Przesunięty przez: mkm 16-06-2011, 04:17 |
Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów |
Autor |
Wiadomość |
superges
Forumowicz

Auto: Mittsubishi Lancer 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:02 Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów
|
|
|
Witajcie Panowie i Panie
Dziś odebrałem swojego Lanciego Rocznik 2010 - 1.6 - Czarna perła - Sedanik
Autko jest piękne!
Ale zastanawia mnie sprawa związana ze zmianą biegów. Chyba nie umiem tego robić
Kiedy chce zmienić bieg słychać takie brr jak bym dał gaz na wciśniętym sprzęgle.
Ale kurcze wydaje mi się, że robie to poprawnie- puszczam gaz, wciskam sprzęgło, daje bieg, puszczam sprzęgło gaz. Ale wydaje mi się, że zawsze słychać takie brr jak bym to źle robił. Nie wiem czy ja nie umiem zmienić biegu czy lancery tak mają?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zbigi
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 210 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:18 Re: Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów
|
|
|
superges napisał/a: | Witajcie Panowie i Panie
Autko jest piękne!
Ale zastanawia mnie sprawa związana ze zmianą biegów. Chyba nie umiem tego robić
Kiedy chce zmienić bieg słychać takie brr jak bym dał gaz na wciśniętym sprzęgle.
Ale kurcze wydaje mi się, że robie to poprawnie- puszczam gaz, wciskam sprzęgło, daje bieg, puszczam sprzęgło gaz. Ale wydaje mi się, że zawsze słychać takie brr jak bym to źle robił. Nie wiem czy ja nie umiem zmienić biegu czy lancery tak mają?
Pozdrawiam |
Co znaczy brr |
|
|
|
 |
superges
Forumowicz

|
Wysłany: 14-03-2011, 20:23 Re: Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów
|
|
|
Zbigi napisał/a: | superges napisał/a: | Witajcie Panowie i Panie
Autko jest piękne!
Pozdrawiam |
Co znaczy brr |
jak bym dał gaz na wciśniętym sprzęgle |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:35
|
|
|
Witam.
1.Skrzynia musi się dotrzeć
2.Ty musisz nauczyć się skrzyni
3.Mój też tak miał(szczególnie między jedynką a dwójką na zimno)
Poza tym lancer ma podbicie gazu przy zmianie biegu,zwróć uwagę na obrotomierz przy wciskaniu sprzęgła. |
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-03-2011, 21:00
|
|
|
chyba jest taki mechanizm, że po wcisnieciu luzu rosną obroty. jakby zabezpieczenie, zeby nie zgasł?
faktycznie, trzeba się tego nauczyć - kilka tys km i samo wjedzie w nawyk - widać to (po mnie np.) - jak siadam do starego samochodu - czasem mi coś zgrzytnie, lub się pzrymuli
albo: bardzo szybko zmieniasz biegi, albo: puść gaz, poczekaj chwilę, dopiero sprzęgło, bieg, gaz |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
cabaniarz
Mitsumaniak

Auto: LANCER SB 1.8 INTENSE 2008
|
Wysłany: 14-03-2011, 21:03 Re: Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów
|
|
|
superges napisał/a: | Zbigi napisał/a: | superges napisał/a: | Witajcie Panowie i Panie
Autko jest piękne!
Pozdrawiam |
Co znaczy brr |
jak bym dał gaz na wciśniętym sprzęgle |
Moim zdaniem kwestia dotarcia/przyzwyczajenia ,,człowieka do samochodu'' Pojeździsz i samo przejdzie Też tak miałem. |
_________________ Mitsubishi LANCER SPORTBACK 1.8 INTENSE 2008
02390/KMM
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-03-2011, 21:25
|
|
|
superges napisał/a: | Kiedy chce zmienić bieg słychać takie brr jak bym dał gaz na wciśniętym sprzęgle. |
Masz na myśli, że wchodzi na obroty w czasie zmiany biegu? Normalne, ja też przez pierwszy miesiąc (?) tak miałem, później nauczyłem się chyba trochę wcześniej puszczać gaz (przed zmianą biegu). Wydaje mi się, że ma taki "automatyczny międzygaz", przydatny podczas redukcji.
Zauważ też, że jak toczysz się na luzie, to obroty nie są minimalne - spadają do minimum dopiero jak się zatrzymasz... Takie podtrzymanie gazu, w razie gdybyś chciał jednak przyśpieszyć |
|
|
|
 |
superges
Forumowicz

