|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
falują mi obroty |
Autor |
Wiadomość |
dneryng
Nowy Forumowicz
Auto: mitshubishi space runner 2.4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-03-2011, 11:40 falują mi obroty
|
|
|
Witam
Mam problem z falującymi obrotami. Otóż po odpaleniu auta obroty na ułamek sekundy wskakują w granicę 2000 na zimnym silniku potem schodzą do 1200 i powoli do 800. Natomiast jak jest ciepły to czasem tak mocno schodzą że potrafi zgasnąć. Ostatnio problem się nasilił i przy dojeżdżaniu do świateł na "luzie" zgasł
Czasem jest tak że trochę pofalują i się stabilizuje, a czasem gaśnie. Zdarza się też, że w ogóle nie falują tylko od razu ładnie trzyma na 800.
Bardzo proszę o pomoc, bo zaufanego mechanika z odpowiednim sprzętem nie znam w okolicy, a ten u którego robię auto zawsze mói mi że jego komputer nie chce "gadać" z moim autem.
Drugi problem to przerywający wyświetlacz komputera. Otóż po przejechaniu po np. bruku cyferki mi zanikają, ale po naciśnięciu na szybkę lub w okolicy guzika resetowania problem ustępuje i znowu wszystko widać jak na dłoni.
Dodam tylko, że auto mam od miesiąca i jeszcze nie bardzo wiem co i jak z tym modelem..
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi |
_________________ http://www.autocentrum.pl/awc/mojeac/ |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-03-2011, 15:45
|
|
|
Co do wolnych obrotów spróbuj "nauczyć" auto wolnych obrotów. Robi się to tak:
- odkręć klemę minusową od akumulatora na około 1 min.
- podłącz klemę ponownie
- odpal samochód nie dotykając kierownicy, ani nie załączając żadnych urządzeń elektrycznych (szyby, światła, dmuchawa itp)
- pozostaw silnik na chodzie do załączenia się wentylatora.
Najlepiej w/w czynności wykonać na zimnym silniku.
Powinno pomóc.
W wyświetlaczu coś ewidentnie nie łączy. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
dneryng
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2011, 19:31
|
|
|
No tak ale po co mam go nauczyć małych obrotów jak one są raz małe do 300 a raz normalne koło 8090 i tak sobie falują a czasem nawet tak nisko schodzą że auto gaśnie ??? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 05-03-2011, 23:02
|
|
|
No właśnie po to się uczy Miśka obrotów żeby nie wariował. To najprostsza sprawa, przede wszystkim nie kosztowana, a często pomocna. Następnym krokiem jest czyszczenie przepustnicy, później wymiana krokowca itd. Zacznij od nauki wolnych obrotów, w ten sposób uczysz ECU współpracy z silnikiem. Jeśli nie pomoże pomyślimy dalej. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
dneryng
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 07-03-2011, 10:21
|
|
|
dneryng napisał/a: | ok dzięki będę dzis próbował |
Daj znać czy pomogło. Jeśli nie będziemy myśleć dalej |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
dneryng
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2011, 10:28
|
|
|
No właśnie nie pomogło, a wręcz przeciwnie- jest jeszcze gorzej
Teraz to już gaśnie cały czas jak się nagrzeje, wcześniej gasł tylko sporadycznie. Dziś auto idzie do mechanika, jak będzę już wiedział co to jest na pewno napiszę.
[ Dodano: 14-03-2011, 20:10 ]
Auto miało czyszczoną przepustnicę i jest o niebo lepiej, ale to jeszcze nie tak jak powinno. Mechanik powiedział, że wkrótce krokowy do wymiany... |
|
|
|
 |
|
|