|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Dziwne zachowanie zapłonu |
Autor |
Wiadomość |
5krzychu
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse 1G
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-03-2011, 20:15 [1G 90-94] Dziwne zachowanie zapłonu
|
|
|
Witam ponownie, skoro wyjaśniła mi się sprawa wysokich obrotów na ssaniu, przyszedł czas na kolejny problem, mam nadzieje że ostatni. otóż sprawa wygląda następująco, zapłon mam ustawiony na około 10 stopni bez zmasowanego ZUZ, gdy delikatnie dodaje gazu znak na kole wyraźnie idzie do przodu, czyli przyspiesza zapłon, natomiast gdy energicznie nacisnę na gaz to znak na kole cofa się dużo poza skale i powoli przesuwa sie do przodu, występuje wtedy wyraźne mulenie, dopiero gdy znak mija około 10 stopni wtedy zaczyna się dobrze wkręcać. Gdzieś w necie wyczytałem że opóźnienie zapłonu podczas dodania gazu to normalna rzecz, ale wiem że w moim przypadku to nie jest normalne, wcisnę gaz silnik chwile muli(tak jakby nie mógł się zebrać)dopiero po chwili(patrząc na obrotomierz to od około 3000rpm, no może trochę wcześniej)zaczyna wkręcać się tak jak powinien. dodam, że w tym czasie nie mam żadnych stuków, wartość KNCK cały czas na 0, błędów też nie mam, jak myślicie przez co tak mam? byłbym wdzięczny żeby ktoś z was sprawdził jak zachowuje się zapłon podczas delikatnego i energicznego otwarcia przepustnicy. dodam jeszcze że zapłon cały czas sprawdzałem lampą stroboskopową, nie sugerowałem się danymi z palma. |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 13-03-2011, 07:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-03-2011, 07:21
|
|
|
dane z palma są prawdziwe jeżeli ustawisz zapłon w trybie ZUZ na 5°, wtedy na wolnych obrotach bez zuz masz 8° +/-2° (skacze) i w realu i na palmie, zapłonu nie ustawia się ani na oko ani bez trybu ZUZ
zapłon ustaw lampą strobo w trybie ZUZ (pamiętaj żeby nie podpinać niczego do złącza diagnostycznego wtedy), nie ma innej rady, masz tam gaz?
[ Dodano: 13-03-2011, 07:29 ]
swoją drogą, możesz mieć zapłon trochę za późny bo przy dobrze ustawionym silniku przy gwałtownym dodaniu gazu Knock Sensor powinien jednym skokiem pokazać wartość 1-3 czasem 3-6 gdy jest ustawiony np +5°, czyli zamiast 5 to 10 w trybie ZUZ (na przykład gdy mamy instalacje gazową)
przy okazji (może komuś się przyda) gdy mamy instalacje na wtrysku występuje czasem nawet 16 z tegoż względu, że przy gwałtownym dodaniu gazu ECU podaje paliwo w trybie full-group na wszystkie gary około 0.5-1.5ms, komputer gazowy ani praktycznie żaden wtryskiwacz gazowy nie jest w stanie tego odtworzyć, przez co przez ułamek sekundy jest uboższa mieszanka no i Knock, nie jest to szkodliwe, i nie jest to do poprawienia, powoduje mini zdławienie przy gwałtownym dodaniu gazu, zdarza się że jest ono nawet niezauważalne, a jeżeli już to tylko przy przygazówce na postoju, gdy mamy szarpnięcie podczas jazdy po gwałtownym dodaniu gazu (instalacja wtryskowa) znaczy że nie jest ona odpowiednio zestrojona, w dobrze ustawionych mixerach/blosach nie ma ani pierwszych ani drugich objawów, tam gaz cały czas jest podawany
[ Dodano: 13-03-2011, 07:38 ]
przykład, silnik z uszkodzonym popychaczem, stuka dopóki nie dostanie wyższego ciśnienia oleju (wyższe obroty) KS odczytuje stuki tylko kiedy silnik ma obciążenie (nie pokazuje stuków na wolnych obrotach np.), zapłon ustawiony był na 5°, przy pierwszej przygazówce odezwały się popychacze (wart 36), przy drugiej wartość 2 (standard) bo popychacz dostał ciśnienia
 |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
5krzychu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-03-2011, 12:23
|
|
|
zapłon ustawiałem lampą stroboskopową z trybie ZUZ , ale teraz widzę że popełniłem błąd bo nie odpiąłem kabli od palma z wtyczki diagnostycznej, więc zapłon mam do poprawki, instalacji gazowej nie posiadam. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 13-03-2011, 13:18
|
|
|
no to masz zapłon źle ustawiony i to sporo bo w trybie diagnostycznym Ty ustawiasz zapłon na 0 a ECU robi i tak korektę na 8 np ;p ustawiasz dalej, ustawisz na -5 a ECU dalej na 8 ;p |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:16
|
|
|
Witam, pozwolę sobie zapytać w temacie. Jak powinna wyglądać mapa zapłonu w 4g63 n/a? Mapa, którą mam w det II jest podzielona w zasadzie na 3 wartości. 15, 12 i od 4000rpm do odcinki 10. Nie mam mapy do porównania. Może ktoś życzliwy podpowie
Pozdrawiam. |
_________________ Eclipse 4g63 N/a 192KM/217NM
Lancer Evo IV 4g63T 316KM/396NM
Outlander 4g63T 210KM/290NM in progress |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 13-03-2011, 22:48
|
|
|
Nie pojmujesz. Mapa ori w ECU ma określone, nieznane wartości, a mapa DET to modyfikacja sygnału już istniejącego, czyli ECU ustala zapłon 8°, DET ma w tym punkcie swojej mapy korektę 0° to zapłon w rzeczywistości będzie 8°, natomiast jeżeli ECU ma w danym momencie 8° a DET w tym punkcie swojej mapy ma korektę -3° to rzeczywisty zapłon będzie miał wyprzedzenie 11°
8°BTDC (8 przed Górnym Martwym Punktem) to inaczej -8°ATDC (-8 za GMP)
kiedy zapłon jest 8° przed GMP i przyspieszysz go o dodatkowe 3 będzie 11
chyba że masz DET jako stand-alone zapłonowy podpięty i zastępuje całkiem ECU w tej kwestii, wtedy jak masz w mapie DETa 5 to w realu jest 5, jak masz 20 będzie 20, wtedy ECU masz w nosie (w tej kwestii)
tak czy owak nie potrzebujesz znać mapy ECU, za to strojąc musisz wiedzieć kiedy jest za wczesny a kiedy za późny...