|
Wysłany: 15-03-2011, 07:38
|
|
|
To dzięki chłopaki za uspokojenie
Bałem się, że coś z początku będzie wymagało wizyty w ASO
Generalnie takie wchodzenie na obroty jest odczuwalne już jak się wrzuca jedynke, ledwo smyrne mu gaz a on już wyje na 2k obrotów.
Po jeździe próbnej gdzie w czasie zmiany biegów tak mi wył powiedziałem sobie, że jak go odbiorę to będę spokojniej zmieniał biegi ale wczoraj wsiadłem i zonk hehe
jeszcze jedno malutkie pytanie mam do Was bo zapomniałem się o to wczoraj dopytać jak go odbierałem- czy kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 15-03-2011, 09:12
|
|
|
superges napisał/a: | czy kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR? |
TAK
To znaczy wyświetla się wielka na cały wyświetlacz ikona systemu ASTC i zmienia się podświetlenie wyświetlacza na żółte.
Widzę, że jesteś ze Śląska, gdzie kupowałeś Lancera (który dealer) i jaka wersja wyposażenia, co się udało wytargować, jakieś gratisy? |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
superges
Forumowicz

|
Wysłany: 15-03-2011, 09:53
|
|
|
lichy napisał/a: | superges napisał/a: | czy kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR? |
TAK
To znaczy wyświetla się wielka na cały wyświetlacz ikona systemu ASTC i zmienia się podświetlenie wyświetlacza na żółte.
Widzę, że jesteś ze Śląska, gdzie kupowałeś Lancera (który dealer) i jaka wersja wyposażenia, co się udało wytargować, jakieś gratisy? |
Auto kupywałem w Japan Motors w Katowicach. Wersja Invite, z wyprzedaży 2010 r ale udało mi się złapać czarny kolor szkoda tylko że tapicerka nie jest beżowa
Nie udało się wytargować za wiele - dywaniki, alarm i czujniki parkowania do tyłu a przy odbiorze dostałem włoskie winko |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2011, 10:24
|
|
|
superges napisał/a: | kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR? |
Spróbuj ruszyć "z piskiem" (zwłaszcza jak jest mokro) to zobaczysz efekt w postaci wielkiej ikony na wyświetlaczu |
|
|
|
 |
Kjuba
Forumowicz
Auto: Lancer 1,8 Invite, Octavia 3RS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-03-2011, 14:32
|
|
|
superges napisał/a: | lichy napisał/a: | superges napisał/a: | czy kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR? |
TAK
Auto kupywałem w Japan Motors w Katowicach. Wersja Invite, z wyprzedaży 2010 r ale udało mi się złapać czarny kolor szkoda tylko że tapicerka nie jest beżowa
Nie udało się wytargować za wiele - dywaniki, alarm i czujniki parkowania do tyłu a przy odbiorze dostałem włoskie winko |
z tym czarnym to ja bym się tak nie cieszył też go mam i każdą rysę widać hehehehhehe |
|
|
|
 |
superges
Forumowicz

|
Wysłany: 15-03-2011, 14:46
|
|
|
Właśnie czytałem, że brać forumowa pod tym względem narzeka na czarny kolor ale jak zobaczyłem tą perełkę w salonie, która patrzyła na mnie tymi ślepkami to nie mogłem jej odmówić |
|
|
|
 |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 16-03-2011, 18:13
|
|
|
No niestety ciężkie jest życie czorniawych... Dwójka przy wrzucaniu często lekko haczy... Ten typ tak ma o czym możesz poczytać w innym wątku... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
artisan
Forumowicz
Auto: był Lancer SB jest O III CVT
|
Wysłany: 16-03-2011, 21:41
|
|
|
Kjuba napisał/a: | superges napisał/a: | lichy napisał/a: | superges napisał/a: | czy kiedy auto będzie musiało użyć ESP (wiem, w lancim inaczej się to zwie to zaświeci się kontrolka? podobnie z ASR? |
TAK
z tym czarnym to ja bym się tak nie cieszył też go mam i każdą rysę widać hehehehhehe |
chciałem wczoraj napisać to samo, ale nie chciałem psuć koledze dobrego nastroju, ale skoro inni już zepsuli... Ja. miałem wcześniej czarną Hondę City, w tym kolorze wyglądała najlepiej i też na początku się dziwiłem że na koniec wyprzedaży został tylko czarny, przecież najładniejszy kolor:). Po kilku tygodniach użytkowania wiedziałem już dlaczego Gdy sprzedawałem ten samochód, kilka osób jak tylko telefonicznie dowiadywało się jaki jest kolor to od razu zrezygnowało z transakcji. Po tych doświadczeniach powiedziałem sobie nigdy więcej czarnego i wyłapałem z salonu srebrnego Lancerka .
Jednak ogólnie rzecz biorąc nie dziwię Ci się, Lancer w czarnym kolorze wygląda dla mnie najlepiej (no jeszcze grafitowy ten z reklam) ale niestety proza życia to już zupełnie inna bajka. |
_________________ Blog turystyczny
http://misienarowerze.blogspot.com/
Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
|