Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Złodziej wezwał policje na pomoc...
Autor Wiadomość
stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2006, 12:14   Złodziej wezwał policje na pomoc...

Cytat:
Z poważnymi obrażeniami głowy, w tym pękniętą podstawą czaszki, trafił do szpitala 25-latek z Gliwic, który włamał się do nowobudowanego domu w tym mieście.
Pilnujący budynku stróż tak zdecydowanie przeciwstawił się włamywaczowi, że niedoszły złodziej musiał wezwać na pomoc policję.

Rzecznik gliwickiej policji Marek Słomski powiedział, że 28-letni stróż, który zaatakował złodzieja siekierą, powodując u niego ciężkie obrażenia, został zatrzymany w policyjnym areszcie. Odpowie przed sądem za przekroczenie granic obrony koniecznej.

Według relacji rzecznika, wydarzenia, jakie w nocy ze środy na czwartek rozegrały się na budowie domu jednorodzinnego w Gliwicach- Bojkowie, przypominają sceny z hollywoodzkiego horroru.

Pod wytypowany do obrabowania nowy dom 25-latek przyjechał dostawczym fordem transitem około północy. Nie spodziewał się, że na poddaszu śpi wynajęty przez właścicieli posesji dozorca. Wyłamał drzwi i wszedł do wnętrza budynku.

"W tym momencie do akcji wkroczył stróż z siekierą w rękach i zadał intruzowi trzy ciosy obuchem w głowę. Oszołomiony włamywacz uciekł do swojego auta. Udało mu się zaryglować zamki i uruchomić silnik, ale nie zdołał odjechać" - powiedział rzecznik.

Mimo przepłoszenia sprawcy ochroniarz nie zrezygnował - wybił siekierą szybę w aucie i złapał za kierownicę, wykręcając ją tak, że samochód wjechał w pryzmę piachu, skąd nie mógł już wyjechać. Przerażony niedoszły złodziej, uwięziony w samochodzie, telefonicznie wezwał na pomoc policję.

Według informacji lekarzy, mimo poważnych obrażeń głowy życie włamywacza nie jest zagrożone. Mężczyzna odpowie za usiłowanie kradzieży z włamaniem, za co grozi do 10 lat więzienia.

Natomiast to, czy energiczny stróż przekroczył granice obrony koniecznej, rozstrzygnie sąd. Za pobicie i spowodowanie u ofiary ciężkich obrażeń mogłoby grozić mu maksymalnie 10 lat więzienia, a za udział w bójce z użyciem niebezpiecznego narzędzia do 8 lat. Mężczyzna trafił do policyjnej izby zatrzymań.

Żródło: http://wiadomosci.onet.pl/1427359,11,item.html

Moim zdaniem stróż nie powinien mieć z tego tytułu żadnych problemów. Jeśli ktoś porywa się na cudzą własność musi sobie zdawac sprawę, że za pare groszy może stracić życie.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 02-11-2006, 12:19   

W USA by go zastrzelił i wyrzucił na chodnik - Policja by mu gratulowała skutecznej obrony... U nas go posadzą a kumple złodzieja zrobią mu z d*** jesień średniowiecza...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-11-2006, 12:24   

Niestety chronimy złodziei.
Też buduję, teraz mam stan zamknięty, ale nie ma wylewek - przez co jeden taki już mi się wturlał bramą garażową (prześwit ca. 18 cm). Nawet nie wiecie, jak można się bać - człowiek wpruwa sobie flaki, żeby coś osiągnąć i mieć a tu taka k..wa i złodziej przyjdą.
Jestem też za daniem nagrody stróżowi, a złodziejowi uciąć dłoń i wytatuować na czole - ZŁODZIEJ - żeby każdy wiedział, jak daleko się od niego trzymać...

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 02-11-2006, 13:38   

Rodzice koncza rozbudowe kupionego domu. Gdy zamontowano im okna i czekali jeszcze na drzwi to ojciec przez 4 tygodnie spal zeby okna za kilkanascie tysiecy byly na swoim miejscu - mimo, ze to stary domek na srodku zamieszkanego od dziesiatek lat osiedla.

