Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 1.6 kombi
Autor Wiadomość
borys120 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 2006
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2011, 09:41   Lancer 1.6 kombi

Mam zamiar kupic lancera 1.6, odbyłem jazdę testowa wszystko wyglada ok, zastanawia mnie jedna rzecz, jak jade 60 na 4 biegu i dodam gazu do dechy lub 3/4 to jest takie glosne buuu i zbiera sie, czy to normalne w tym silniku?

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 09-04-2011, 18:12   

Hmmm trudno zgadnąć
Normalne jest jeżeli buczenie/głosniejsza praca pojawia się ok 4tyś obrotów.
Mnie to też zaskoczyło negatywnie jak kupilem. Ale już się przyzwyczaiłem
Taka konstrukcja wydechu.

Color 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1.6 Inv
Wysłany: 09-04-2011, 21:10   

Cóż... generalnie jak wciśnie się gaz w jakimkolwiek samochodzie to jest buuu :D

A tak poważnie, to rzeczywiście w okolicach 3,5-4 tys obr jest dopiero dość głośno, silnik dość przyjemnie sobie warczy (ja to lubię :wink: ) W każdym razie u mnie nie ma jakichś szczególnie niepokojących dźwięków przy wciśnięciu gazu do dechy. Następuje wzrost obrotów i tyle.

borys120 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 2006
Wysłany: 15-04-2011, 23:16   

Wcześniej jeździłem 8v zaworowym silnikiem tak głośnego buuu nie było, ale podobno w silnikach 16v zjawisko jest normalne, samochód zakupiłem śmiga po paru dniach jazdy jest wszystko ok. Wiec witam Mitsumaniakow.

Color 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1.6 Inv
Wysłany: 16-04-2011, 21:40   

No to gratulacje! Sam od bardzo niedawna ujeżdżam Miśka i jestem coraz bardziej nim zadowlony, czego i Tobie życzę.

sieegurd 
Mitsumaniak
Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Wysłany: 16-04-2011, 21:52   

borys120 gratulacje z zakupu i zaprezentuj Misia w odpowiednim dziale :)
:king: Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA :king:
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)

Szymonik 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer VIII 1.6
Wysłany: 22-06-2011, 00:53   

Witam Wszystkich, mam zamiar kupić Lancera z silnikiem 1,6 + zamontować instalacje LPG.Mam teraz pytanie czy jadąc z bagażami w 4 osoby samochód ten staje się zawalidrogą ?Czy byle podjazd pod wzniesienie oznaczać będzie tragedię ? Wyrosłem już z jazdy (niezbyt mądrej) z prędkościami ponad 190 km/h jednak przyspieszenie/bezproblemowe wyprzedzanie ma dla mnie znaczenie.Maksymalne prędkości z jakimi zamierzam się poruszać nie przekraczają 150 km/h (autostrady ;) ), pytanie tylko czy to auto, zapakowane będzie bardzo muliło zanim się rozpędzi do tej prędkości ?Aktualnie posiadam silnik 1,6 120KM w Alfa Romeo 146, do 3 tyś mułowaty jednak nawet pod obciążeniem po przekroczeniu 4000 ciągnie bardzo ładnie, nie chcę więc doznać szoku po przesiadce w misia, który odpowiada mi idealnie i tylko kwestia charakterystyki pracy silnika jest dla mnie niewiadomą.

Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 22-06-2011, 18:17   

silnik w lancerku 1.6 to SOHC ze wszystkimi tego zaletami i wadami. Brzmi niestety marnie, za to wzglednie malo pali, nawet niezle ciagnie z niskich-srednich obrotow ale powyzej 4000 juz tak sobie (moc max przy 5000rpm, wiele wyzej krecic nie ma sensu).

lancer 1.6 z 4 osobami na pokladzie zawalidroga nie jest ale zrywnym autem tez nie. Niestety ma on tylko 98KM a wazy sporo - praw fizyki oszukac sie nie da. O ile w miescie (= niskie predkosci i niskie biegi) dzieki krotkim przelozeniom jezdzi sie bardzo sprawnie w szczegolnosci w 1 osobe to juz trasa sprowadza nas na ziemie. Wlaczenie klimy sprawe niestety jeszcze dalej pogarsza. Niemniej jednak nie jest to jazda z dynamika 126p, co to to nie :lol:

Nie wiem jak inni ale ja jadac w pelni zaladowanym autem na zwyklej trasie krajowej rzadko przekraczam 110kmh, na autostradzie mozna pocisnac wiecej ale oczywiscie nalezy przygotowac sie na odpowiednio wyzsze zuzycie paliwa.

