Udzwiękowienie Lancera |
Autor |
Wiadomość |
Ali100
Nowy Forumowicz Kulturalny kierowca

Auto: Lancer 98' Kombi
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-04-2011, 09:44 Re: Udzwiękowienie Lancera
|
|
|
Ali100 napisał/a: | Pewno ludzie będą mi doradzali wymianę radia ale w tym momencie nie wejdzie to w grę. |
Wymiana radia nie koniecznie, ale jakiś dodatkowy wzmacniacz by się przydał Hertz'y lubią być zasilane dużą mocą.
Poza tym nawet najlepsze głośniki mogą grać słabo, jeśli drzwi są nie wygłuszone. Jest z tym trochę roboty, ale efekty są powalające. Myślę, że to najtańszy sposób na poprawę jakości brzmienia. |
|
|
|
 |
Ali100

|
Wysłany: 01-04-2011, 09:49
|
|
|
Wygłuszanie drzwi jest narazie w planach bo nawet na tą chwilę słyszę brzęk blachy
A ze wzmacniaczem to mógłbyś mi coś polecić ? w miarę dobra cena bo się trochę na te sprzęty spłukałem |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-04-2011, 12:43
|
|
|
Nie będę rzucał konkretnymi modelami, powiem tylko, że warto zwrócić uwagę na firmy takie jak: Alpine, Audison, Crunch, Ground Zero, Helix, Hertz, Infinity, Rockford, u-DIMENSION i jeszcze kilka innych. Model wybierz według własnych preferencji (2-, 4-kanałowy) i ceny. Warto zwrócić uwagę na używki. Jak podasz jakąś konkretną kwotę i ilość głośników, które chcesz tym zasilić, może znajdziemy jakieś modele odpowiadające Twoim potrzebom |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2507 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 01-04-2011, 15:18
|
|
|
dokładnie wygłuszenie i wzmak |
|
|
|
 |
Ali100

|
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-04-2011, 15:57
|
|
|
Wzmacniacza potrzebujesz tylko do tych Hertz'ów. Małe Magnaty spokojnie uciągnie radio. Trochę szkoda, że nie zakupiłeś jednego zestawu komponentowego Hertz'ów, czyli oddzielnie głośnik niskotonowy i wysokotonowy + zwrotnica - grałoby lepiej. Pamiętaj, że nie zawsze większa liczba głośników przekłada się na większą głośność i lepszą jakość.
Podane przez Ciebie wzmacniacze będą grały, efekty na pewno będą lepsze niż na samym radiu. Nie lubię jednak firm, które okłamują klientów pisząc na obudowie, że ich wzmacniacz ma 600W, kiedy ich nie ma (Blaupunkt). W tym przedziale cenowym jednak za dużo nie powybrzydzasz Mimo wszystko na pewno znajdziesz coś lepszego 2-kanałowego, więc jeśli nie myślisz o rozbudowie zestawu o np. subwoofer, to nie ma co się pchać w 4-kanałówkę. |
|
|
|
 |
Ali100

|
Wysłany: 02-04-2011, 18:15
|
|
|
Ale ze mnie tempa łyżka ! (sorry ale musiałem) Mam przecież jeszcze 4 dni na testowanie sprzętu. Mogę powiedzieć w sklepie że mi nie odpowiada i z powrotem mam 280 PLN Bo Yuppy mówisz mi że zestaw od Hertza sprawdziłby się lepiej, masz jakieś coś na oku ? |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-04-2011, 13:24
|
|
|
Jasne, zestawy komponentowe zawsze lepiej się sprawdzają, więc warto będzie zamienić. Raz, że jesteś w stanie lepiej umieścić głośnik wysokotonowy, tak aby grał bardziej do uszu, po drugie są to dużo wytrzymalsze konstrukcje. Głośniki koaksjalne (współosiowe) są narażone na obrażenia w postaci chociażby wpadających drobinek piasku, no i ogólnie częściej ulegają awariom.
Za około 280zł dostaniesz zestaw Hertz HSK-165, który robi już niezłe zamieszanie (kiedyś kosztował sporo więcej). Za około 350zł dostaniesz Hertz ESK-165 - głośniki z nowszej i lepszej serii. Do obu zestawów będziesz dalej potrzebował wzmacniacza, bo radio ich nie uciągnie. Jest jeszcze tańszy zestaw DSK-165 - komponentowy odpowiednik zestawu DCX-165, który aktualnie posiadasz.
Jeśli mimo wszystko będziesz chciał trochę zaoszczędzić, polecam zestaw Helix Dark Blue DB 62.1 - jeden z lepszych, które dadzą radę pod samym radiem. Można je kupić za około 200zł.
Oczywiście jeśli wygłuszysz drzwi, każdy z tych zestawów zagra o wiele lepiej. |
|
|
|
 |
Ali100