Ojciec buduje tez instalacje c.o./c.w.u/gaz na nowobudowanych osiedlach i juz wielokrotnie zaraz po zamontowaniu grzejnikow/piecy nastepnego dnia okazywalo sie, ze ich nie ma. A developer zlecajacy montarz urzadzen ma wynajeta ochrone na calym osiedlu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-11-2006, 13:47   

Tak samo drżę o okna...
Często nie ma znaczenia, gdzie się dom znajduje - jednego dnia ekipa montuje, drugiego przyjeżdża w samo południe druga, oklejonym samochodem (żeby było widać wielkie znaki - MONTAŻ OKIEN), w kombinezonach i w samo południe wymontowuje - dodatkowo głosno klnąć "jaki to ten właściciel głupi - najpierw kazał montować, teraz mu się nie podobają". Sąsiedzi kiwają głowami, a następnego dnia właściciel przyjeżdża i ze zdziwieniem patrzy, gdzie są jego okna. Teraz już się nawet domy pod ukradzione okna projektuje...

Nie ma żadnych zasad - tu same k...y i złodzieje - szwagrowi ukradli urządzenia kapilarne (od włączników termostatycznych), każde warte ok. 100 zł, i sprzedali na złom za kilka zł - myśleli, że to zwykłe przewody aluminiowe...

Naprawdę każdego bandziora bym trwale tatuował na czole i policzkach - musiałby się też raz na tydzień zgłaszać na policję celem pokazania, że nie usunął. Od razu byłoby wiadomo kto jest kto. A więzienie bym zamienił na ciężkie, niewykwalifikowane prace przy autostradach...

EDIT: Resocjalizacja nie istnieje...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 02-11-2006, 14:38   

szczyt szczytow to juz jak sam wlasciciel jest podczas tego jak mu okna wymontowuja bo to jednak "nie te okna" firma oczywiscie te same kombinezony, auto itp., po tygodniu gdzie moje okna?? a z firmy ze juz od tygodnia powinny byc zamontowane :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 16:05   

eh szkoda ze mamy takie a nie inne prawo , bo nie rozumiem tego jak broniac sie przed zlodziejem mozna isc do wiezienia :!: :?: chory system jak dla mnie

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 02-11-2006, 17:12   

Gdzieś już chyba ten temat był poruszany - PiS właśnie pracuje nad nowym kodeksem karnym, podnoszącym kary za wiele przestępstw i wprowadzającym zasadę "MÓJ DOM MOJĄ TWIERDZĄ". Z tego co czytałem, mają wogóle znieść "przekroczenie granic obrony koniecznej" i durną zasadę, że nie wolno używać broni "groźniejszej" niż broń napastnika (obecnie taka idiotyczna zasada obowiązuje. Oznacza ona, że np. ja nie mogę się właściwie bronić, bo trenowałem kiedyś JuJitsu - jeżeli trafię na napastnika, który nic nie trenował, wtedy moje ręcę są "groźniejszą" bronią niż jego i mogę iść siedzieć).

Edit: Teraz mi się przypomniało - Ziobro już parę miesięcy temu wydał prokuratorom instrukcję, która mówi, żeby odpuszczali sprawy o "przekroczenie granic...". Ale nie jest to instrukcja wiążąca, więc jakiś upierdliwy prokurator dalej może próbować "posadzić" tego stróża.

dager
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 17:32   

szczeslaw napisał/a:
Ziobro już parę miesięcy temu wydał prokuratorom instrukcję, która mówi, żeby odpuszczali sprawy o "przekroczenie granic..."
, widocznie nie dosyć dokładną , skoro dalej się tym zajmują :roll:

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 17:35   

moze wkoncu PIS zacznie cos robic a nie tylko obiecywac ...

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 02-11-2006, 17:37   

dager napisał/a:
widocznie nie dosyć dokładną , skoro dalej się tym zajmują

To nie do końca tak - w końcu zgodnie z nadal obowiązującym prawem, to dalej jest przestępstwo. Dlatego policja ma obowiązek zatrzymać delikwenta, a prokuratura wszcząć sprawę z urzędu, bo zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa. Jednak może ją prowadzić tak, by uniewinnić "sprawcę".

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 06-11-2006, 08:55   

Moim zdaniem stróż powinien dostać nagrodę od policji. :wink:
Co do polskiego prawa, to mamy identyczne zdanie - jest chore :x

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

dager
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2006, 19:02   

akbi napisał/a:
Moim zdaniem stróż powinien dostać nagrodę od policji.
, a drugą od właściciela budowanego domu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu