Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dolot 4G67 a 4G63
Autor Wiadomość
R-Man 
Forumowicz

Auto: '86 Ford Sierra RS2300
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2011, 17:58   Dolot 4G67 a 4G63

Mam do wymiany przepustnice z kolektorem ssącym
Czy podpasują te części od silnika 4G63? (eclipse 1g)

Czy wałki rozrządu w silnikach 67 i 63 są takie same?

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 13-04-2011, 00:21   

R-Man, mam auta z tymi silnikami i wyglada na to ze przepustnica i kolektor jest taka sama.
W zasadzie mam nawet po dwa takie silniki jak nie wiecej.
Właki moge poróznac wizualnie mam sciagnieta pokrywe zaworów. Kolktor i przepustnice tez porównam.

[ Dodano: 13-04-2011, 20:44 ]
Kolektor dolotowy jest bardzo podobny ale nie identyczny, w 4g63 kanały sa szersze przynajmniej tak to wyglada na zewnatrz bo jeden kolektor mam założony na silniku. (w 4g67 głebsze wciecia na zewnatrz.)
Akurat przepustnice mam w róznych miejscach ale podejrzewam ze tez jest delikatnie wieksza w 4g63.
Generalnie wiadome powszechnie jest ze to blizniacza konstrukcja wałki ciezko powiedziec... :P
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

R-Man 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2011, 10:32   

rosomak1983 napisał/a:
w 4g63 kanały sa szersze przynajmniej tak to wyglada na zewnatrz bo jeden kolektor mam założony na silniku. (w 4g67 głebsze wciecia na zewnatrz.)

Czyli wystarczy, że wyfrezuje delikatnie otwory w głowicy i powinno być si?
Nie rozumiem zbytnio tego:
rosomak1983 napisał/a:
(w 4g67 głebsze wciecia na zewnatrz.)

czyli żę otwory szersze, czy co?

Z przepustnicą głównie mi chodzi o TPS, i silnik krokowy, czy co tam w niej jest. Czy zabangla dobrze z elektroniką z 4g67.

Jeśli kolektor jest większy, przepustnica również, to powinno dodać mi jakiegoś kunia do tego? Czy jakbym dodał do tego wtryski z 4G63 to by dobrze działało, czy trzeba by było coś przerabiać w elektronice, aby więcej paliwa podawał?

Wałki jestem ciekaw czy nie są chociaż odrobinę ostrzejsze, bo jakby były, to też teorytycznie powinno mi to coś dodać.
92' Lancer 1.5 4G15 C62A
93' Lancer 1.6 4G92 C66A

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 14-04-2011, 11:04   

R-Man napisał/a:
Czyli wystarczy, że wyfrezuje delikatnie otwory w głowicy i powinno być si?

tak jak dopasujesz wielkosc kanału i uszczelki to wszystko bedzie grac.
R-Man napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
(w 4g67 głebsze wciecia na zewnatrz.)

czyli żę otwory szersze, czy co?

dolot 4g67 mam założony i nie mam jak porównac srednicy kanałów od wewnatrz , natomiast patrzac na zewnatrz z tyłu rowki pomierzy kanałami w 4g63 sa niemal płaskie natomiast w 4g67 głebsze stad wnioskujkuje ze w 4g63 sa szersze kanały.
R-Man napisał/a:
Z przepustnicą głównie mi chodzi o TPS, i silnik krokowy, czy co tam w niej jest. Czy zabangla dobrze z elektroniką z 4g67.

elektronika jest identyczna, wiec wszystko bedzie działać.
R-Man napisał/a:
Jeśli kolektor jest większy, przepustnica również, to powinno dodać mi jakiegoś kunia do tego?

przepływ powinien sie polepszyc ale duzej roznicy nie bedzie (wyczuwalnej)
chyba ze rozwiercisz porzadnie kanały na hardcorze, no ale trzebaby zdejmowac głowice itp...
R-Man napisał/a:
Czy jakbym dodał do tego wtryski z 4G63 to by dobrze działało, czy trzeba by było coś przerabiać w elektronice, aby więcej paliwa podawał?

wtryski mozesz wymienic i beda działac tylko po co skoro w obu maja taka sama pojemnosc 240cm :wink:
R-Man napisał/a:
Wałki jestem ciekaw czy nie są chociaż odrobinę ostrzejsze, bo jakby były, to też teorytycznie powinno mi to coś dodać.

no tego Ci nie zmierze ewentulanie mozna spróbowac cała głowice przełożyć bo ta z 4g63 ma lepsze przepływy (choc autoR twierdził ze ta z 4g67 ma lepsze) Acha własnie jesli kolektor z 4g63 ma szersze kanały przy wejsciu do głowicy to zaburzy to przepływ :( i wtedy koniecznie porting (rozwiert) głowicy. Bo w sumie to planujesz chyba ale to bedzie trzeba glowice zdjać...
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

R-Man 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2011, 20:05   

Głowicę i tak muszę zdejmować, bo uszczelka powoli zaczyna lecieć

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 14-04-2011, 20:16   

R-Man, mozesz go odpalic na kompie z 4g63 6 bolt jak chcesz mu dolac benzyny ale to raczej nie ma sensu.
6 bolt only...

Odpowiedz do tematu