[1G 90-94] Problem z hamulcem ręcznym |
Autor |
Wiadomość |
Damian_Eclipse
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse GST (1g)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2011, 19:00 [1G 90-94] Problem z hamulcem ręcznym
|
|
|
Siema! Wymieniłem tylne zaciski i obie linki od hamulca ręcznego, a efekt taki sobie... Co może być przyczyną? Ręczny niby trzyma ale wg mnie to powinno być tak że jak zaciągnę przy 20km/h to koła powinny ,,piszczeć'', a u mnie auto po prostu powoli zwalnia... |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 14-03-2011, 23:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
Auto: galant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 60 Skąd: Bielany/Wrocław
|
Wysłany: 14-03-2011, 19:07
|
|
|
Spróbuj jeszcze odpowietrzyc zaciski moze poprawi się |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-03-2011, 23:02
|
|
|
pozostaje sprawdzić zaciski jak reloop7 ale nie tylko pod kątem zapowietrzenia ale też działania mechanizmu ręcznego, skontroluj czy klocki pracują na całej szerokości swojej na tarczy, naciąg linki ręcznego regulujesz przez dziurę w schowku konsoli środkowej
[ Dodano: 14-03-2011, 23:48 ]
zapomniałem dodać, że ręczny w 1G jest tępy, służy do parkowania, a nie do wyrzucania dupy z zakrętu ;p |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse 97'
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 149 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-03-2011, 08:49
|
|
|
W 1G też są tarczobębny jak w 2G? Bo w 2G, żeby wyregulować ręczny to tak jak zenek napisał. W samej tarczy mam zaślepkę (gumkę), którą się ściąga, a następnie przez tą dziurkę szukasz zębatki w środku obracając piastą. Jak znajdziesz zębatkę to musisz włożyć śrubokręt płaski i popychać zęby tak, żeby element ten się rozkręcał i rozpychał szczęki. Tak długo odkręcasz to, aż nie złapie koła. Potem lekko luzujesz i masz zrobioną jedną stronę. Potem z drugą to samo. Musi Ci ładnie łapać. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 15-03-2011, 12:13
|
|
|
Niestety nie, tu nie ma tarczobębnów jak w 2G |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 15-03-2011, 14:07
|
|
|
Fakt, że ręczny w ecli nie jest rewelacyjny ale przy dobrych tarczach, klockach i prawidłowym naciągu linek (które nie mogą być zapieczone w pancerzach) idzie spokojnie nawrócić na ręcznym nawet na suchym asfalcie.
Niestety linki z czasem się wyciągają i nie da się ich wystarczająco naciągnąć. |
|
|
|
 |
Damian_Eclipse
Forumowicz

|
Wysłany: 15-03-2011, 23:07
|
|
|
no wlasnie dlatego myslalem ze to wina wyciagnietych linek, ale po wymianie na nowe nie widze znacznej poprawy. Nie chce palic gumy, czy zawracac na recznym tylko chce zeby wszystko bylo na swoim miejscu i dzialalo poprawnie. Dzieki za odpowiedzi, jak bedzie czas to pobawie sie z tymi zaciskami albo oddam mechanikowi.. chociaz juz coraz bardziej boje sie oddawac auto komukolwiek bo coraz czesciej jestem zawiedziony z efektow ,,napraw''. Gdyby znalazl sie ktos ogarniety z okolic Złotowa (Piły) to chetnie bym sie spotkal. |
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 15-03-2011, 23:39
|
|
|
Dobre podejście do sprawy
Daj znać kiedy coś porobisz, czy jest lepiej i jak to działa.
Pytanie do Ciebie za 100p. gdzie kupiłeś i ile dałeś za nowe linki ręcznego? |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 16-03-2011, 09:18
|
|
|
Ja ok rok temu kupowałem lewą linkę na allegro, kosztowała 110zł. Damian_Eclipse, a naciągnąłeś dobrze te linki regulacją w podłokietniku?
U mnie na badaniu technicznym wydajność ręcznego jest podobna jak nożnego z tyłu. Fakt, że ogólnie hamulce w ecli z tyłu to porażka. Z tego co pamiętam, mają zaledwie 20% udziału w sile hamowania, pewnie dlatego jest częsty problem z przegrzewaniem przednich tarcz, które muszą wykonywać większość pracy. |
|
|
|
 |
Damian_Eclipse
Forumowicz

|
Wysłany: 16-03-2011, 16:42
|
|
|
za 2 linki zaplacilem 200 zl, znalazlem na allegro. Moge dac nr gg tej osoby jesli ktos potrzebuje. No wydaje mi sie ze sa dobrze naciagniete, ale jeszcze dla pewnosci sprawdze. |
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 16-03-2011, 21:13
|
|
|
Damian_Eclipse napisał/a: | za 2 linki zaplacilem 200 zl, znalazlem na allegro |
a to te linki widziałem, myślałem, że masz lepsze/tańsze źródło |
|
|
|
 |
|