Klekotanie sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Maromer
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Classic 2.5 TD 2001 rok
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-03-2011, 23:15
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: |
Jeszcze może być tak, ze łożysko jet nie takie jak trzeba, bo są trzy rodzaje do 2,5 td |
Zyszku, poszło na Twojego maila |
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 07-03-2011, 23:24
|
|
|
Też walczyłem z tym szumem, ale przy okazji wymiany tylnego simmeringu w silniku wymieniłem łożysko prowadzące oś skrzyni biegów - to w kole zamachowym i teraz jest cisza |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 07-03-2011, 23:27
|
|
|
rico.1 napisał/a: | Też walczyłem z tym szumem, ale przy okazji wymiany tylnego simmeringu w silniku wymieniłem łożysko prowadzące oś skrzyni biegów - to w kole zamachowym i teraz jest cisza |
Bo często zapomina się o tym łożysko w kole zamachowym które podpiera wałek sprzęgłowy.
Po za tym na wałku sprzęgłowym robi się tak Faza i jak dopchniesz skrzynie do oporu to w miejscu gdzie wałek ma być podparty przez łożysko w kole zamachowym jest luz. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 07-03-2011, 23:31
|
|
|
Zgadza się, z doborem łożyska było trochę zabawy, z powodu tej fazy |
|
|
|
 |
Mark
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,8 TD
|
Wysłany: 08-03-2011, 17:43
|
|
|
Witam kolegów
Ja wymieniałem osobiście miesiąc temu u Zbyszka2 kupiłem kpl.sprzęgło i łożyko na wałek również a efekt ten sam jak przed wymianą. któryś z kolegów kiedyś czytałem i określił to w ten sposób że jest to cytuje"klekot bociana"i ten typ tak ma nie należy do tego przywiązywać wielkiej waki choć dla niektórych jest to upierdliwe ja do tego już się przyzwycziłem |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 08-03-2011, 17:50
|
|
|
Mark napisał/a: | Witam kolegów
Ja wymieniałem osobiście miesiąc temu u Zbyszka2 kupiłem kpl.sprzęgło i łożyko na wałek również a efekt ten sam jak przed wymianą. któryś z kolegów kiedyś czytałem i określił to w ten sposób że jest to cytuje"klekot bociana"i ten typ tak ma nie należy do tego przywiązywać wielkiej waki choć dla niektórych jest to upierdliwe ja do tego już się przyzwycziłem |
I to kopiłeś oryginalne sprzęgło. |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 08-03-2011, 18:04
|
|
|
Mark napisał/a: | Witam kolegów
tylko ,ze tu kolega pisał ,ze przed wymianą było cicho |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 08-03-2011, 19:21
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | Mark napisał/a: | Witam kolegów
tylko ,ze tu kolega pisał ,ze przed wymianą było cicho |
Nie zwracał na to uwagi. |
 |
|
|
|
 |
Maromer
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Classic 2.5 TD 2001 rok
|
Wysłany: 09-03-2011, 09:52
|
|
|
Ależ Zbyszku nie zwracałem uwagi dlatego ze tego nie było a teraz to jest taki efekt jakby obok mojego auta z włączonym silnikiem stał drugi klekot/ropniak
A mój mechanik wie że jestem upierdliwym klientem
ps. wymieniłem też olej na nowy CASTROL TAF-X i mechanik zasugerował ze jest on rzadszy od tego co miałem i że to słychać skrzynię, a nie sprzęgło.
już nic nie wiem |
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 09-03-2011, 10:18
|
|
|
olej nie ma tu nic do rzeczy
tafx gl4 75w90 jest olejem przeznaczonym do tej skrzyni.
Chyba ,że ktos wczesniej wlal tam jakiś uszczelniacz albo dosypał trocin żeby skrzynię wyciszyć. Ale to widzieliby przy zlewaniu. Z tym ,ze po zagęszczeniu oleju jakimś specyfikiem miałbys problemy z porannym włączaniem biegów. Idź tropem sprzegła wiem co mówię, przerabiałem w innych autach. Znalazłeś to opakowanie |
|
|
|
 |
|