Szymonik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-06-2011, 20:16   

Dzięki za odpowiedź, czyli silniczek ładnie pracuje już od niskich obrotów, dodatkowo podjazdy pod wzniesienia nie robią na nim wrażenia ?

Iwonka 
Forumowicz

Auto: był Lancer kombi 1.6
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 22-06-2011, 20:45   

slowa ze "podjazdy nie robia na nim wrazenia" to mocna nadinterpretacja :D Moze jak byloby V8 pod maska to by nie robily :lol:

Proponuje sie po prostu przejechac przed zakupem i wziasc po uwage ze to po prostu rodzinne auto do jazdy pozbawionej szalenstw.

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 23-06-2011, 09:25   

Cześć kolego Szymonik,
nie oszukujmy się... Lancer 1.6 z gazem, czterema osobami i bagażem na pokładzie (+klima ofcors) rakietą nie jest. Pod górkę będziesz musiał ustępować miejsca sporej grupie pojazdów ;)

Ale z drugiej strony nie ma tragedii. Można spokojnie podróżować ze stałą autostradową prędkością (150-170) a i na równej drodze w okolicach 3500-4500rpm ten samochód jest zadziwiająco sprawny. Sprawdziłem to na dystansie już w sumie 8000km (2 razy do Rzymu i powrót).

Nie wiem jak jeździ alfa 146, ale obawiam się że 22KM może robić sporą różnicę więc tak jak Iwonka napisała, znajdź jakiegoś forowicza z Lancerem w okolicy i umów się z nim/nią na jazdę próbną :)

Szymonik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-06-2011, 23:33   

Jazda próbna to oczywiście bardzo ważna sprawa i przed zakupem postaram się wybadać sprawę.Co do silnika Alfy to jest to TwinSpark i jego charakterystyka jest taka, że jak wspominałem wyżej do 3 tyś obrotów jest bardzo spokojnie, od 3 do 4000 żywotnie a powyżej 4000 nic na aucie nie robi wrażenia i można przewozić kadrę sztangistów z bagażami a i tak samochód będzie zrywny.Na autostradzie w cztery osoby wycisnął ponad 200 na liczniku co daje realną fabryczną maks prędkość około 195 km/h.Spalanie tego silnika jest jednak wysokie i wynosi minimum 10 l benzyny na 100 km w mieście.Zamontowany mam gaz sekwencyjny co daje 12 gazu jednak nie widać wcale różnicy między mocą na benzynie.
Teraz ze względu na fakt powiększenia się mojej rodziny stawiam jednak na bezawaryjność, bezpieczeństwo (mimo słabych wyników Lancera w teście zderzenia bocznego) będzie lepszy niż 146, no i w końcu zawieszenie- tak chwalone w Lancerze 1.6 za komfort, gdyby 2.0 miał takie same jak 1.6 to nie zastanawiałbym się tylko wziął większy model silnika jednak szukam w końcu wygody i bardzo ważna dla mnie sprawa co dla innych może być wadą to z tego co wyczytałem bardzo prosta konstrukcja samochodu bez zbędnych bajerów co dziś jest raczej niespotykane.Zalet zdecydowanie więcej, szaleństwa na drodze mogę odstawić na bok (lub całkowicie z nich zrezygnować :) ), może tak z ostatnich słabych pod względem mocy aut jeździłem Yarisem teścia 1.0 i jeśli Lancer sprawuje się lepiej niż to malutkie miejskie autko to nie będzie dla mnie problem.
Pozdrawiam

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-06-2011, 23:57   

Szymonik napisał/a:
gdyby 2.0 miał takie same

Jak założysz 15-stki to już połowa drogi... Dla mnie jest już za miękki na 15-stkach.

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 25-06-2011, 00:31   

IMHO bierz 2.0 ;) (+ewentualnie zrób to co krzychu napisał)
ja dziś bym się nie zastanawiał ;) tylko brał 37 kucy ekstra :)

Szymonik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-06-2011, 00:33   

Dobrze a jak ma się sprawa z żywotnością takiego zawieszenia w 2.0, ile mniej więcej wytrzymuje ?, i czy przy spokojnej jeździe w mieście z klimą na 36 l gazu przejedzie 300 km ?

Odpowiedz do tematu