Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Olej i troche strachu
Autor Wiadomość
Mario77 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 2000r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-03-2011, 17:48   [3.2 DID] Olej i troche strachu

Witam szanowne grono.Kupiłem pajero 3.2 DID rocznik 2000 i chciałbym wymienić olej.Biorę pod uwagę dwa> CASTROL EDGE 5W30 Longlife i CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40.Specyfikacja tych olei wiadomo jest podana i można poczytać.Mi jednak, chodzi o praktykę i co mówi wasze wasze doświadczenie.Wiadomo nie od dziś ,ze każdy dla swojego samochodu chce jak najlepiej, lecz patrząc pod katem JAKOŚĆ>SKUTECZNOŚĆ>CENA napisałem ten post, licząc na doświadczenie forumowiczów.Wyprzedzając pytania dlaczego akurat castrol, odpowiem ze jest dla mnie wygodny, z tego powodu że pracując za granicą tu gdzie jestem jest olejem łatwo dostępnym.Przy okazji chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie.Moje pajero pali od tzw."strzała" , jednak miałem raz przypadek, że gdy zapaliłem go przy dużym mrozie z początku chwilkę chodził nierówno, a potem jak zaczął pracować stabilnie na wolnych obrotach po dodaniu gazu wchodził na 1200 i tak trzymał.Zdarzyło się to tylko raz potem spokój.Chodzi mi o to czy mam się zacząć martwic (sławna pompa).To chyba na tyle.Mile widziane wszelkie sugestie i rady.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

tomekhydra 
Forumowicz

Auto: PAJERO III 3,2 did long 2005
Wysłany: 16-03-2011, 19:37   

Witam,od jesieni używam magnateca-zero problemów,olej wymieniony w Bytowie u Zbyszka.Jedyny minus to generalnie wyższa cena castrola,ale w ogólnych kosztach eksploatacji to kropla w morzu :twisted: Co do zapalania to mój tez przy dużych mrozach i po kilkudniowym postoju po zapłonie chwilkę (2-3 sek) pracuje nierówno.Nie zdarzyło mi się jednak by trzymał powyższone obroty.Jeśli był to przypadek jednostkowy to nie przejmowałbym się,jeśli się powtórzy to wtedy zacznij się zastanawiać :wink: ,stare przyslowie mówi,, jeśli coś zdarzylo się raz może już się nie zdarzyć,jeśli zdarzyło sie dwa razy na pewno zdarzy się znów",wtedy podepnij auto pod kompa :mrgreen: .pzdr tomek

RafalB 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID long
Wysłany: 17-03-2011, 07:55   

Ja tez mam zalany CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40. Filtry i oleje kupowałem u Zbyszka taki mi przysłał, taki zalałem i jest ok.

Bartek5 
Forumowicz

Auto: Z Pajero na LADA 4x4 :)
Wysłany: 17-03-2011, 21:34   

Cześć

Ja zalałem olejem Valvoline MXL 5W-30 i nikt mnie nie przekona do innego oleju :)
Jedna wada - ciężko dostępny i nie zbyt tani.

Pozdrawiam

Mario77 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-03-2011, 21:40   

A co w nim jest takiego wyjątkowego,że się nie dasz przekonać do innego?

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 18-03-2011, 16:10   

ładnie pachnie ;)

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

Bartek5 
Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 08:37   

Noo ładnie, szczególnie MST. MXL ma już inny zapach :)
Te oleje sa w pełni syntetyczne jako nie liczne w Polsce.
Oleje Valvoline sprzedawane w Polsce są rozlewane bodajże w Holandii.
Są mało znane przez co praktycznie brak podróbek. czego nie można powiedzieć o mobilach,castrolach itp.. sprzedawanych za pół darmo.

Pisać można wiele. Ale po co. Ten temat był wałkowany na wielu forach i jeszcze nie spotkałem się z negatywną opinią na temat olejów Valvoline.

Oczywiście to jest moje zdanie. A wybór pozostawiam Tobie.

Pozdrawiam

Mario77 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 10:16   

I właśnie o to chodzi,żeby wymienić się rzetelna opinia, które oleje zasługują na uwagę.Wielu z nas w trosce o swoje samochody często zapłaciło by parę złotych więcej, żeby otrzymać dobry,markowy olej spełniający w 100% swoja specyfikacje.Tymczasem faktycznie poczytałem trochę o olejach i podróbek nie brakuje.Spotkałem nawet gdzieś jakaś wzmiankę, że castrol u nas jest produkowany na bazie lotosa.Efektem tego jest niska cena co zresztą słusznie zauważył Bartek5.Kontynuując tego posta, możne za jakiś czas powstanie mini lista markowych dobrych olejów, (ze znikomym ryzykiem podróbki) polecanych przez użytkowników pajero.Najważniejsze,że będą to oleje sprawdzone na tym konkretnym modelu i potem inni użytkownicy forum, szukający oleju spokojnie coś wybiorą.

