Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
30-04-2007, 02:58
Amortyzatory do C52 (tył) KYB, Paraut czy Tokico
Autor Wiadomość
awgan
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2006, 22:15   Amortyzatory do C52 (tył) KYB, Paraut czy Tokico

Jak w temacie czyli które wybrać.
Na wstępie muszę dodać że sprężyny jakiem mam założone to Eibach EW6004001VA/02HA (z briefu) i mój misiek jest pierońsko niski.
Cena obu podobna - różnica na komplecie 100 PLN. Nie znalazłem żadnych negatywów o tych Paraut czy Tokico cena niższa więc ku nim bym się skłaniał.

Kwestia druga, czy gdzieś w wawie jest jakiś warsztat dobry i niedrogi (w jednym zaśpiewali mi 130 od strony) lub zapaleniec z dobrze wyposażonym warsztatem, który gotów jest posłużyć radą i pomocą przy samodzielnej wymianie amorków, smaru się nie boję a i nie miałem kłopotów z techniką. Ewentualnie czy ktoś robił taką wymianę samodzielnie i jak mu to poszło.

Kwestia trzecia amorki znalazłem za 190 za szt (KYB) i 140 (Paraut, Tokico)
w amorki.com gdzieś na forum wyczytałem że ktoś znalazł za 360 komplet KYB ale nie pochwalił się gdzie. Czy to dobra cena za taki sprzęt czy raczej szukać dalej?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-10-2006, 23:51   

Ja płaciłem za KYB Excel-G 346zł z wysyłką.
Kupowałem z Allegro - nie wiem czy to ten gość, ale mail w aukcji ten sam. Trzeba mu wysłać zapytanie o tył KYB do C50.
LINK

Edit: Sprawdziłem - właśnie od niego kupowałem

Edit2:

Z wymianą problemów nie ma... Kup sobie ściągacz do sprężyn na Allegro i jazda :)
Z dołu jedna śruba, z góry 2 (kiepski troche dostep) i masz kolumne w łapie. Na imadło, ścisnąć ściągaczami sprężynę, odkręcić z góry nakrętkę i masz wszystko w częściach, składasz z nowym amorem i do auta

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 31-10-2006, 08:25   

josie napisał/a:
Z dołu jedna śruba, z góry 2

josie napisał/a:
Na imadło, ścisnąć ściągaczami sprężynę, odkręcić z góry nakrętkę i masz wszystko w częściach

Zdołu jedna śruba i z góry też. Poduszki górnej nie trzeba odkręcać. Po co. Tylko centralną śrubę odkręcić na aucie i amor wychodzi. Ja tak wymieniałem. Tak najłatwiej. Bo do tych śrub od górnej poduszki jest rzeczywiście tragiczny dostęp. Trzebaby zdjąć tapicerkę bagażnika.

awgan
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2006, 09:33   

Niestety u mnie poduszki też trzeba wymienić, coś strasznie dzwoni mi w kielichach, więc jak będę rozbierał to jedna śróba więcej czy jedna mniej żadna różnica a spokój, że nie rozwalę klielicha będzie.

Niestety u tego człowieka na allegro nie ma teraz musiałbym zaczekać 1-2 tygodnie. Ciekawe jak odpowie mi dwóch innych i amorki.com (też niezła cena).

Dzisiaj zamawiam poduszki (wraz z tulejami dla pewności) i ściągacze,
tera pytanie które takie ( za 29PLN) czy takie (za 50PLN), w sumie na raz, no może na 2, warsztatu na razie nie zakładam ;)

Wracając do tematu czy ktoś używał albo przynajmniej słyszał o tych Paraut albo Tokico. Oba to dwururkowe gazówki więc niby takie same tylko jak z ich trwałością i przyjemnością z jazdy? Gwarancja też taka sama 2 Lata.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 31-10-2006, 09:36   

jeśli chodzi o tył, to w C5x proponuję na pewno gaz, jak masz kasę, to KYB jest naprawdę niezastąpiony, Tokico też przerabiałem - przyzwoite, Paraut to dla mnie zupełnie obca marka, więc ją bym odrzucił
co do ściągania - powiem tak: z tyłu, to nawet ściągacza nie trzeba - jak masz kolegę do pomocy, to sprężyny ściśniesz ręką - na pewno te standardowe, nie wiem jak te sportowe, ale myślę, że podobnie, bo pewnie zakres pracy podobny, tylko one same są twardsze

awgan
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2006, 13:04   

Dzięki za podpowiedzi, zamówiłem już zestaw Kayaba za 180PLN za szt w warszawie (moto-mart), odbiorę osobiście i będę miał je na czwartek. Ściągacze też przyjdą w czwartek, Zamówiłem te po 29 - popieram polską myśl techniczną :) . Ciekaw jestem tylko kiedy będą gumy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 31-10-2006, 13:10   

te za 29 mogą być - też je używałem, ale do przednich sprężyn; tylne wystarczy ścisnąć rękami

awgan
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2006, 13:30   

To się przydadzą jak przyjdzie robić mi przód.
Wczoraj na wytrząsarce nie wyszło najlepiej. Przegląd w prawdzie by przeszedł bez problemu, ale wynik tył koło 30% nie był zachwycający. Przód jest dobrze 57,65%.

Odpowiedz do tematu