|
Wysłany: 04-04-2011, 20:45
|
|
|
Świetnie wyglądają te Hertze HSK 165! Wkręciły mi się a Te małe magnaty ze spodu to wywalić mam też ? Ogólnie przez weekend do roboty się wziąłem i mam troszkę grosza więcej, jakiś wzmak + kabelki do 200 PLN by się znalazło ? Daję zdjęcie co i jak u mnie wygląda. A w sprawie wygłuszenia to znalazłem poradnik. Sprawdzi się?
 |
|
|
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
Wysłany: 04-04-2011, 21:52
|
|
|
Ogólnie hsk potrzebuje wzmacniacza jobtwojamać,czyli 100 RMS min,a co do jakości to taka spoko jebanka jest.Mam w lancerze kombi 2x2 z przodu i wiem jedno więcej bym ich nie kupił.Ogólnie hertz dla dresów jest,są lepsi czyt:ładniej brzmią,w tej samej cenie.Ale jak kto lubi.Jak chcesz żeby kopało w połowie ceny audiosystema xion to znakomity wybór lecz wymagający mocowo. |
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-04-2011, 22:45
|
|
|
Ali100 napisał/a: | a Te małe magnaty ze spodu to wywalić mam też ? |
Tak, będą tylko psuły scenę. Pomyśl, gdzie dobrze byłoby zamocować gwizdki, by grały jak najbliżej uszu.
Ali100 napisał/a: | A w sprawie wygłuszenia to znalazłem poradnik. Sprawdzi się? |
Wydaje się OK.
biriapro napisał/a: | Ogólnie hsk potrzebuje wzmacniacza jobtwojamać,czyli 100 RMS min,a co do jakości to taka spoko jebanka jest.Mam w lancerze kombi 2x2 z przodu i wiem jedno więcej bym ich nie kupił.Ogólnie hertz dla dresów jest,są lepsi czyt:ładniej brzmią,w tej samej cenie.Ale jak kto lubi.Jak chcesz żeby kopało w połowie ceny audiosystema xion to znakomity wybór lecz wymagający mocowo. |
Co do niezłego łupnięcia, to fakt, mają to. Wzmacniacz też oczywiście im większy, tym lepiej. Co do brzmienia, tu wiele zależy od konstrukcji i wygłuszenia drzwi. Miałem okazję posłuchać ich przy dobrym wygłuszeniu i byłem naprawdę zachwycony. Jeśli drzwi są słabo wygłuszone, to każdy głośnik może zagrać słabo lub dobrze - loteria. Oczywiście świat się na Hertz'ie nie kończy, jednak HSK uważam za jeden z lepszych wyborów w tym przedziale cenowym.
Muszę kiedyś kogoś namówić na zestaw Beyma SCK-65, jestem naprawdę ciekaw jak ta firma radzi sobie w Car Audio. Jednak zestaw jest w tej chwili praktycznie nie do dostania, jedyny dystrybutor na Polskę (elmuz) przestał go sprowadzać. |
|
|
|
 |
Ali100

|
Wysłany: 04-04-2011, 23:40
|
|
|
Więc robię tak : Pakuje jutro skrzynkę na pojazd, ruszam na zajęcia, w przerwie demontuje nagłośnienie i sprzedaje w sklepie. Potem biorę na allegro zestaw + wzmaka i mocuje
A jak się nazywa to coś czym się wykleja drzwi ? I gdzie to się kupuje ? oO |
|
|
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
Wysłany: 05-04-2011, 09:21
|
|
|
To maty do wygłuszania,po kosztach to app co proponuje,pod warunkiem że miekkie.Twarde za rok w formie granulatu z drzwi odkurzaczem wyciągniesz.W lancerze mi to zajęło ok 2 godziny drzwi.Taka dodatkowa wskazówka;za samym głośnikiem daj dwie lub trzy warstwy maty(ok 20 cm2).Pamiętaj o odtłuszczeniu drzwi (szczególnie tej warstwy wewnętrznej),dobrej opalarce,rękawiczkach co byś sie nie poparzył.Na drzwi potrzebujesz min 7-8 mat co nie znaczy że 15 nie wejdzie. |
|
 |
badmdfk
Mitsumaniak dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
|
Wysłany: 05-04-2011, 13:51
|
|
|
Ja to przede wszystkim zmieniłbym te hertze na jakiś dobry zestaw odseparowany pod wzmak a co do Helix Dark Blue DB 62.1 miałem okazję posłuchać na żywo w galancie bez wzmaka i rewelacji nie ma więc jak chcesz dobre walnięcie to tak jak pisał Yuppy, Hertz HSK-165 i jakiś subik z tyłu plus wzmak na alledrogo często można dostać jakąś konkretną używkę za dobrą cenę, która będzie się sprawdzała o niebo lepiej niż większość nowych wzmacniaczy. |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53593
 |
|
|
|
 |
|