Bartek5 
Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 10:41   

Rzetelnie i śmiało mogę polecić do silnika 3.2DiD (Pajero III) (zgodnie z tym co na stronie Valvoline)

1. Valvoline SynPower MXL 5W-30
4l - ok. 230zł
1l - ok. 50zł

tylko proszę zwrócić uwagę na ten 3-literkowy symbol. inne to MST , XL-III ,ENV C2 i bez symbolu - każdy posiada inne normy i co za tym idzie skład chemiczny.

jeśli ktoś preferuje 10W-40 to
2. Valvoline Durablend 10W-40

Do dyferencjałów :
1. Valvoline HP GL5 80W-90

Do skrzyni redukcyjnej:
2. Valvoline SynPower TDL 75W-90

Valvoline zaleca wymianę oleju w silniku co 30 000 km lecz ja wole wymienić już przy
15 000 km.

I uwaga na alledrogo, najpewniej kupować u dystrybutorów Valvoline Polska (lista na ich stronie).

A na koniec zapraszam na "małą" lekturke:
http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Mario77 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 12:18   

I o to właśnie chodzi.Zachęcam do wpisywania pełnej gamy olejów do pajero, jak zrobił to Bartek5.Natomiast link , który zamieścił powyżej to już lektura dla ambitnych.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 20-03-2011, 17:40   

Bartek5 napisał/a:
A na koniec zapraszam na "małą" lekturke:

Hm.... nie wiem do końca co o tym mysleć ? Trudno z wieloma faktami się nie zgodzić, ale czyżby tak żle było z wieloma wyrobami firm uznawanych za "markowe" ??

Bartek5 
Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 18:38   

PiotrKw jak nie wiesz co o tym myśleć to poczytaj wątek na forum Nissana:

http://forum.nissanklub.p...olej-valvoline/

i zwróć uwagę na dwa zdania:
"Tak dla ciekawości dodam, że ostatnio trafiłem na ogłoszenie w lokalnej prasie o treści: ...kupię zużyte opakowania po olejach Mobil, cena za opakowanie w bardzo dobrym stanie - 5 zł sztuka...."

"W Warszawie za takie opakowanie płacą znacznie więcej, nawet około 15 zl,bańki po MOBIL 1 nie mają praktycznie żadnego zabezpieczenia, można je odkręcić z całym korkirm z powrotem zakręcić i niema praktycznie żadnego śladu "

Więc sami widzicie czemu leje Valvoline i nie myślę zmieniać na nic innego:D

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 20-03-2011, 18:50   

Jedna rzecz to podróby i oszustwa sprzedawców, ( to poruszyłeś ) a druga to producenci którzy nie piszą całej prawdy lub ją zatajają, reklamując swoje wyroby. I przeciwko tym ostatnim mamy chyba mniejsze szanse obrony. Jak bowiem bez badań laboratoryjnych stwierdzić, że olej przedstawiany jako syntetyk , tak do końca syntetykiem nie jest ???

Mario77 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-03-2011, 19:44   

Według mnie producentów olejów nie masz się co obawiać, dopóki otrzymujesz oryginalny produkt.Gorzej jak już trafisz na pochodne wyroby, pod marka danego producenta.Spokojnie możesz zalać CASTROLA, MOBILA ,SHELLA czy wspomniany VALVOLIN dopóki jest oryginalny, i na pewno będzie skuteczny.Myślę też że unikanie "okazji cenowych",kupowanie oleju od pewnych i sprawdzonych firm pozwoli zminimalizować ryzyko kupienia "extra oliwy".Kolejnym moim spostrzeżeniem jest sprzedaż olejów importowanych z Niemiec,Francji czy Holandii.Na znanym wszystkim portalu aukcyjnym bez trudu można znaleźć ogłoszenia większości marek.Jest to jakieś tam wyjście z sytuacji,gdyż znajdując uczciwego sprzedawce trafi do nas produkt faktycznie oryginalny,a przecież nie możemy zakładać ze 100% ludzi handlujących olejami to oszuści i naciągacze.Reasumując wydaje mi się, że każdy olej będzie dobry po warunkiem że będzie produktem oryginalnym.

Odpowiedz do tematu