianie rzeczywiście ucichło. Odgłos był podobny, czyli nnie metaliczne łubudu |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-03-2011, 12:03
|
|
|
ja swój problem stuków, a raczej łomotów też rozwiązałem, więcej na ten temat tutaj |
|
|
|
 |
|