[FOTO] Zwiedzanie lasów/lekki teren. Patryk32 |
Autor |
Wiadomość |
Patryk32
Mitsumaniak
Auto: Pajero 3.2D-ID Long
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2011, 19:34 [FOTO] Zwiedzanie lasów/lekki teren. Patryk32
|
|
|
Witam, otóż chciałbym "pochwalić się" moją pojarką, do której to miałem tyle pytań.
Co prawda nie jest 100% offroad bo w sumie terenowe (nie do końca) to ma tylko opony ...
Jako że znalazłem teraz chwile wolnego od pracy, postanowiłem trochę pozwiedzać pobliskie lasy: (oto kilka fotek, nie dużo bo jak zwykle baterie w aparacie były puste )
Szkoda że nie miałem przy sobie aparatu jak miś uczył się pływać w jeziorze(pękł pod nim lód). Było na co popatrzeć - zalany do połowy drzwi.... Potem siekiera, ostre rąbanie, lodu oczywiście i wyszarpywanie misia nissanem znajomego.
Jak widać takim longiem po lesie tez sie da chociaż myślę nad kupnem jakiejś małej terenówki z pełną blokada 4x4.
Niebawem postaram się wrzucić jeszcze jakieś fotki.
Komentarze mile widziane ;d(pozytywne oczywiście) |
_________________ Pajero 3.2D-ID Long, Seria
Vitara 3D Cabrio, Lift 4,3", 30" BFG MT
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:38
|
|
|
Patryk32 napisał/a: | Szkoda że nie miałem przy sobie aparatu jak miś uczył się pływać w jeziorze(pękł pod nim lód). Było na co popatrzeć - zalany do połowy drzwi.... | entuzjazm zrozumiały i szczęście co nie miara że nie łyknąłeś wody tzn silnik nie łyknął. Patryk32 napisał/a: | takim longiem po lesie tez sie da | jasne że się da .... a czemu nie i pamiętaj błoto wciąga i to dosłownie===>>> jak zasmakujesz to te opony AT zmienisz na MT snorkel założysz aby bezpiecznie przez wodę przejechać, jakąś wyciągarkę aby Patryk32 napisał/a: | wyszarpywanie misia nissanem znajomego. | itd itd itd Powodzenia w użytkowaniu Miśka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Patryk32
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-03-2011, 20:58
|
|
|
no jechałem blisko brzegu i właśnie przez to lód pękł - przy brzegu cieńszy, wody nie łyknął ;d ale adrenalinka była, pisałem że longiem sie da bo nie wiem czy wiekszość ale dość sporo ludzi uważa ze ta wersja to juz tylko asfalt, no oponki chicałem MT ale miś śmiga po czarnym i niezbyt by szło, w błoto ciągnie bo to przecież wielkie bydle ale jak narazie daje rade, co do wyciągarki to jest w planach ale fundusze tymczasowo niezbyt,
Dzieki za odp. Pozdrawiam, Patryk[32] |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-03-2011, 23:03
|
|
|
Opony AT też są dobre w teren lecz MT z racji swojego agresywnego bieżnika to już ostrzejsza jazda i na MT też można jeździć po czarnym. Co prawda AT i MT na śliskim to jak na łyżwach robią więc trzeba uważać tak jak z wjazdem do wody a szczególnie do jeziorek lub stawów bo dno przy brzegu różne niespodzianki może kryć (no nie tylko tam ) np potłuczone butelki. Z głębokością brodzenia bez snorkela to uważaj bo wlot powietrza jest na wysokości +/- przednich reflektorów. Ale skoro już poczułeś zapach terenu to pojedź na zorganizowaną imprezę aby posłuchać i podpatrzeć co i jak w jeździe 4x4 się robi ==>> wybieraj na początek turystyczne z elementami 4x4 i niech zacznie z Tobą jeździć prawy czyli pilot==>> niech też się szkoli i nie "mówię" tu o ściganiu ale o umiejętności czytania trasy przejazdu ale też i robieniu zdjęć czy też obsługi wyciągarki Zobacz http://www.rajdy4x4.pl/index.php/ida/8/ na pewno coś dla Siebie-Pilota/ki znajdziecie. |
 |
|
|
|
 |
WielkiGęgacz
Nowy Forumowicz
Auto: L200 07' 2,5 DID 136Km
|
Wysłany: 15-03-2011, 21:49
|
|
|
No no no. WG zazdrości
Sam już nie mogę się doczekać takich przejazdów.
