[3.2DID 2001] Uszkodzone czujniki ABS jak obejść? |
Autor |
Wiadomość |
atego815
Forumowicz

Auto: pajero 3.2did
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2011, 22:03 [3.2DID 2001] Uszkodzone czujniki ABS jak obejść?
|
|
|
Mam uszkodzone przednie dwa czujniki, przez to auto jedzie w trybie ze zredukowaną mocą.
Szukam sposobu jak to obejść. Czy to programowo, czy mechanicznie. Oczywiście poza wymianą samych czujników |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-04-2011, 22:27 Re: [3.2DID 2001] Uszkodzone czujniki ABS jak obejść?
|
|
|
atego815 napisał/a: | Mam uszkodzone przednie dwa czujniki, przez to auto jedzie w trybie ze zredukowaną mocą.
Szukam sposobu jak to obejść. Czy to programowo, czy mechanicznie. Oczywiście poza wymianą samych czujników |
Ale po co chcesz to zrobić?
Jeśli chcesz odłączyć ABS to wyjmij bezpiecznik. A jeśli chcesz zastąpić czymś czujniki to chyba nie bardzo się da. Chyba że dorobisz od innego auta? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
atego815
Forumowicz

|
Wysłany: 20-04-2011, 23:07
|
|
|
Hmm,ja nie tyle chcę odłaczyć ABS ,co chcę przywrócić normalną moc. Z tego co pamiętam to Ty pisałeś kiedyś że nasze auta właśnie mają taki cyrk że jak pada czujnik , to komp bierze władzę w swoje ręce i nie da jechać normalną mocą.
Czy pozbawienie zasilania (bezpiecznikiem) kompa ABS usunie to ograniczenie?
Próbowałem "podłożyć" czujniki od Omegi. Gabarytowo, niemal idealnie. Niestety elektrycznie nie pasują... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 21-04-2011, 07:53
|
|
|
atego815 napisał/a: | Hmm,ja nie tyle chcę odłaczyć ABS ,co chcę przywrócić normalną moc. Z tego co pamiętam to Ty pisałeś kiedyś że nasze auta właśnie mają taki cyrk że jak pada czujnik , to komp bierze władzę w swoje ręce i nie da jechać normalną mocą.
|
|
 |
|
|
|
 |
atego815
Forumowicz

|
Wysłany: 21-04-2011, 09:43
|
|
|
Widać źle pamiętałem.... Sory. Ale pamiętam że Ktoś pisał że właśnie przy problemach z ABS (awaria pompy,czujników,itp) układ SC obcina moc i koniec przyjemności z jazdy...
A ja właśnie to mam. Świeci się ABS+hamulce. A fizycznie mam uszkodzone obydwa przednie czujniki. I pamiętam że jak padł drugi czujnik to po każdym ruszeniu auta, po krótkiej chwili zapala się czerwona hamulca (SC) i spadek mocy.
Wypięcie bezpiecznika ABS nie załatwia sprawy |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 21-04-2011, 09:52
|
|
|
atego815 napisał/a: | Widać źle pamiętałem.... Sory. Ale pamiętam że Ktoś pisał że właśnie przy problemach z ABS (awaria pompy,czujników,itp) układ SC obcina moc i koniec przyjemności z jazdy...
A ja właśnie to mam. Świeci się ABS+hamulce. A fizycznie mam uszkodzone obydwa przednie czujniki. I pamiętam że jak padł drugi czujnik to po każdym ruszeniu auta, po krótkiej chwili zapala się czerwona hamulca (SC) i spadek mocy.
Wypięcie bezpiecznika ABS nie załatwia sprawy |
Podepnij kompa i napisz jaki jest nr błędu. |
 |
|
|
|
 |
atego815
Forumowicz

|
Wysłany: 22-04-2011, 06:51
|