Rozrusznik - gdzie jest? |
Autor |
Wiadomość |
tadek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2006, 17:38 Rozrusznik - gdzie jest?
|
|
|
Witam!
Proszę o informację czy rozrusznik w modelu Cari z 1997 r. 1.6 benz. znajduje się w miejscu podobnym do wskazanego na forum w opisie modelu Colt: http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=2334
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Tadek |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-11-2006, 17:56
|
|
|
tadek, ściągnij sobie service manual do Carismy -oto link
A w temacie który pokazałeś jest rozrusznik ale do Colta z rocznika 88-92.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-11-2006, 19:10
|
|
|
hmmm... pomyślmy - rozrusznik musi kręcić kołem zamachowym, które jest w komorze sprzęgła - a więc między silnikiem a skrzynką biegów
idąc dalej - nie ma go na górze skrzyni, nie ma na dole ani z przodu - pozostaje tylko tył |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 03-11-2006, 19:41
|
|
|
tak z tylu silnika(miedzy silnikiem a sciana grodziowa, bodajze w 2 szczelinie od lewej w kolektorze ssacym) |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 03-11-2006, 19:53
|
|
|
siedzi pod alternatorem,jednak nie bezpośrenio przy nim. Ładny widok ma się od spodu auta. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
tadek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2006, 19:55 Podziękowania - niestety dalej :(
|
|
|
Hubeeert napisał:
Cytat: | tadek, ściągnij sobie service manual do Carismy -oto link |
Dzięki za link, ciężki link ale manual zawsze może się przydać.
Cytat: | A w temacie który pokazałeś jest rozrusznik ale do Colta z rocznika 88-92. |
Tak właśnie napisałem w pytaniu myśląc być może naiwnie, że Cari ma w podobnym miejscu.
Natomiast Krzyzak napisał:
Cytat: | hmmm... pomyślmy - rozrusznik musi kręcić kołem zamachowym, które jest w komorze sprzęgła - a więc między silnikiem a skrzynką biegów |
No niby tak ale nigdy nie wiadomo
Cytat: | idąc dalej - nie ma go na górze skrzyni, nie ma na dole ani z przodu - pozostaje tylko tył |
Szukałem tam gdzie go nie ma a po podniesieniu samochodu lewarkiem z prawej strony i wczołgując się pod komorę silnika oczom moim nie ukazał się żaden element mogący nawet przypominać rozrusznik - ale ja widocznie patrzyłem nie tak (z tyłu skrzyni) jak trzeba.
Dziękując Wam za pomoc, pozdrawiam,
Tadek
[ Dodano: 04-11-2006, 12:27 ]
Witam ponownie,
zgodnie z Waszymi sugestiami mam manual lecz niestety nie ma tam schematu, jak np. dla Colt-a, gdzie jest ten @&^&% rozrusznik - jednocześnie otrzymałem sprzeczne info (1. koło alternatora, 2. koło skrzyni biegów), dlatego ponownie proszę o wyjaśnienie: jak powinny przebiegać po kolei czynności wyjęcia rozrusznika w Cari z '97 roku (może coś jak opis dotyczący Colta - 1. odkręć trąbę słonia itd.)
Pozdrawiam,
Tadek |
|
|
|
 |
tadek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2006, 15:00 C.d.: Rozrusznik - gdzie jest?
|
|
|
Witam ponownie,
zgodnie z Waszymi sugestiami mam manual lecz niestety nie ma tam schematu, jak np. dla Colt-a, gdzie jest ten @&^&% rozrusznik - jednocześnie otrzymałem sprzeczne info (1. koło alternatora, 2. koło skrzyni biegów), dlatego ponownie proszę o wyjaśnienie: jak powinny przebiegać po kolei czynności wyjęcia rozrusznika w Cari z '97 roku (może coś jak opis dotyczący Colta - 1. odkręć trąbę słonia od filtra powietrza itd.) Proszę o odpowiedź osoby znające temat.
Pozdrawiam,
Tadek
p.s. Sorry za nowy temat lecz do poprzedniego na pewno nikt by już nie zajrzał. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-11-2006, 15:21
|
|
|
Zajrzałby i dlatego połączę te dwa ze sobą. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2006, 16:09
|
|
|
rozrusznik zawsze porusza kolem zamachowym - tj jest blisko skrzyni biegow
1. zdejmij trabe slonia
2. odlacz klemy od aku
3. wcisnij reke miedzy kanaly dolotowe i patrzac od przodu auta macaj w lewa strone
4. wymacaj 3 kable podlaczone do rozrusznika - odkrec je
5. tam gdzie zdjales trabe slonia znajdz 3 (lub 4) sruby mocujace rozrusznik i tez je odkrec
6. znowu wcisnij reke miedzy kanaly i delikatnie pociagnij rozrusznik - wysuniesz go z zebow kola zamachowego
i pozamiatane |
|
|
|
 |
tadek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2006, 16:53
|
|
|
adams12 napisał/a: | rozrusznik zawsze porusza kolem zamachowym - tj jest blisko skrzyni biegow
1. zdejmij trabe slonia [...] |
Wielkie dzięki
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 17:29
|
|
|
No i co z tym rozrusznikiem udało się
Mnie czeka to samo, ale to co napisał Adams - wygląda dziecinnie prosto
Ja nie mogę ręki nigdzie wcisnąć nawet od spodu |
|
|
|
 |
tadek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 18:57
|
|
|
mario-borek napisał/a: | No i co z tym rozrusznikiem udało się |
I tak i nie. Udało mi się go odnaleźć (od dołu nawet widać), zdjąć jeden wciskany przewód, wyczyścić go, odsunąłem gumowy kapturek z drugiego i też wyczyściłem szuwaksem do połączeń elektrycznych. Na koniec lekko postukałem w rozrusznik i... zakręcił. Wiem na pewno, że się kończy, dlatego czeka mnie wymiana szczotek i przesmarowanie. Co do jego wymontowania to ja niestety odpadam - od góry koszmarne dojście a od dołu to już w ogóle nie ma o czym mówić. Ale ja to tylko klocki i olej potrafię wymienić... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-11-2006, 19:18
|
|
|
tez mnie zastanawialo jak wymienili szczotki, zapytalem majchrow a ci no jakto jak - jeden z gory odkrecal drugi z dolu lapal |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 20:09
|
|
|
Jutro koniecznie muszę się zająć tym rozrusznikiem.
Dzisiaj dwa razy startowałem na pych.
Wstyd misia za tyłek trzymali i go popychali
Sam się naprawy nie podejmę ale są firmy co zajmują się regeneracją rozruszników.
Widzę że największym problemem będzie wyjęcie rozrusznika
jutro rano sprubujemy go wyjąć.
Odnoszę wrażenie że te miśki były zrobione na 200 tyś km po tym przebiegu wszystko zaczyna się kończyć. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-11-2006, 20:19
|
|
|
mnie szczotki padly po 120tys nie ma normy na to - a jest to element eksploatacyjny, jakcos to szczotki do nabycia w sklepach z czesciami do renault i innych francuzow, lepiej sie zaopatrzyc w rurke z 2cm srednicy i dlugosci z pol metra i pieprznac w rozrusznik |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|