Niestety czasu brak, a i opony nie takie jak trzeba.... ale na wszystko przyjdzie czas i pora |
_________________ Pozdrawiam
WG
 |
|
|
|
 |
Patryk32
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-04-2011, 20:47
|
|
|
Witam, zgodnie z obietnicą wrzucam nowe fotki Tym razem troche wiecej wrażeń, zobaczcie sami Link do albumu: TU

Jak zwykle komentarze mile widziane |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-04-2011, 00:57
|
|
|
Patryk32 napisał/a: | Jak zwykle komentarze mile widziane | zasada nr "1" jadąc w teren zawsze w obstawie drugiego samochodu a tym bardziej że masz cywilne wyposażenie Jak Byś miał jakąkolwiek wyciągarkę (elektryczną,ręczną itd itp) to traktorzysta spał by sobie dalej spokojnie. Uważaj błoto wciąga i to dosłownie==>> w pozytywnym sensie. Ciekawe kiedy zaczniesz coś motać przy samochodzie ??? myślisz już o tym ???? No i gratulacje z poznawczego wypadu terenowego. W tym błotku to chyba tylko MT i blokada dała by radę. Zobacz https://picasaweb.google.com/mudmania4x4/Videos#5589303205593547010 |
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-04-2011, 07:51
|
|
|
Patryk32 no to masz zapisana na swoim koncie kolejna przygode. Oczywiscie tak jak Waldek wspomina samemu w teren lepiej sie nie wypuszczac. Jednak jesli nie ma wyjscia to pamietaj choc o telefonie sprawnym i z dobra bateria. I tu pojawiaja sie pozytywy zwiazane z przynaleznoscia do klubu. Jest tylu Mitsumaniakow na Pomorzu. Gdybys zadzwonil ktos na 100% by podjechal i jeszcze wiecej frajdy byscie mieli. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 08-04-2011, 17:16
|
|
|
jawaldek to widzę że Twoje auto tak sukcesywnie rosło Jak tak patrzę na Twoje filmiki to od razu rzuca się w oczy gość w flectarnie co trzyma ręce w kieszeniach. Ja wiem to naturalne i też tak robię, ale jak się ogląda zdjęcia czy filmy z imprez 4x4 to zawsze się rzuca w oczy samochód a wokoło stado kolesi z rękami w kieszeniach, a jak ich tam nie mają to znaczy trzymają aparat
A kolega z Trójmiasta - ciekaw jestem gdzie te zdjęcia były robione. A z tym błotkiem to ostatnio też miałem stracha bo jechałem wzdłuż torów między oczyszczalnią a naftobazami na Dębogórzu i tam podobny widok - czarne błoto. No a u mnie żadnej blokady nie ma nawet centralnej i opony A/T. No ale sobie myślę "raz kozie śmierć" i tu dzonk! przejazd był leniwie łatwy choć "oczyma" super trudny do przebycia, więc różnie to z tym błotem bywa, bo zakopać się można nawet w malutkiej kałuży czasami.
[ Dodano: 12-04-2011, 21:39 ]
Co do błotka, to właśnie ostatnio spękałem, bo nie chciałem w sytuacji kolegi się znaleźć. Pewnie dałbym radę, ale jako że był objazd, wolałem taką drogą.
W ogóle to polecam ten zakątek. Miejsce bardzo chwalebnej historii Polskiej obrony w 1939...
https://picasaweb.google.com/103658586229392595681/Debogorze?authkey=Gv1sRgCP-JpYDpuYXdvgE&feat=directlink
Pozdrawiam! |
|
 |
Patryk32
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-04-2011, 09:03
|
|
|
mstrucz napisał/a: | ...ciekaw jestem gdzie te zdjęcia były robione. ... |
Zdjęcia robione w lasach - okolice Rumi  |
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 16-04-2011, 11:16
|
|
|
Wpadłeś pod lód w Zbychowie czy Bieszkowicach ?
Niezłe tereny są też trochę dalej , jadąc z Bieszkowic na Kamień , przedłużenie brukowanej drogi z Zagórskiej Strugi ( Piekiełko) Generalnie poruszam się z racji pracy prawie codziennie po tym terenie. Może niekoniecznie po głebokich lasach ale ludzie coraz więcej domów i tam budują. |
|
|
|
 |
Patryk32
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-04-2011, 13:35
|
|
|
W Bieszkowicach |
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2011, 14:07
|
|
|
Jak następnym ( oby nie ) razem będziesz potrzebował płetwonurka przy wyciąganiu to daj znać . |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-04-2011, 10:22
|
|
|
A powiedzcie mi czy jadąc tą drogą z Rumi na Kamień (ul. Kamienna czyli dostępny legalnie bruk w lesie) dojadę do jeziora Okuniewo koło Kamienia (na moczenie kija) i czy ten odcinek Bieszkowice Kamień jest taki sam jak ten Rumia - Bieszkowice (czyli taki akurat na wycieczkę dla każdego SUVa) czy bardziej zryty? |
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2011, 09:19
|
|
|
Dojedziesz , Odcinek do Kamienia ma mniej bruku niż dolny. Z tego co pamiętam, bo brukiem do Rumii dawno nie jechałem. |
|
|
|
 |
|