Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1,3] Elektryka
Autor Wiadomość
Eizo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-05-2010, 16:39   [MSS 1,3] Elektryka

Witam. Mam taki mały problem - po włączeniu zapłonu wskazówka prędkościomierza od razu wskakuje na 20km W czasie jazdy przekłamuje - jadę może 75-80 pokazuje 100 jadę 100 pokazuje 125130. Miał ktoś taki problem? Wszystko zaczęło się dość nagle bo wczoraj. Przedtem było OK

daniel_b11 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 2000r.
Wysłany: 01-07-2010, 22:27   

Polecam lekturę http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=14590

czerwik 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star did
Wysłany: 12-04-2011, 12:32   prędkościomierz zawyża

mam problem z prędkościomierzem, do prędkości ok. 80 km/h jest wszystko w porządku ale powyżej zaczyna przekłamywać wartości w porównaniu z nawigacją, wg nawi jadę 90 licznik pokazuje 100, przy wskazaniach nawi 110 licznik ok. 125. Opony zgodne z książką 195/55/R15

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-04-2011, 14:22   

Wg mnie TEN TYP TAK MA.
Mój zawyżał "na oko" o jakieś 10%. Może Twój podobnie tylko poniżej 80 km/h nie zwracasz na to uwagi.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

czerwik 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star did
Wysłany: 12-04-2011, 19:58   

sprawdzałem z nawi, już poniżej 80 km/h prędkości były zgodne, zastanawiałem się czy czasami nawi nie oszukuje (pobieranie danych czy coś takiego), muszę jeszcze sprawdzić jadąc równo z innym samochodem

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 12-04-2011, 21:22   

W moim Clio gdy jadę licznikowe 100km/h nawigacja wskazuje 90-91km/h

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 12-04-2011, 22:30   

czerwik napisał/a:
sprawdzałem z nawi, już poniżej 80 km/h prędkości były zgodne
Hm..... :?: No to nie wiem.
Ale w takim razie dziwne zachowanie, bo gdyby to rozpisać to czyżby było tak:
- jedziesz 80 km/h Navi = 80 Licznik = 80
- przyśpieszasz.... i od 80 do 100 (wg licznika) przyrasta o 20 a wg navi tylko o 10 :?:
Toż to powinno się nawet "dupohamownią" wyczuć, że licznik idzie w górę a auto nie przyśpiesza :roll: :?: :roll:

Zwróć jeszcze uwagę czy w którymś momencie wskazówka prędkości nie haczy, nie zatrzymuje się na chwilę by potem podskoczyć np. z 80 na 90 km/h. Była swego czasu taka przypadłość u mnie i jeszcze u kogoś. Serwis poprawiał jakąś wtyczkę przy skrzyni biegów, na chwilę pomagało, potem jakby samo przeszło.

saymon 
Forumowicz

Auto: SpaceStar 03 1,6 LPG
Wysłany: 13-04-2011, 13:25   

JHC. Gdzie się znajduje ta wtyczka. I co z nią było nie tak. Co jakiś czas przecieram styki pod licznikiem bo myślałem że tam jest problem. A wskazówka potrafi czasami przeskoczyć nawet o 20 km.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 13-04-2011, 14:30   

Dokładnie Ci nie powiem gdzie jest wtyczka bo ja tam rąk nie pchałem. Serwis wziął auto na podnośnik i jak zajrzysz od spodu auta to powinna być przy skrzyni jakaś wtyczka elektryczna. Druga rzecz ja miałem innego Space'a - 1.9 DID więc trochę inne skrzynie.
Może trzeba tam psiknąć jakimś sprayem do połączeń elektrycznych ale jak już pisałem serwis coś tam psikał a za chwilę było znowu to samo. Potem jakoś samoczynnie problem znikł.

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 17-04-2011, 22:34   

czerwik, wg manuala w części 54-14 jest tabelka z dozwolonymi odchyłkami wskazań prędkościomierza. Z moich doświadczeń z nawigacją to faktycznie licznik samochodowy zawyża i to tym więcej im większa prędkość. Np. przy 50km/h o około 3km, przy 95 na blacie wg navi było 88 itd. To że licznik zawyża to normalne, robi się tak żeby błąd pomiaru - całkiem spory przy pomiarze za pomocą własnych opon ;) był na plus. każda zmiana ciśnienia i obciążenia będzie dawać inny wynik i to właśnie dlatego jest tak duży margines błędu w dół

Odpowiedz do tematu