Carisma 1.6 pewien wyciek nad miską olejową POMOCY!!! |
Autor |
Wiadomość |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 09-04-2011, 21:51 Carisma 1.6 pewien wyciek nad miską olejową POMOCY!!!
|
|
|
Koledzy mitsumaniaki proszę o pomoc dzisiaj zobaczyłem pewien wyciek w momencie gdy wróciłem autem do domu i postawiłem w garażu potem podszedłem i zobaczyłem dużą plamę na podłodze garażu wszedłem do kanału żeby zlokalizować wyciek i cieknie nad miską olejową z takiego otworu nie mogłęm już zrobić zdjęcia ale postaram się Je zrobić i zamieścić. Nie wiem co to za płyn napewno nie olej wydaje mi się że to gdzieś pod rozrządem ale nie znam się na mechanice proszę o pomoc co to może być płyn wycieka podczas pracy silnika i zaraz po jej ustaniu...
Jaki płyn sprawdzać???
Tak jak mówiłęm wstawiam zdjęcia.
Na czerwono zaznaczyłem miejsce wycieku (kapie nawet na wył. silniku)
płyn podczas pracy silnika wycieka ciepły wydaje mi się że jest to płyn z chłodnicy ale po przejściu przez układ bo posiada inny zapach. płynu w chłodnicy jest nadal wystarczająco. natomiast. napewno to nie jest olej, płyn od wspomagania ani od spryskiwaczy hamulcowy też ok.
gdy dzisiaj rano się przyjżałem i złapałem za śrubę po lewej (zaznaczona na żółto na zdjęciu) od tego otworu to stwierdziłem że jest poluzowana i można ją odkręcić ręką nie mam odpowiedniego klucza płąskiego więc później podejdę i sprubuje to dokręcić może to tylko to ale nie jestem pewien jakby ktoś się wypowiedział na temat tej "usterki" to będę wdzięczny...
[ Dodano: 10-04-2011, 16:58 ]
Definitywnie jest to wyciek płynu chłodzącego ale wycieka z tego to właśnie miejsca byłem i dokręciłem tą srubę ale to chyba nic nie dało a nawet może jeszcze bardziej cieknie podczas jazdy...
Czyli pytanie co wymienić lub naprawić. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-04-2011, 19:23
|
|
|
Pompa wody do wymiany. Właśnie tam sie znajduje. |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-04-2011, 21:29
|
|
|
Tak czułem bo mój stary mechanik wymienił sam rozrząd a wtedy jeszcze nie byłem członkiem klubu dzięki Hugo za szybką odpowiedź. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-04-2011, 09:33
|
|
|
sniegu, kiedy wymieniał ten rozrząd?? |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-04-2011, 10:48
|
|
|
kamir rozrząd 2 lata temu pasek i napinacz bez pompy dopiero potem się dowiedziałem że też się powinno zrobić no ale wtedy byłem świeżym właścicielem i miałem lipnych mechaników... |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 11-04-2011, 11:25
|
|
|
sniegu, Niestety chcąc wymieniać teraz pompę wody to trzeba cały rozrząd wymienić... |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-04-2011, 12:09
|
|
|
tu się nie zgodzę już praktycznie 3 lata temu był wymieniany i Japaneze się wypowiedział ze jeżeli pasek nie będzie przegrzany i skruszony to można go zostawić bo na rozrządzie było zrobione 26 tysi przez te 3 lata |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 11-04-2011, 13:07
|
|
|
To już Twoja decyzja, ja osobiście bym komplet wymieniał... |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-04-2011, 15:51
|
|
|
kamir sory masz rację już zamówiłem cały rozrząd bo rozmawiałem z mechanikiem ze lepiej nie ryzykować trochę szkoda kasy no ale nie zamierzam zmieniać autka dopóki mi się rodzina nie powiększy a to jeszcze długo nie
[ Dodano: 26-04-2011, 10:43 ]
rozrząd pompa i napinacz wymienione natomiast stary był praktycznie w idealnym stanie ale pompa już końcówka żywota, ale to nie wszystko z dobrych wiadomości otóż jak opisałem we wcześniejszym temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58255 potrafiłem mieć taką sytuację że na zimnym silniku wyskakiwał obrotomierz an 1400 obrotów i koniec bez zmian a teraz od tygodnia jest na zero więc nie wiem czy to nie pokazywało złego napięcia paska albo usterki pompy nie wiem ale po wymianie pompy i rozrządu problem zniknął (na razie) temat do zamknięcia raczej. |
|
|
|
 |
|