po dokładne porady zapraszam do instrukcji obsługi DET'a... proszę założyć własny temat byle nie pisać w tym, bo to inna bajka... |
|
|
|
 |
5krzychu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2011, 17:11
|
|
|
sprawdziłem dzisiaj zapłon, może zacznę od początku. Rozgrzałem silnik do temp. roboczej (włączenie wentylatorów), zmasowałem ZUZ, odpiąłem kable z wtyczki diagnostycznej, odpaliłem samochód sprawdzam lampą, a tam znak na kole na 6 albo 7 stopni i nawet nie drgnie na boki, więc nawet nie ruszałem CASem bo zapłon wydaje się być ok. jak myślicie czym może być spowodowane to dość duże opóźnienie zapłonu przy "większym" otwarciu przepustnicy?sprawdził ktoś może jak to wygląda u siebie? |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 14-03-2011, 22:49
|
|
|
wychodzi poza skalę za zerem przy starcie znaczy pierwszy moment po otwarciu (zabezpieczenie przed mieszanką która już w silniku jest), a potem wędruje poza skalę 15+, to normalne zachowanie, zapłon przy pełnym obciążeniu to 21-24°, ale pełne obciążenie to przyspieszanie z pedałem w podłodze między 4kRPM a odcinką, a nie gazowanie pod blokiem |
|
|
|
 |
5krzychu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2011, 17:26
|
|
|
tzn. że jeżeli ja mam zapłon na poziomie 13, 14 stopni przy pełnym obciążeniu to mam coś nie tak? |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 15-03-2011, 20:39
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | mapa DET to modyfikacja sygnału już istniejącego, czyli ECU ustala zapłon 8°, DET ma w tym punkcie swojej mapy korektę 0° to zapłon w rzeczywistości będzie 8°, natomiast jeżeli ECU ma w danym momencie 8° a DET w tym punkcie swojej mapy ma korektę -3° to rzeczywisty zapłon będzie miał wyprzedzenie 11° |
no i o to to zatem mapa zapłonu w DET na 0 i wtedy będzie bez modyfikacji sygnału - powiedzmy fabryczne wartości zapłonu. Dzięki za info. |
_________________ Eclipse 4g63 N/a 192KM/217NM
Lancer Evo IV 4g63T 316KM/396NM
Outlander 4g63T 210KM/290NM in progress |
|
|
|
 |
5krzychu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2011, 22:28
|
|
|
zenek_bb napisał/a: |
swoją drogą, możesz mieć zapłon trochę za późny bo przy dobrze ustawionym silniku przy gwałtownym dodaniu gazu Knock Sensor powinien jednym skokiem pokazać wartość 1-3 czasem 3-6 gdy jest ustawiony np +5°, czyli zamiast 5 to 10 w trybie ZUZ (na przykład gdy mamy instalacje gazową)
|
Czyli mogę stopniowo wyprzedzać zapłon do momentu aż uzyskam niewielkie wartości KNCK? |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 15-03-2011, 23:00
|
|
|
Możesz bez obaw próbować, ale na KnockSum patrzysz podczas jazdy, pełne obciążenie, od 2kRPM do powiedzmy 7kRPM (szkoda go targać dalej) najlepiej na 3cim biegu by czas występowania KS był do odczytania przez loggera, kiedy zobaczysz KS 0-1 jest ok możesz spróbować o 1° jeszcze, 2-3 przez ułamek sek. czasem może być, ale nie może występować przy 6-7tys na stałe, 3-6 to trochę dużo, nawet chwilowe, ale powtarzające się takie skoki i lepiej zmniejszyć wyprzedzenie. |
|
|
|
 |
|
|