światło stopu |
Autor |
Wiadomość |
tunio
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2.8TDI GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-03-2011, 20:48 światło stopu
|
|
|
Witam! Od paru dni przerywało mi światło pozycyjne tylnie .Aby zaświeciło się trzeba było lekko puknąć w klosz. Rozkręciłem, okazało się, że przy żarówce była woda i wszystko pośniedziało. Wyczyściłem wszystko oraz wymieniłem wszystkie żarówki. Od tamtej pory w lewej lampie ciągle świeci się pozycja oraz stop(prawa normalnie) oraz jak naciskam stop żadne światła nie reagują . Podejrzewam, iż jest to czujnik. Jak uważacie, jeśli to czujnik to gdzie on się znajduje? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 07-03-2011, 20:57
|
|
|
może jest to żarówka dwuwłóknowa i założyłeś ją odwrotnie |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 07-03-2011, 20:58
|
|
|
coś robi zwarcie w lampie albo masz problem z jej masą
czujnik od stopu masz przy pedale ale on nie ma z tym nic wspólnego moim zdaniem |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-03-2011, 21:03
|
|
|
Czujnika szukaj koło pedału hamulca, pedał hamulca powinien go wciskać lub zwalniać. Dochodzą do niego 2 przewody, na jednym powinien być + a po wciśnięciu ten czujnik-włącznik złącza obydwa przewody i drugim przewodem prąd płynie do lamp stopu. Sprawdź czy do czujnika dochodzi napięcie, jeśli nie to może przy czyszczeniu zrobiłeś zwarcie i spaliłeś bezpiecznik. A z tym jednoczesnym świeceniem stopu i pozycji, jeśli oba światła są na jednej dwówłóknowej żarówce to może źle ją założyłeś i prąd z pozycji zasila oba włókna. |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 07-03-2011, 21:23
|
|
|
Racja, sprawdź tą żarówkę, czy dobrze siedzi, a poza tym mógł ci już bezpiecznik chlapnąć - pod konsolą 17 (15A), dolny rząd piąty od lewej. |
|
|
|
 |
tunio
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2.8TDI GLX
|
Wysłany: 08-03-2011, 12:46
|
|